Hiking & Camp

Fjällräven Keb 52 rugzak | Review

fjallraven keb 52

Fjällräven is voor ons geen onbekende. De afgelopen jaren hebben wij meerdere producten van ze gereviewed. Deze zomer kreeg ik de mogelijkheid de Keb 52 rugzak aan de tand te voelen in Schotland. 

De Fjällräven Keb 52 rugzak maakt deel uit van de technische trekkingcollectie van Fjällräven. De 52 liter is het juiste volume voor bijvoorbeeld meerdaagse trektochten, of zelfs voor weekendtrips. De afstelmogelijkheden van de rugzak helpen zeker in dat opzicht, met het potentieel om het volume aan te passen aan de lading die je draagt.

Duurzaamheid

Uiteraard gebruikt Fjällräven haar beproefde duurzame G-1000 HeavyDuty Eco S materiaal, gemaakt van gerecycled polyester en biologische katoen (voor extremere weersomstandigheden helemaal waterbestendig te maken met Greenland Wax).

fjallraven keb 52 rugzak

De onderzijde en zijkanten zijn gemaakt van de geheel nieuwe waterdichte Bergshell-stof, gemaakt van gerecycled nylon. Dan is er nog het externe frame van (FSC-gecertificeerd) berken. Dat volgens Fjällräven de CO2-uitstoot tijdens de productie van de rugzak met 90% vermindert.

Comfort

Het draagsysteem is eenvoudig aan te passen aan verschillende ruglengtes – met een variatie tot maar liefst 13 centimeter – waardoor de doelgroep aanzienlijk is verbreedt. Daarbij is het rugpand royaal gevoerd en biedt ook een vleugje ventilatie. Zoals het geval is met de andere reeks packs van het merk, zoals ook de Kaipack-serie.

De brede licht voorgebogen heupgordel en forse schouderbanden zijn comfortabel – naadloos – en goed verstelbaar. Zoals we gewend zijn ontbreken de in hoogte verstelbare borstband niet, evenals de loadlifters voor het uitbalanceren van het gewicht. Met 2260 gram is de Keb 52 niet een van de lichtste rugzakken, maar het comfort maakt veel goed.

Lees ook  Review: Primus Lite+ zeer efficiënte brander

Toepasbaarheid

Wat betreft de zakken en opbergmogelijkheden, er zijn open zijzakken voor een waterfles of andere kleine items waar je snel toegang tot nodig hebt. Twee redelijk grote zakken met rits op de heupgordel die een behoorlijke hoeveelheid ruimte bieden, een grote U-vormige zak aan de voorkant, en een kleine onderklep met rits die de afneembare regenhoes opbergt. Ook de compressie straps zijn goed geplaatst.

fjallraven keb 52 rugzak

Het is een smalle, slanke rugzak en dat maakt het iets moeilijker om toegang te krijgen tot je ‘kit’ vanaf de bovenkant, maar dat is waar de lange zijrits handig is, en je kunt het ook openen vanaf de onderkant. Daarbij zijn de ritsen uitgerust met trekkoorden, zodat deze ook met handschoenen aan goed te openen zijn. 

Zoals eerder opgemerkt is de Keb 52 uitermate geschikt voor meerdaagse trekkings. Zonder problemen gingen eten, slaapzak, slaapmatten, tent en kooktoestel mee in het hoofdcompartiment, dat vanaf alle zijden van de rugzak toegankelijk is. Omdat ik voor drie personen slaapmatjes diende te mee te nemen, was het zonder problemen en hinder een slaapmat aan de zijkant te bevestigen.

Conclusie

Met de Fjällräven Keb 52 heb je een duurzame, breed in te zetten en uiterst comfortabele rugzak. Ook over het design ben ik erg te spreken. De prijs/kwaliteit (€ 299,95) verhouding is in mijn ogen optimaal. Het is niet de lichtste rugzak, maar dat is voor mij überhaupt geen issue.

KOOP HIER DE FJÄLLRÄVEN KEB 52

Foto van Hayco Volkers

Hayco Volkers

Ik heb sinds mijn jeugd tot nu een groot aantal sporten beoefend. Mijn eerste sporten als kind waren judo en atletiek. Later kwamen daar mountainbiken, wandelen, mountainbiken, kyokushin karate, duiken, honkbal, golf en windsurfen, roeien en krav maga bij.
Foto van Hayco Volkers

Hayco Volkers

Ik heb sinds mijn jeugd tot nu een groot aantal sporten beoefend. Mijn eerste sporten als kind waren judo en atletiek. Later kwamen daar mountainbiken, wandelen, mountainbiken, kyokushin karate, duiken, honkbal, golf en windsurfen, roeien en krav maga bij.

Hanwag Comm Ad

De Hanwag Kaduro Light GTX wandelschoenen

Hanwag Kaduro Light GTX: lichtgewicht, waterdicht en comfortabel dankzij energieteruggevende demping. Perfect voor lange wandelingen op (deels) verharde paden.

LEES MEER 〉


 

 

Trailrun wedstrijden 2025: Alles wat je moet weten

Trailrun wedstrijden 2025: Alles wat je moet weten

Boordevol hoogtepunten: van de Alpen tot de middernachtzon – vind je volgende grote uitdaging met Dynafit!

NAAR DE KALENDER 〉


 

 

[adrotate group="6"]

Gerelateerd

Ik ben verliefd… op de Dynafit Ultra Pro trailschoen | Review

Als trailrunner heb ik alle merken trailschoenen wel aan mijn poezelige voetjes gehad. Er zitten…

Met de Defender Octa overwin je elke thrill

De toch al zeer outdoorgeschikte Defender krijgt als OCTA een flinke bak nieuwe offroad goodies…

De Hanwag Kaduro Light GTX – lichtgewicht met slimme technologie | Review

De Kaduro Light GTX is een multifunctionele wandelschoen die comfort, demping en energieteruggave…

Stabiel, slim en soms koppig: onze take op de DJI Osmo 7P | Review

Twee maanden heb ik ‘m meegesleept: in een rugzak over modderige trails, op de fiets door stad en…

Thule lanceert nieuwe en veelzijdige OutPace fietsendrager

Tijdens de Riva Bike Show van 2025, gehouden aan het schilderachtige Gardameer in Italië, trok…

Onzichtbare bescherming met de Julbo Edge Cover | Review

Een maatje dat je beschermt, zonder dat je merkt dat hij er is. Dat klinkt natuurlijk perfect voor…

Waarom de Puma Deviate Nitro 3 wél werkt tijdens Hyrox | Review

Afgelopen februari deed ik mijn eerste officiële Hyrox in Maastricht. De opzet: acht keer een…

De Hanwag Klarsby Bunion GTX: comfort en ondersteuning voor brede voeten | Review

De Hanwag Klarsby Bunion blinkt uit in comfort en pasvorm voor mensen met bredere voeten. Een…

Eindelijk genoeg ruimte in de Hanwag Klarsby Bunion Lady GTX-wandelschoenen | Review

Het Duitse merk Hanwag is al jaren mijn favoriet als het gaat om wandelschoenen. Op mijn…