Search
Close this search box.
Bergsport

Review: Salewa Pro Gaiter berg/klimschoenen

72449

Informatie testcondities

Ik heb de schoenen getest op de volgende plekken:

  • Tijdens een 20-uurs conditie training in Rotterdam eind november (met overnachting) (0 graden).
  • Tijdens een aanloop naar een mislukte winterbeklimming van de Grands Charmoz in december. (-5 graden)
  • Tijdens een ijsklimweek op Senja, noord-Noorwegen (tussen 0 en -5 graden).

Review

De Salewa Pro Gaiter is een moderne D-schoen die ontwikkeld is voor alpinisme, ijsklimmen en mixed klimmen. Zoals de naam al zegt heeft de schoen heeft een geïntegreerde gaiter. Onder de gaiter zit een enkele, niet verwijderbare binnenschoen. Het broertje van de Pro Gaiter is de Pro Guide, de versie met veters.

Walk or climb?

Toen ik de schoenen uit de doos haalde was de meest opvallende feature het inbusgat boven de zool. Het is namelijk mogelijk om met deze schoenen te wisselen tussen “walk” en “climb” modus. Met één draai van het sleuteltje kan je de stijfheid van de zool aanpassen aan jouw gewenste activiteit. De gedachte is dat je bij loopactiviteiten comfortabeler loopt als je de schoen wat flexibeler kan maken (walk mode). Bij steil klimmen met stijgijzers verstel je de schoen naar de climb mode zodat de zool optimale stijfheid heeft. Bij het gebruik van stijgijzers in steil ijs of mixed terrein is dit noodzakelijk. Ik was vantevoren benieuwd of ik onderweg in de bergen zou gaan wisselen van modus. Een klein inbus sleuteltje uit je jaszak opdiepen en vervolgens dit met dikke handschoenen aandraaien – daar heb ik toch mijn twijfels bij.

Pasvorm

Bij de eerste keer passen werd ik aangenaam verrast. Ik vond de schoen direct een prettige pasvorm hebben. Mijn normale schoenmaat is maat 42. Ik pas van deze schoenen dezelfde maat. Ik heb eerder smalle dan brede voeten maar ik heb nergens in het gevoel dat de schoen te breed is. Er is genoeg ruimte bij de tenen en mijn hiel blijft mooi in het hielkuipje zitten. Een groot voordeel vind ik dat de veters slechts tot net boven je enkel doorlopen. Je kan daardoor goed je voet fixeren in de schoen – zonder dat je de veters overmatig strak moet trekken. Niets is immers zo vervelend als een schoen waar je te veel in beweegt.  Ter hoogte van je scheenbeen zet je de schoen nog extra met stevig klitteband vast. Ik ben groot voorstander van schoenen met twee fixatiepunten. Schoenen met volledig doorlopende veters zijn altijd lastiger om goed strak te krijgen en hebben sneller de neiging om losser te gaan zitten. Een dikke plus voor de combinatie veters+klitteband dus.

In de buitenlucht bleek de pasvorm ook erg goed te zijn. Geen enkele last van drukpunten of blaren tijdens het lopen. Ik vond het niet zo eenvoudig om het verschil tussen beide zoolstanden te voelen. Er is enig verschil te voelen, maar voor mij maakt het niet niet zoveel uit. Bij verre wandelingen kan ik me voorstellen dat het op lange termijn verschil maakt, maar ik heb zelf de meerwaarde nog niet echt kunnen ontdekken. De gaiter werkt goed en de rits loopt solide. Ik heb de schoen daarna aan een rotsklimtest onderworpen en daar presteerde de schoen prima.

De grote vuurdoop was echter een ijsklimweek op Senja, een eiland boven de poolcirkel in Noorwegen. In dit gebied liggen vele zelden herhaalde of onbeklommen lijnen te wachten. Dus dat was een ideaal testmoment. Ik heb aan het begin van de week de schoenen op ‘climb modus’ gezet en het sleuteltje in mijn rugzak gestopt. Zoals ik eigenlijk al wel een beetje vreesde heb ik dit niet meer veranderd in de daaropvolgende dagen. Je moet tijdens het klimmen al zoveel noodzakelijke handelingen verrichten dat ik geen zin meer had om de stijfheid van de zool te veranderen. Persoonlijk vind ik dat er geen los attribuut nodig moet zijn om de stijfheid schoen te verstellen. Ik zou Salewa adviseren om op zoek te gaan naar een mechanisme dat bedienbaar is in de schoen zelf. Net zoals skischoenen die twee verschillende standen hebben. Daarbij moet opgelet worden dat dit mechanisme niet op een kwetsbare plek komt te zitten.

Stijgijzers

Salewa Pro Gaiter & La Sportiva met stijgijzers
Salewa Pro Gaiter & La Sportiva met stijgijzers

Het Noorse watervalijs bleek bikkelhard en mede hierdoor werd een van de grootste zwakheden van de Pro Gaiter blootgelegd. Ik had mijn stijgijzers in Nederland zorgvuldig aangepast op de schoenen maar tijdens het klimmen bleek de voorbeugel van het stijgijzer toch behoorlijk te bewegen. De beugel was te breed en daardoor was er minder contact met de schoen. Het gevaar bestaat dat je dan het stijgijzer verliest. Dit is voor je mentale rust niet zo goed. Ik gebruik een zeer gangbaar stijgijzer, namelijk de Black Diamond Cyborg Pro.

