Search
Close this search box.
Review

Review: Crosscall Action-X3 Android Smartphone

gearlimits-review-croscall-action-x3-smartphone-main

Afgelopen november was ik in Parijs voor de lancering het nieuwste Crosscall model, de Action-X3. Een smartphone die geschikt is voor onvoorspelbare omgevingen. Dus ideaal voor klimmers, mountainbikers, snowboarders, skiërs, surfers etc. De afgelopen maanden heb ik de Action-X3 gebruikt tijdens, skiën, mountainbiken en als scherm voor het besturen en maken van opnamen met de Mavic Pro drone.

De Action-X3 wordt door Crosscall gepositioneerd als midrange model. Hij is smaller, lichter en dunner dan zijn voorganger, de Trekker-M1 en valt net onder het topmodel, de Trekker-X3. Door Crosscall wordt de Action-X3 gepositioneerd als een waterdichte en schokbestendige met een zeer lange batterijduur outdoor smartphone voorzien van innovatieve technologie. De smartphone is eenvoudig te bevestigen, op te laden en uw gegevens overbrengen; alles in één beweging dankzij het magnetische X-Link systeem. Geniet van een optimaal geluid op lawaaierige locaties en van een uitstekende video- en fotokwaliteit zelfs zonder licht. Het toestel weegt 213 gram.

Ergonomie & Ontwerp

De modellen van Crosscall hebben een herkenbaar ontwerp en de kenmerkende dikkere rand. Zo ook de Action-X3. Deze is echter aanzienlijk dunner, lichter en smaller. Dat maakt het dat deze zowel tijdens het sporten als binnen een kantooromgeving prima gebruikt kan worden.

Valpartijen zijn geen probleem. We hebben hem op verschillende ondergronden laten vallen en de Action-X3 is daar ongeschonden uitgekomen.

Het display wordt beschermd door een Corning Gorilla Glass 4. Kan zowel nat als met handschoenen worden bediend. Dit is een van de aspecten die de Action-X3 juist bij uitstek geschikt maakt voor outdoor activiteiten. Evenals de kracht die het scherm kan hebben. Tot 230 kg voordat het breekt. Dit neem ik voor ‘waar’ aan want heb ik niet getest.

De Action-X3 heeft een aantal noemenswaardige certificeringen, zoals de IP67 (water en stof bestendig), IK02 (bestand tegen energie invloeden), MIL-STD-810G (schok/val bestendig).

Een uur in twee meter diep water moet geen probleem zijn voor de Action-X3, evenals 24 uur in laag water. Dat laatste heb getest in de spoelbak in de keuken. Geen luchtbellen gezien en het toestel functioneert nog naar behoren. Wel belangrijk de klepjes van de hoofdtelefoonuitgang en USB-C poort goed dicht te drukken.

Bediening

De ‘aanpasbare’ knop

De volume- en schermvergrendelingsknoppen op Action-X3 zijn met handschoenen aan goed te bedienen. Zelf ben ik erg te spreken over de aanpasbare knop. Door deze even ingedrukt te houden kunnen camera, SOS-bericht of een andere toepassing worden geactiveerd. Ik heb de knop vooral gebruikt de DJI GO 4 App te openen.

Kou

Bediening Mavic Pro met Action-X3 bij koud en nat weer

Ook bij koude temperatuur blijft Action-X3 functioneren. Ik gebruik een smartphone – normaal gesproken mijn iPhone – voor het vliegen met de Mavic Pro. Dat werkt prima in omgevingen waar de temperatuur ruim boven nul is. Komt de temperatuur onder nul, dan valt de iPhone regelmatig uit en is de accu in no-time leeg. De Action-X3 heb ik gebruikt bij temperaturen rond de -8 graden Celsius zonder problemen.

Scherm

Het toestel is uitgerust met een 5 inch, 1280×720 pixels HD scherm, beschermt door een Corning Gorilla Glass 4. Hierdoor blijft het scherm blijft bij vochtig weer goed te bedienen en functioneren; ook met handschoenen aan, zowel liners als dikke wintersport handschoenen.

Interface & Navigatie

De Action-X3 is uitgerust van een Qualcomm Snapdragon 8937 processor, een 5-inch scherm (720 x 1.280 pixels), 3 GB RAM en 32 GB opslaggeheugen dat is uit te breiden met een microSD kaart tot 128 GB. De hoofd-en selfiecamera hebben respectievelijk een 12 en 5 megapixel resolutie. 4G en dual SIM. De Action-X3 is uitgerust met een 3.500 mAh accu. Het toestel draait op een stock-versie van Android 7, waardoor je kan rekenen op snelle updates van de software en maakt gebruik van de navigatielogica zoals we die van Google kennen. Zoals de gebruikelijke meldings- en snelkoppelingspanelen, het applicatiemenu en het pakket Google-apps, zoals Youtube, Gmail, Drive, Maps etc.

Crosscall heeft een geïntegreerde applicatie die alle sensorwaarden bevat; de X3-sensoren. Zo geeft deze toegang tot kompas, accelerometer, GPS, nabijheidsmeter, lichtsensorgegevens, bluetooth, netwerk en een accu ontlaadstroom sensor.

