Tijdens een fijne wandeling of fietstocht is het heerlijk om je eigen warme drankje mee te nemen. Je kunt natuurlijk een brander en een klein keteltje of pannetje meenemen en ter plekke water koken tijdens een koffie of thee pauze. Echter de meesten van ons zullen kiezen voor een thermosfles of thermosbeker om een warme drank mee te nemen.
Er zijn heel veel merken die thermosflessen en thermosbekers maken. In mijn werk bij Bas Buitensport merk ik dat er vaak onduidelijkheid is over het gebruik van een thermosfles of een thermosbeker. Jammer genoeg worden deze items soms op de verkeerde manier gebruikt wat uiteraard leidt tot teleurstelling. Wanneer kies je voor een thermosfles en wanneer is een thermosbeker een handige optie? In deze blog deel ik graag mijn tips.
Om tot een goede keuze te komen is het belangrijk om te weten waar de zwakke plek ligt betreft isolatie. Warmte gaat verloren bij de opening van de fles of beker. Hoe breder de opening hoe meer warmte er verloren gaat. Daaruit kun je concluderen dat een thermosfles (smalle opening) aanzienlijk langer isoleert dan een thermosbeker (brede opening).
Thermosfles
Ga je langer op pad? Bijvoorbeeld voor een mooie dagwandeling? Kies dan voor een thermosfles. Een thermosfles zal jouw drankje aanzienlijk langer warm houden. De smalle opening wordt afgesloten met een dop en daar zit dan vaak ook nog een beker overheen. Gegarandeerd is jouw drinken nog lekker warm na een wandeling van vijf uur.
Houd er rekening mee dat hoe meer je uit de thermosfles drinkt hoe meer lucht erin komt en hoe sneller de resterende drank zal afkoelen. Het is mede daarom belangrijk om een goede maat fles te kiezen. Liever een thermosfles van een halve liter helemaal vullen dan een thermosfles van 1 liter half vol doen (of half leeg, het is maar net hoe je het bekijkt :-))
Thermosbeker
Ga je onderweg en nuttig je binnen een uur je gehele drankje? Bijvoorbeeld tijdens een autorit of een tripje met het OV? In zo’n geval is een thermosbeker ideaal. Uit een thermosbeker kun je rechtstreeks drinken. Dat is gemakkelijk als je maar een hand wilt of kunt gebruiken.
Een kleine thermosbeker is ook erg prettig als je graag een koffie to go haalt bij je favoriete koffietentje. De beker past onder veel koffieapparaten en door het meenemen van je eigen beker draag je ook nog eens bij aan het verminderen van de afvalberg!
Voorverwarmen
Het helpt als je een thermosbeker of thermosfles even voorverwarmt met kokend water voordat je de warme drank erin doet. Daardoor zal jouw drinken nóg langer op temperatuur blijven.
Isolatie door vacuüm
Voelt jouw beker of fles aan de buitenkant warm nadat je het drinken erin hebt gedaan? In dat geval is het vacuüm dat voor de isolatie zorgt kapot. Als de fles nog relatief nieuw is kun je wellicht aanspraak maken op garantie. Het vacuüm kan kapot gaan als er een scheurtje in het binnenwerk komt. Soms is dit een fabricagefout en soms kan het gebeuren als de fles valt.
Reserveonderdelen
Ik vind het zelf altijd fijn om een merk te kiezen dat reservedoppen verkoopt. Want een dop blijft altijd hetgeen waar de fles of beker als eerste kapot zal gaan. Erg jammer als je een hele fles of beker moet weggooien als er alleen een onderdeel kapot is. Gelukkig houden de meeste merken hier rekening en vind je de onderdelen in jouw favoriete outdoorwinkel.
Heb jij een favoriet model of merk dat je graag gebruikt om jouw drankje onderweg warm te houden? Laat het weten!