Afgelopen najaar heb ik een set Ere Research Tenaci gravel wielset en banden mogen reviewen voor Gearlimits. Op dat moment was ik (nog) niet in bezit van een gravelbike. Geen probleem, er was een Cube Nuroad beschikbaar met een set Tenaci GR20 gravel wielset en een set Tenaci TLR Skinwall banden… let’s go gravel!
Omdat het zowel wielen als banden betreft is deze review opgeknipt in twee delen. In eerste instantie de gravel wielset en daarna beoordeel ik de banden.
De Tenaci GR 20 wielset
Ere Research claimt met de Tenaci GR20 een wielset te hebben gemaakt die serieuze klappen kan opvangen, maar ook licht van gewicht is en ook nog eens aerodynamisch. Maken ze deze belofte waar?
Robuustheid
Is deze wielset robuust? In het kort: ja! Om je te overtuigen zal ik mijn mening verder toelichten. Het eerste punt, dat ze serieuze klappen kunnen opvangen heb ik ondervonden op een mountainbike parcours in de buurt van Rockanje en Noordwijk. Wij zijn van onze gravel route afgeweken en hebben een stuk van dit makkelijk MTB parcours meegepakt. Uiteraard is dit niet zonder risico, maar Ere Research maakt de belofte zeker waar dat de Tenaci GR 20 wielen klappen kunnen verdragen. Dus geen verbogen velgen, geen gebroken spaken en… geen gebroken botten!
Menig makkelijk MTB parcours is ook met een gravelbike te doen, alleen als je erg voorzichtig bent. Maar als je vol gas een mountainbiker najaagt, dan gebruik je een gravelbike voorbij de grenzen waarvoor hij bedoelt is.
Dat Ere Research deze wielset robuust noemt is misschien zelfs een understatement. Als je de wielen gebruikt waar zij voor bedoeld zijn, mooie lange graveltochten rijden, zullen zij je gegarandeerd niet in de steek laten. Dat Ere veel vertrouwen heeft in deze wielset bewijst de garantie die ze erop geven, die is namelijk levenslang (bij normaal gebruik uiteraard).
Gewicht
Het opgegeven gewicht wat Ere Research opgeeft klopt, en is inderdaad lichter dan menig andere wielset. Nu heb ik geen vergelijkingsmateriaal, maar deze set is zeer licht. En in dit geval betekent licht ‘niet breekbaar’. Dus licht en extreem robuust, een goede combi! Het voorwiel weegt 740 gram en het achterwiel 880 gram.
Aerodynamica
Wat aerodynamica betreft, daar kan ik weinig over zeggen. Wat wel duidelijk te zien is dat er op deze gravelset dezelfde ‘aero’ spaken zitten, die Ere Research ook op de roadsets heeft. De velg is te gebruiken met een vouwband maar is ook tubeless ready. Dus eenvoudig te wisselen tussen een raceband of gravelband.
Conclusie Tenaci GR 20
Een wielset die ondanks zijn lichte gewicht, extreem robuust in staat serieuze ‘klappen’ op te vangen. De wielset is erg comfortabel en de prijs van € 399,- per set meer dan waard.
De Tenaci TLR Skinwall banden
Het open patroon van de Tenaci TLR Skinwall biedt maximale grip en zorgt ervoor dat je banden niet dichtslibben in modderige condities. Natuurlijk belooft iedere bandenfabrikant dit over zijn banden, maar klopt dit ook?
On-road
Omdat vrijwel niemand vanaf zijn huis de gravelwereld in rijdt, wil ik eerst iets vertellen over hoe de band zich gedraagt op het asfalt. Als fervent wielrenner heb ik een afkeer ontwikkelt tegen weerstand. Wind hebben we het liefst altijd in de rug, je banden moeten niet te veel en niet te weinig contact hebben met het asfalt en kleding mag ABSOLUUT niet wapperen in de wind.
Omdat ik ook de nodige ervaring heb met mountainbikes, en brede banden op het asfalt, vreesde ik een beetje voor de weerstand van deze 44 mm brede banden.
Met de juiste druk in de band, ging ik touren met twee collega’s die beide op de racefiets zaten. Tot mijn verbazing merkte ik weinig verschil tussen deze fiets, de Cube Nuroad gravelbike, met de 44 mm brede TLR’s eronder en mijn racefiets met 28 mm bandjes.
Ik ondervond meer comfort dan ik gewend was, maar niet de weerstand en het zoevende geluid dat ik gewend was van de mountainbike banden. Erg positief dus.
Off-road
Off-road heb ik een verdeelde mening, om maar kritisch te beginnen. Op een nat blubberig parcours, hadden de banden soms wat moeite de grip en slipten af en toe. Had ik de band tubeless om de velg zitten, dan had ik de druk wat lager kunnen houden dan met een binnenband. Ik merkte vooral dat de modder in de band bleef zitten, waardoor de grip constant minder goed was totdat ik de band op de weg weer kon schoonrijden.
In droge condities daarentegen. Is dit werkelijk een top band! Tijdens een kort ritje over door Friese plattenland, kwam ik tot mijn grote verbazing een mountainbike parcourtje tegen. Ik had natuurlijk geen pompje bij me, dus besloot ik het parcours met een harde band te rijden. Daar waar de band me weinig vertrouwen gaf in de modder, was hij nu mijn beste vriend. Al zigzaggend tussen de bomen over het smalle zandpad werd mijn blokje om ineens een avontuur. Goede grip in de scherpe bochten, en op de afdalingen tijdens het remmen, maken het een erg fijne band.
In de maand dat ik de band hem mogen reviewen, heb ik hem ondanks de soms extreme omstandigheden, niet lek gereden.
Conclusie Tenaci TLR Skinwall
Voor mij kan deze band haast niet beter, ja hij mist wat grip in natte omstandigheden. Maar waar gravelen bij mij om draait is avontuur en kansen pakken. Vanaf de weg spontaan een grindpad op schieten, of een makkelijk stuk mountainbike parcours, om daarna weer comfortabel je reis te vervolgen. Dat is waar deze band voor is gemaakt en voor € 49,- per band heb je topkwaliteit.
De fiets waarop ik de banden en wielset heb mogen testen is de Cube Nuroad gravelbike. Een gravelbike met een goede prijskwaliteit verhouding, extreme wendbaarheid en goed comfort.
Als je een fiets wilt waar je praktisch alles op kan, gravel, parcours en weg, dan is de Nuroad zeker de moeite waard om eens te bekijken. Zeker met een Ere Research Tenaci wiel- en bandenset.
Tenaci GR20 wielset
- Robuustheid: 9/10
- Gewicht: 8/10
- Comfort: 9/10
Tenaci TLR Skinwall banden
- Grip off-road: 8/10
- Grip on-road: 9/10
- Weerstand: 8/10
- Lekbestendigheid: 8/10