Afgelopen periode heb ik de ON Running Cloudventure Waterproof trailschoenen getest. Het is een stevige trailrunschoen met een waterdicht membraan. Ik heb ze getest in de heuvels van de omgeving van Nijmegen tot 20km.
Uit de doos viel me het design direct op. Het koperkleurige upper, de grijze middenzool en witte zool en tong zijn een opvallende verschijning. Als je dan tussen de herfstbladeren loopt voel je je helemaal op je plek. Het waterdichte membraan pas ook goed bij het jaargetijde want er komt genoeg water uit de lucht.
Kenmerkende zool
De zool is voorzien de voor ON Running kenmerkende ‘clous’, een soort halfronde openingen die voor extra demping en afsprong moeten zorgen tijdens het lopen. Het profiel is grof en de achterkanten van het profiel zijn voorzien van een scherpe rand die veel grip geeft op alle ondergronden, vooral de modderige soort. Interessant zijn de hoge ribbels tussen de voorvoet en de hak. Het zit op de plek die vaak terecht komt op boomwortels en randjes en voorkomt dat je wegglijd. Door het midden van de hak loopt naar voren een diepe groef.
Toen ik de schoen aantrok voelde ik een stevige contrefort die de hiel goed stabiliseert. De tong is niet dik maar stevig en heeft weinig speling van links naar rechts. Zelfs zonder de veters aan te trekken houd de schoen je voet al goed vast dus het is niet nodig de veters strak aan te trekken. Dit resulteert in een comfortabel gevoel op de wreef en in de hiel. De pasvorm van de voorvoet is smal, gezien ik voorkeur voor een brede pasvorm voor de voorvoet schrok ik hier even van: zou ik daar geen last van krijgen?
Eerste indruk van de On Cloudventure
Om een eerste indruk te krijgen van de schoen ging ik de bossen in voor een eerste indruk. In de heuvels van Berg en Dal is het niet moeilijk alle aspecten van trailrunning tegen te komen. Direct was duidelijk dat de ON Cloudventure Waterproof een stugge, stijve schoen is. Zelfs ik als relatief zware loper (85kg) had moeite het landen op de voorvoet zoals ik gewend was en soepel afrollen. Dat effect werd minder opvallend toen de paden ruiger werden maar lekker vaart maken zit er niet in. Wanneer het terrein ruiger wordt, oneffen trappetjes en wortelpaden dan blijkt deze stugheid in het voordeel. Je kunt bijna zonder zorgen over je enkels door die oneffenheden. Dan blijken ook die ribbels in de voetboog een zekere grip te geven.
Grip
Over grip gesproken, dat is het sterkste punt van de schoen. De scherpe randen achter de noppen en aan de voorkant van het hiel gedeelte zorgen er voor dat je nergens gaat glijden. Bij de afzet gaat bijna geen energie verloren aan wegglijden. Ook met de modderige afdalingen die de bossen rond Nijmegen voldoende heeft kon ik helemaal mijn ei kwijt. Elke stap bleef staan en glijden bleef tot een minimum waardoor ik volledige controle had. Wel heb ik ettelijke keren een kiezel uit de diepe groef in de zool moeten halen. Je merkt er niet veel van, behalve op verharde oppervlakten. Best vervelend, want je moet altijd even snel de steen uit je zool pulken.
De smalle pasvorm bleek na een paar loopjes geen groot probleem. Na het inbreken van het materiaal, nadat het een paar keer nat was geworden zette het snel naar mijn voet. Nooit heb ik echt een beklemmend gevoel gehad maar had het fijn gevonden als mijn voorvoet meer ruimte had gekregen om uit te zetten. Na de langere trainingen vond ik het fijn om de schoen weer te wisselen voor een bredere schoen.
Waterdicht?
Tijdens de testweken heb ik geen enkele keer natte voeten gevoeld. Het waterdichte membraan werkt dus perfect. Het was gelijk de eerste keer dat ik met waterdichte trailschoenen liep. Om eerlijk te zijn: ik weet niet of ik daar aan kan wennen. Het komt neer op een afweging van prioriteiten: een waterdicht membraan maakt het upper veel stugger en voelt dik aan. Ook houdt het, dit heb ik weliswaar niet ervaren tijdens de testweken, het water vast in de schoen dat er onverhoopt in is gekomen. Ook vond ik de schoenen erg warm en miste het gevoel van fris water aan je voet als je door een diepe plas loopt.
Het materiaal van de bovenkant heeft het heel goed gehouden. Slijtage was niet te bekennen, ook niet op de zool. De constructie daarentegen houd nog wat te wensen over. De rand boven de zool begon al snel, na een week of 2 los te laten op kleine stukjes. Na een week of 3 was er geen ontkennen meer aan. De eerste mankementen naar 3 weken is echt te snel voor een trailschoen, voor die €180,- die je ervoor neertelt al helemaal.
Conclusie
De On Cloudventure Waterproof zou van mij een veel betere review hebben gekregen als ik hem getest zou hebben als wandelschoen in plaats van trailschoen. Als trailrunschoen zou die beter op zijn plaats zijn bij lange zware inspanningen als een Tor Des Geants, Legendstrail of meerdaagse fastpacking avonturen waarbij hardlopen niet de hoofdmoot van de activiteit is. Om hier in de bossen te trainen kies ik liever een soepelere, lichtere, niet waterdichte schoen waar je lekker snelheid op kan maken.
De schoenen zou ik gebruiken voor een lichte bergwandeling of fastpacking avontuur. Houdt er rekening mee dat deze schoen erg smal valt, ideaal voor mensen met een smalle voet. Mijn brede voet paste er in, maar comfortabel ruim is anders. Wanneer ik echt blij was met de On Cloudventure Waterproof, dat was tijdens boswandelingen. Dan heb ik graag droge voeten, voldoende grip, veel stabiliteit maar toch een lichte schoen. Voor mezelf heb ik deze schoen gerebrand als wandelschoen, waar die het heel goed doet. Als trailschoen mist die snelheid maar kan goed van pas komen als dat minder van belang is en je graag zekerheid, stabiliteit en warme voeten hebt.