Search
Close this search box.

Sea to Summit Spark SP, Either Light XT en Aeros | Review

|

Sea to Summit Spark SP, Either Light XT en Aeros

Vijf dagen solo trekken over Madeira, de perfecte manier om je gear te testen. Ik ging op pad met een backpack en daarin het slaap systeem van Sea to Summit: De Spark SP Slaapzak, Either Light XT luchtbed en het Aeros Pillow Premium Large kussen. 

Sea to Summit’s Spark SP Slaapzak, Either Light XT luchtbed en Aeros Pillow Premium Large kussen zijn de perfecte metgezellen voor outdoorliefhebbers die op zoek zijn naar comfort, warmte en draagbaarheid. Kan je met deze uitrusting genieten van een goede nachtrust, waar je avonturen je ook brengen? Lees hier mijn review.

Either Light XT luchtbed

Dit zijn niet de eerste producten van Sea to Summit die ik gebruik. Zelf had ik al een van hun luchtbedden maar die is niet geïsoleerd en de Either light XT is dat wel. In de verpakkingsgrote maakt het niet eens zo veel uit dus als je twijfelt ga dan voor de insulated versie. Want ja alles draait om gewicht en formaat tijdens een trekking naar afhankelijk van je heen gaat wil je natuurlijk wel wat extra warmte hebben. Door de luchtpockets van de Sea to Summit matrassen lig je comfortabel, zowel op je rug als op je zij. Ook wanneer je wat bredere schouders hebt zoals ik. De pockets verdelen het gewicht over het matras en zo lig je nooit op de grond. 

Sea to Summit Spark SP, Either Light XT en Aeros | Review

Pump it up

Het Airsack Pump System zorgt ervoor dat je niet buiten adem raakt van het opblazen van het luchtbed. Nu zullen de meesten over een goede conditie en longinhoud beschikken als ze gaan trekken dus dat zal niet zo snel een probleem zijn maar er is nog een voordeel. Je hoeft je mond niet meer op een afgekloven tuitje te zetten. Je blaast gewoon van een afstandje in de luchtzak en rolt hem vervolgens op. Op die manier pomp je het luchtbed op. Je hebt dus ook geen last van zand of iets anders wat aan het mondstuk zit nadat je jouw matras uitgerold hebt. 

Voor het Aeros Premium Pillow kun je hetzelfde AirSack Pump System gebruiken. Het Pillow Lock system is een andere feature die Sea to Summit onderscheidt van andere merken. Door middel van 4 plakstrips die op het matras bevestigd worden kun je je kussen bevestigen zodat deze niet wegglijdt in de nacht. Dit systeem bevalt goed maar toekomstige trips zouden moeten uitwijzen hoe duurzaam dit systeem is. Met langer gebruik komt er natuurlijk meer vuil etc op het kussen en de strips zelf en dat zou de hechting kunnen verminderen. Mocht dat het geval zijn dan kun je strips uiteraard bijbestellen. 

Spark SP I Slaapzak

Madeira is een veelzijdig eiland en je kan er alle weersomstandigheden verwachten. De westkant is doorgaans vochtig en kouder, in het oosten is het droger en waan je je op sommige plekken op in een savanne-achtig landschap. De wind speelt ook altijd een rol op Madeira en er kan dus een enorm verschil tussen temperaturen zijn op het eiland. Dus ja.. hoe dik moet je slaapzak zijn? 

Ik nam de Sea to Summit Spark SP ultralight mee en ik ga eerlijk zijn; dat was niet de juiste keuze. Met een warmte tabel van 9, 5, -9 zou je theoretisch uit de voeten moeten kunnen op Madeira. Maar ik heb een aantal nachten gehad dat ik het koud had. Zeker boven op de Pico Ruivo (1840 meter) met een temperatuur van ongeveer 5 graden in de nacht was het behelpen. De Spark SP zou deze temperatuur voor een man aan moeten kunnen maar ik lag desalniettemin met al mijn kleding aan in mijn slaapzak. Achteraf gezien had ik er goed aan gedaan om een thermo onderbroek mee te nemen. 

Nu moet ik wel zeggen dat ik zelf altijd gewend ben warm te slapen. Het liefst onder een zware deken en dat is waar ik tegen een nadeel van de ultra light slaapzak aanliep. Het feit dat de slaapzak zo licht is (490 gr.) betekent natuurlijk ook dat deze minder goed aansluit op je lichaam. De airpockets die zo ontstaan vullen zich met koudere lucht. Uiteraard is dat niet comfortabel. 

