Fjällräven is voor ons geen onbekende. De afgelopen jaren hebben wij meerdere producten van ze gereviewed. Deze zomer kreeg ik de mogelijkheid de Keb 52 rugzak aan de tand te voelen in Schotland.
De Fjällräven Keb 52 rugzak maakt deel uit van de technische trekkingcollectie van Fjällräven. De 52 liter is het juiste volume voor bijvoorbeeld meerdaagse trektochten, of zelfs voor weekendtrips. De afstelmogelijkheden van de rugzak helpen zeker in dat opzicht, met het potentieel om het volume aan te passen aan de lading die je draagt.
Duurzaamheid
Uiteraard gebruikt Fjällräven haar beproefde duurzame G-1000 HeavyDuty Eco S materiaal, gemaakt van gerecycled polyester en biologische katoen (voor extremere weersomstandigheden helemaal waterbestendig te maken met Greenland Wax).
De onderzijde en zijkanten zijn gemaakt van de geheel nieuwe waterdichte Bergshell-stof, gemaakt van gerecycled nylon. Dan is er nog het externe frame van (FSC-gecertificeerd) berken. Dat volgens Fjällräven de CO2-uitstoot tijdens de productie van de rugzak met 90% vermindert.
Comfort
Het draagsysteem is eenvoudig aan te passen aan verschillende ruglengtes – met een variatie tot maar liefst 13 centimeter – waardoor de doelgroep aanzienlijk is verbreedt. Daarbij is het rugpand royaal gevoerd en biedt ook een vleugje ventilatie. Zoals het geval is met de andere reeks packs van het merk, zoals ook de Kaipack-serie.
De brede licht voorgebogen heupgordel en forse schouderbanden zijn comfortabel – naadloos – en goed verstelbaar. Zoals we gewend zijn ontbreken de in hoogte verstelbare borstband niet, evenals de loadlifters voor het uitbalanceren van het gewicht. Met 2260 gram is de Keb 52 niet een van de lichtste rugzakken, maar het comfort maakt veel goed.
Toepasbaarheid
Wat betreft de zakken en opbergmogelijkheden, er zijn open zijzakken voor een waterfles of andere kleine items waar je snel toegang tot nodig hebt. Twee redelijk grote zakken met rits op de heupgordel die een behoorlijke hoeveelheid ruimte bieden, een grote U-vormige zak aan de voorkant, en een kleine onderklep met rits die de afneembare regenhoes opbergt. Ook de compressie straps zijn goed geplaatst.
Het is een smalle, slanke rugzak en dat maakt het iets moeilijker om toegang te krijgen tot je ‘kit’ vanaf de bovenkant, maar dat is waar de lange zijrits handig is, en je kunt het ook openen vanaf de onderkant. Daarbij zijn de ritsen uitgerust met trekkoorden, zodat deze ook met handschoenen aan goed te openen zijn.
Zoals eerder opgemerkt is de Keb 52 uitermate geschikt voor meerdaagse trekkings. Zonder problemen gingen eten, slaapzak, slaapmatten, tent en kooktoestel mee in het hoofdcompartiment, dat vanaf alle zijden van de rugzak toegankelijk is. Omdat ik voor drie personen slaapmatjes diende te mee te nemen, was het zonder problemen en hinder een slaapmat aan de zijkant te bevestigen.
Conclusie
Met de Fjällräven Keb 52 heb je een duurzame, breed in te zetten en uiterst comfortabele rugzak. Ook over het design ben ik erg te spreken. De prijs/kwaliteit (€ 299,95) verhouding is in mijn ogen optimaal. Het is niet de lichtste rugzak, maar dat is voor mij überhaupt geen issue.