Search
Close this search box.
GearGuide

7 mythes over inlegzolen ontkracht

7 mythes over inlegzolen

Voeten worden blootgesteld aan grote hoeveelheden druk en schokken, of je nu hardloopt, skiet, fietst of gewoon wandelt in het dagelijks leven. Deze druk kan leiden tot voetaandoeningen. Om je voeten te beschermen, comfortabel te houden en pijn te voorkomen, kunnen inlegzolen in de schoenen worden geplaatst. Het belang van een inlegzool wordt echter vaak onderschat. 

Het is eerst van belang te onderkennen waar het nu eigenlijk om gaat. Omdat geen voet hetzelfde is, worden schoenen over het algemeen gemaakt op basis van een neutrale voet. Dat betekent dat je de schoenen moet afstemmen op jouw voeten. Bij het aanschaffen van schoenen gaat het eigenlijk maar om één ding, de juiste pasvorm. Wat vaak niet wordt beseft is dat een juiste pasvorm door de drie-eenheid van schoen, sok en inlegzool wordt bepaald.

Lees hier waarom inlegzolen belangrijk zijn voor je gezondheid en je schoenen. Er zijn nogal wat mythes rond de inlegzool. In onderstaand artikel zal ik deze structureel voor je ontkrachten.

1 | Als het om inlegzolen gaat, zachter is beter

Volledig zachte inlegzolen zijn niet alleen ineffectief, maar ze “camoufleren het probleem” zelfs. Het kan in eerste instantie prettig voelen om je voet in een schoen te laten glijden met een zachte inlegzool, maar in werkelijkheid doen deze inlegzolen niets aan de essentie van inlegzolen: een juiste stabilisering van de voeten creëren. Een goede inlegzool moet een combinatie zijn van ondersteunende, harde en zachte structuren die samen de stabilisering van de voeten bewerkstelligen. 

2 | Inlegzolen moeten direct uit de verpakking comfortabel zitten

Vergelijkbaar met de theorie dat “zachter beter is”, denken de meeste mensen dat hun inlegzolen comfortabel moeten aanvoelen wanneer ze deze voor het eerst in hun schoenen plaatsen. Inlegzolen voor je voeten werken net als beugels voor tanden, waarbij druk wordt uitgeoefend op specifieke gebieden om ze in de juiste positie te brengen. Die druk kan vooral in het begin ongemakkelijk aanvoelen omdat je spieren, pezen en botten opnieuw leren samenwerken om een ​​goede vorm te krijgen.


Trailblazer Comfort inlegzolen voor wandelen

De Superfeet Trailblazer Comfort is een comfortabele binnenzool, speciaal ontworpen voor wandelaars. De diepe hiel cup voorkomt het slippen van de hiel en dat de tenen de voorkant van de schoen raken.

Vermindert vermoeidheid en biedt betrouwbare stabiliteit voor de ontberingen van een stevige wandeling. Vochtafdrijvend met langdurige bescherming tegen vervelende geurtjes. De Trailblazer Comfort inlegzool is er in een heren en dames uitvoering.


3 | Inlegzolen zijn alleen voor mensen met voetpijn

Door gebruik van goede inlegzolen is aangetoond dat dit helpt bij voorkomen van pijn en ontsteking in de knieën, heupen en onderrug. Men is er ook vaak niet van bewust dat inlegzolen wrijvingskrachten kunnen helpen voorkomen zoals eelt, blaren, likdoorns, eksterogen, ingegroeide nagels e.d. Verder geldt het altijd dat als een klacht ernstig is, je altijd beter eerst een specialist kan raadplegen.

4 | Mijn voetboog zakt in, dus moet deze worden ondersteund

Evenals het niet werken van een zachte inlegzool, werken ze ook niet door alleen te ondersteunen. Veel inlegzolen bieden ondersteuning en stabiliteit aan de voetboog, terwijl de voor- en achterkant van de voet volledig worden genegeerd. Een effectieve inlegzool heeft steun- en demping zones die zijn ontworpen om je spieren en pezen opnieuw te trainen om op een meer natuurlijke manier te bewegen.

Er is een anatomisch ideaal patroon voor voetbewegingen tijdens het lopen. Deze beweging kan niet worden ondersteund door simpelweg de boog te verstevigen, je inlegzolen moeten dit stimuleren met de juiste soort flexibiliteit. Het ondersteunen van je voetboog maakt deze juist zwakker, waardoor er (meer) klachten kunnen ontstaan. Het is veel zinvoller het ‘hielbeen’ te ondersteunen. Het hielbeen is het bot dat de hiel van de voet vormt. Bij staan of lopen draagt dit bot het grootste deel van het lichaamsgewicht.


Run Comfort inlegzolen voor hardlopen

De Superfeet Run Comfort inlegzool kunnen hardlopers helpen voetvermoeidheid te verminderen en tegelijkertijd efficiënter te lopen. De vorm van de Superfeet personaliseert de schoen aan je voet.

De koolstofvezel kuip en het AeroSpring Dual Comfort-schuim zorgen samen voor comfort en een soepele en efficiënte energieoverdracht tijdens je afwikkeling. De Run Comfort inlegzool is er in een heren en dames uitvoering.