Materiaal

De slaapzak is gevuld met synthetisch donsmateriaal dat snel droogt. Mijn slaapzak is niet in de regen terecht gekomen maar ik heb wel in vochtige omstandigheden geslapen en gehiked en ik heb geen enkel moment het idee gehad dat de slaapzak vochtig was of nat. Ik raad je wel aan om een liner mee te nemen. Het materiaal waar de slaapzak van gemaakt is voelt synthetisch aan. Wanneer je op trektocht bent en je een combinatie van zonnebrand zweet en stof bij je draagt en die in de slaapzak stop dan voelt dat minder prettig aan vind ik. 

Uiteindelijk moet ik concluderen dat ik zeker niet ontevreden ben met de Spark SP ultra light slaapzak maar dat ik beter een iets warmere versie had kunnen kiezen. Deze slaapzak is licht, klein van formaat en je pakt hem niet alleen makkelijk uit maar ook in. Geen gedoe met opvouwen maar gewoon stouwen. De capuchon die op de slaapzak zit beviel me ook erg goed. Deze was makkelijk aan te trekken en je verdronk er niet in. Je draagt hem als een comfortabele hoody. 

Conclusie

Sea to Summit biedt met dit systeem een totaalpakket dat goed bij elkaar aansluit. De temperatuurindeling zou wat mij betreft wat aangepast kunnen worden. Dus als je het wat sneller koud hebt in de nacht en je twijfelt, ga dan voor de warmere optie. De Eitherlight XT Insulated is een super comfortabel luchtbed waar je prima nachten achter elkaar op kan slapen. Het Aeros Pillow light eveneens comfortabel en is zeker van meerwaarde als je een aantal nachten in een tent gaat slapen. 

Een uitgebreid reisverslag van de hike die ik op Madeira maakte lees je hier.

Review Overzicht

Gewicht

10

Afmetingen ingepakt

10

Comfort Matras

9

Comfort Kussen

8

Comfort slaapzak

7.5

Picture of Jeroen Berends

Jeroen Berends

Jeroen Berends, (Travel) Photographer. Hiking, Mountainbiking, Diving, Bouldering all other things outdoors. Get's very excited about well designed products, even more so if the look good. Take me anywhere in the mountains and I'll be happy.
Picture of Jeroen Berends

Jeroen Berends

Jeroen Berends, (Travel) Photographer. Hiking, Mountainbiking, Diving, Bouldering all other things outdoors. Get's very excited about well designed products, even more so if the look good. Take me anywhere in the mountains and I'll be happy.

Gerelateerd

De Leatherman Multitool Onderhoudskit | Review

Multitools zijn essentieel voor klussers, buitensporters en iedereen die graag op alles voorbereid…

Driehonderdvijftig kilometer op de FARA F/gravel fiets | Review

De populariteit van gravel fietsen is recentelijk sterk toegenomen. Nederland heeft zelfs een…

Licht en stevig in de bergen met de Hanwag Makra Pro-Low Lady GTX | Review

De Hanwag Makra Pro-Low Lady GTX is uitstekende wandelschoen die voor veel terreinen is geschikt en…

The Salomon XA Forces Mid GTX EN outdoor shoe | Review

Earlier, I went wild on the Salomon Quest 4 GTX in Wales. From GearPoint, I got the chance to take…

De Peli 0915 SD Card Case beschermd al je geheugenkaarten | Review

De Peli 0915 SD Card Case biedt uitstekende bescherming voor je geheugenkaarten dankzij zijn…

Fjällräven Vidda Pro Lite Trousers: de trails meester | Review

During my multiday hike through the North Holland dune reserve, the Fjällräven Vidda Pro Lite…

Fjällräven Vidda Pro Lite Trousers: master the trails | Review

During my multiday hike through the North Holland dune reserve, the Fjällräven Vidda Pro Lite…

De Helly Hansen Roamfree HT Hiker | Review

Voor wie nog een goede schoen zoekt voor je buitensport avonturen deze zomer zit zeker goed met de…

Staat de Nissan Qashqai e-POWER ook buiten de gebaande paden zijn mannetje? | Autotest

De Nissan Qashqai heeft door de jaren heen een reputatie opgebouwd als een veelzijdige en populaire…

De Peli R40 Utility Ruck Case is dé bescherming voor je gear

Frequente buitensporters en reizigers ervaren twee uitdagingen die onderweg lastig zijn:…