Na lang proberen moest ik concluderen dat de voorste gleuf in de schoen simpelweg niet correspondeert met de voorbeugel van Black Diamond. Het stijgijzer is tijdens de rest van de week niet losgekomen gelukkig, maar er bleef beweging inzitten- niet prettig! Eenmaal thuisgekomen ging ik op internet zoeken. De voorbeugel van Black Diamond schijnt ook op andere moderne schoenen soms minder goed te zitten. Ze hebben daarom een smaller model voor beugel uitgebracht. Ik heb dit model ook getest maar dit model zat zo mogelijk nog slechter. Deze beugel was juist weer veel te smal. De andere D-schoenen die ik heb zijn de Mammut Mammook en de La Sportiva Spantik. Op deze schoenen zit de BD Cyborg als gegoten. Daardoor krijgt de Salewa Pro Gaiter toch minpunten.

Ik besloot een paar Petzl Lynx stijgijzers te bestellen. Op het internet had ik gelezen dat de stijgijzers goed aansluiten op de Pro Gaiter. Toen ik de stijgijzers aanpaste viel het echter me opnieuw tegen. Ditmaal zat de voorbeugel als gegoten. De Lynx is daarentegen een stuk meer asymmetrisch dan de Salewa schoen. Het gevolg is dat de voorpunten een beetje scheef komen te staan ten opzichte van de schoen. Het bleek echter onmogelijk om dit te verstellen. Ondanksdat ik een uurverschillende mogelijkheden heb uitgeprobeerd. Op internet las ik dat sommige de scheve stand juist positief vinden. Andere vinden het juist niet prettig. Ik heb nog niet kunnen uitproberen hoe het werkt. Toch vind ik het momenteel geen goed idee om de punten wat scheef te hebben, zeker met duopoint. Het lijkt mij minder fijn schoppen. Dit ligt deels ook aan het stijgijzer. Maar de Petzl Lynx en BD Cyborg Pro behoren tot de meest gebruikte ijsklimstijgijzers in de wereld. Bij een schoen als de Pro Guide draag je zeer regelmatig stijgijzers. Is het dan te veel gevraagd om de schoen passend te ontwerpen voor dit soort stijgzers? Lijkt mij niet. Salewa doet er goed aan om in het vervolg beter naar de pasvorm van dit soort stijgijzers te kijken.

Gebruik

De schoen scoort op andere punten wel een hoge score. De wamte is dik in orde. Ik heb in Noorwegen nauwelijks koude voeten gehad. Het gewicht (1040 gram) is misschien wat aan de hoge kant maar ik heb dit niet als problematisch ervaren. Afgezien van de instabiele stijgijzers klimmen en lopen ze goed. De waterdichtheid heb ik ook niet uitgebreid kunnen testen (in de winter heb je dit minder nodig) maar ik verwacht geen klachten. De gaiter kwam solide op mij over.

Picture of Bas Visscher

Bas Visscher

Allround klimmer. Ik klim nu 15 jaar in vrijwel alle disciplines van de klim en bergsport. Ben ook Alpien Instructeur en Sport Klim Instructeur voor de NKBV. Ik heb een aantal ‘first ascents’ gedaan in China, Peru, Noorwegen en Kirgizië en heb tweemaal de NKBV bergsportaward gewonnen in de categorie ‘meest aansprekende alpiene beklimming.’
Picture of Bas Visscher

Bas Visscher

Allround klimmer. Ik klim nu 15 jaar in vrijwel alle disciplines van de klim en bergsport. Ben ook Alpien Instructeur en Sport Klim Instructeur voor de NKBV. Ik heb een aantal ‘first ascents’ gedaan in China, Peru, Noorwegen en Kirgizië en heb tweemaal de NKBV bergsportaward gewonnen in de categorie ‘meest aansprekende alpiene beklimming.’

Gerelateerd

Review van de European Outdoor Film Tour (EOFT)

Sinds 2001 vindt de EOFT plaats, een reizende tour van outdoorfilms die in talloze theaters in…

De ultieme all-mountain freeride Mindbender 89Ti (2025) ski van K2 | Review

Als ervaren skiër viel me direct op hoe responsief en wendbaar de ski is, zelfs onder…

De MiiR New Standard Moka Pot: luxe koffie voor onderweg

Als je net zoals ik je dag niet zonder een goede kop koffie kunt beginnen, zelfs als je midden in…

De Ortovox Fleece Plus Hoody & Vajolet Pant | Review

In april dit jaar draag ik de Ortovox Fleece Plus Hoody tien dagen lang tijdens een uitdagende…

Door Alaska met de Salomon Forces Quest 4D GTX Forces 2 outdoor schoen | Review

Als je op zoek bent naar een schoen die je door zware omstandigheden heen kan loodsen, dan is de…

De Julbo Frequency voor de avonturier die een bril zoekt voor alle omstandigheden | Review

Als avonturier zoek ik steeds nieuwe avonturen uit, in de woestijn, in een poolgebied, bij extreme…

De Cortazu Insulated Hard Shell Jacket & Pant | Review

De Cortazu Insulated Hard Shell jacket is de enige jas die je nodig hebt in de winter. Warm en 100%…

De opvouwbare campingtafel van Coleman | Review

Kamperen met het gezin is heerlijk, maar het kan behoorlijk ongemakkelijk zijn als je geen goede…

We hebben getest hoe waterdicht de jassen van Cortazu zijn

Looks en trends zijn natuurlijk belangrijk als je op zoek gaat naar een nieuwe jas, maar hoe weet…