5 | Inlegzolen zijn alleen gemaakt voor sportschoenen

Hoewel de meeste inlegzolen zijn gemaakt om in sportschoenen te gebruiken, zijn er tegenwoordig inlegzolen voor elk soort schoenen. Er zijn tegenwoordig inlegzolen te krijgen voor ieder type schoen. Een merk als Superfeet heeft bijvoorbeeld zolen voor bergschoenen, ski- en snowboardschoenen, sportschoenen, hardloopschoen, sneakers maar ook voor ‘nette’ heren en damesschoenen.

In Nederland worden de zolen die met de schoenen worden meegeleverd onterecht ‘inlegzolen’ genoemd. Wat de verwarring over inlegzolen in de hand werkt. In Engeland bijvoorbeeld worden de zolen die met de schoenen worden meegeleverd “sock liners” genoemd, om aan te geven dat het niet meer is dan een bescherming van de sok tegen lijmresten, naden en dergelijke van de zool. Daar is het ook vanzelfsprekender bij de aanschaf van schoenen rekening te houden met de drie-eenheid schoen, sok en inlegzool.

6 | Je hebt maar één paar inlegzolen nodig

Hoewel het waar is dat je in theorie je inlegzolen van het ene paar schoenen naar het andere kunt verplaatsen, zijn we toch als mensen geneigd dit te vergeten. Als je de ware effecten wilt zien van het corrigeren van je voeten en houding, is het aan te raden ervoor te zorgen dat de schoenen die je het vaakst draagt, hun eigen, speciale paar inlegzolen hebben. Dit kan betekenen dat je twee of drie paar inlegzolen zult moeten aanschaffen. Maar dit is de investering zeker meer dan waard.


Easyfit inlegzolen voor dagelijks gebruik

De ondersteuning die je schoenen niet geven. Voeg uitzonderlijk comfort toe aan je schoenen met de Superfeet Easyfit inlegzool. Het orthopedische ontwerp ondersteunt je hielen om pijn te verzachten, vermoeidheid tegen te gaan en je de hele dag door te laten gaan.

Gemaakt voor platte schoenen en laarzen met een hakhoogte van 2,5 cm of minder. Met de steun van de Easyfit kan je dag in dag uit doen wat je wilt zonder pijnlijke voeten te krijgen. De Easyfit inlegzool is er in een heren en dames uitvoering. Voor dames is er ook een Easyfit inlegzool specifiek voor hoge hakken verkrijgbaar.


7 | Een medische aandoening vereist altijd op maat gemaakte zolen

Op maat gemaakte inlegzolen voor schoenen kunnen tussen de € 150 en € 300 per paar kosten, maar zijn ze het echt altijd waard? Zelfs bij eenzelfde patiënt kan het vakmanschap van de op maat gemaakte inlegzool van maker tot maker verschillen. Op maat gemaakte inlegzolen zijn natuurlijk wel aan te raden bij de meest zware (voet)aandoeningen. Soms is het een optie is om vier paar goede inlegzolen te kopen voor de prijs die je betaalt voor een enkel op maat gemaakt paar. Die keus is natuurlijk geheel aan jou.

Tot slot

Koop je een paar nieuwe schoenen, overweeg dan meteen een paar goede inlegzolen aan te schaffen. En vergeet ook de sokken niet.

Je gaat niet naar de winkel voor een paar schoenen, maar voor de juiste pasvorm

7 mythes over inlegzolen
Picture of Hayco Volkers

Hayco Volkers

Ik heb sinds mijn jeugd tot nu een groot aantal sporten beoefend. Mijn eerste sporten als kind waren judo en atletiek. Later kwamen daar mountainbiken, wandelen, mountainbiken, kyokushin karate, duiken, honkbal, golf en windsurfen, roeien en krav maga bij.
Picture of Hayco Volkers

Hayco Volkers

Ik heb sinds mijn jeugd tot nu een groot aantal sporten beoefend. Mijn eerste sporten als kind waren judo en atletiek. Later kwamen daar mountainbiken, wandelen, mountainbiken, kyokushin karate, duiken, honkbal, golf en windsurfen, roeien en krav maga bij.

Gerelateerd

De alleskunner in je zak: jouw gids naar Leatherman perfectie

Je staat voor een uitdaging: het kiezen van de juiste Leatherman multitool. In een wereld waarin…

Ins en outs van het lopen met poles

Wanneer je een langere trail gaat lopen kunnen poles handig zijn. Maar wanneer zet je ze nu wel of…

7 mythes over inlegzolen ontkracht

Voeten worden blootgesteld aan grote hoeveelheden druk en schokken, of je nu hardloopt, skiet,…

Houd je hardshell en softshell jassen in topconditie met deze onderhoudstips

Aandacht voor je outdoor kleding is essentieel om ervoor te zorgen dat je hardshell en softshell…

8 fiets essentials voor een avontuurlijke zomer

De zomer staat te trappelen om te beginnen. Tijd voor volop buitenactiviteiten waarin je lekker aan…

Het juiste advies voor het kiezen van een outdoor broek

De afgelopen jaren reviewden wij verschillende Fjällräven outdoor broeken. Toch blijkt het lastig…

Wat je moet weten over fietshelmen

Tegenwoordig is het niet meer ter discussie of je een helm moet dragen bij het mountainbiken of…

Het hoe en waarom van een goede lawine-uitrusting

Off-piste skiën en snowboarden is bijzonder populair. De aantrekkingskracht van verse, onbetreden…

Hoe je wandel- en bergschoenen van leer of Gore-Tex onderhoud

Wandel- en bergschoenen zijn er in veel soorten en maten. Omdat berg- en wandelschoenen meer te…