Foto & Video

Het toestel is voorzien van een 12 megapixel camera en 5 megapixel front-camera. Ik heb vooral de primaire 12 MP camera op de achterkant van het toestel gebruikt. De camera aan de voorzijde van het toestel is een stuk minder geavanceerd en heeft een vaste focusafstand. Ik heb het toestel gebruikt in verschillende (licht)situaties en video’s en foto’s geschoten in de zon, tegen de zon in, met bewolking, ‘s avonds, met bewegende objecten, landschap en portret.

De camera-app van de Action-X3 is simpel en precies wat je nodig hebt. Je kunt de flits aan- of uitzetten, HDR inschakelen, een kleurfilter kiezen, grootte van de foto’s kiezen, belichting, witbalans, ISO en een afteltimer instellen. In het donker komen kleuren wat valer over. Toch is de Crosscall Action-X3 goed in staat een indrukwekkend goede foto en video af te leveren, waarbij weinig bewegingsonscherpte optreedt.

Geluid & In-Ear headset

Het geluid van de Action-X3 is prima. Niet uitmuntend maar volstaat om muziek of te bellen op de speaker op kamersterkte. Bij de Action-X3 wordt een waterproof (IPX6) in-ear headset geleverd voorzien van L, M en S doppen, zodat deze voor iedereen is te gebruiken. Mijn ervaring is dat de oordoppen goed blijven zitten bij het sporten en kwalitatief een goed geluid geven.

Accuduur

De batterij gaat een dag of twee a drie mee zonder geladen te worden. Dat is aanzienlijk meer dan dat ik ben gewend van mijn iPhone, die ik zeker iedere dag aan de lader moet hangen.

Accessoires

Voor de Action-X3 is een arsenaal aan accessoires beschikbaar. Zeker voor de actieve personen zeer interessant. Zo is het toestel voorzien van een geïntegreerde mount; het zogenaamde X-Link systeem. Dit systeem bestaat uit een magnetische connector aan de achterzijde waarop een veelheid aan accessoires zijn te koppelen.

Zo is er de X-POWER – een batterij met 5000 mAh – de X-CAR voor laden in de auto en de X-BIKE, die een gegarandeerde trekkracht heeft van 50kg. Zodat het toestel er niet bij iedere hobbel af stuitert.

De X-DOCK is een docking station waarmee naast laden ook bestanden, foto’s en video’s van en naar laptop kunnen worden overgezet. Erg handig omdat dit veel gemak biedt doordat je niet steeds het klepje van de USB-connector hoeft te openen. Op dit moment heb ik geen accessoires mee kunnen nemen in deze review, dus ik kan hier (nog) geen oordeel over geven.

Conclusie

De Action-X3 is een aanrader voor de actieve outdoor en action sporters onder ons. Het toestel is van alle gemakken voorzien en schrikt niet van water en/of schokken. De prijs is wat je concurrerend kunt te noemen ten opzichte van bijvoorbeeld Apple en Samsung. De Crosscall Action-X3 is sinds eind november in Nederland verkrijgbaar en kost € 349,-. Dit is exclusief accessoires.

Picture of Hayco Volkers

Hayco Volkers

Ik heb sinds mijn jeugd tot nu een groot aantal sporten beoefend. Mijn eerste sporten als kind waren judo en atletiek. Later kwamen daar mountainbiken, wandelen, mountainbiken, kyokushin karate, duiken, honkbal, golf en windsurfen, roeien en krav maga bij.
Picture of Hayco Volkers

Hayco Volkers

Ik heb sinds mijn jeugd tot nu een groot aantal sporten beoefend. Mijn eerste sporten als kind waren judo en atletiek. Later kwamen daar mountainbiken, wandelen, mountainbiken, kyokushin karate, duiken, honkbal, golf en windsurfen, roeien en krav maga bij.

Gerelateerd

De Patagonia Airshed Pro Pullover is ultralicht en ideaal voor actieve dagen | Review

Tijdens mijn tochten op grote hoogtes en onder wisselende weersomstandigheden werd de Patagonia…

Salomon Cross Hike Tracker GTX & Superfeet: onmisbaar in ruig terrein

Wie serieus de natuur in trekt, weet dat goede schoenen essentieel zijn. Tijdens mijn recente…

De Leatherman Skeletool CX is een minimalistische krachtpatser voor de echte outdoor liefhebber | Review

Als je op zoek bent naar een betrouwbare multitool voor je outdooravonturen, dan is de Leatherman…

Ruig en offroad Lanzarote per Lexus NX Overtrail | Autotest

Met de Lexus NX Overtrail kiest het Japanse merk voor een nieuw hoofdstuk in haar succesverhaal….

De Arc’teryx Alpha SV is een hardshell in beast-mode voor elk weertype | Review

Als fervent outdoor-enthousiasteling ben ik constant op zoek naar gear die niet alleen prestaties…

Review van de European Outdoor Film Tour (EOFT)

Sinds 2001 vindt de EOFT plaats, een reizende tour van outdoorfilms die in talloze theaters in…

De ultieme all-mountain freeride Mindbender 89Ti (2025) ski van K2 | Review

Als ervaren skiër viel me direct op hoe responsief en wendbaar de ski is, zelfs onder…

De MiiR New Standard Moka Pot: luxe koffie voor onderweg

Als je net zoals ik je dag niet zonder een goede kop koffie kunt beginnen, zelfs als je midden in…

De Ortovox Fleece Plus Hoody & Vajolet Pant | Review

In april dit jaar draag ik de Ortovox Fleece Plus Hoody tien dagen lang tijdens een uitdagende…