De Canyon Spectral:ON is een e-MTB die op zijn reguliere broer lijkt, maar ook weer heel anders is. Net als de reguliere Spectral positioneert de :ON versie zich in de “long-travel” uiteinde van het trailbike spectrum. Daarbij moet zo’n soort fiets alle rocks&roots en grof werk dat bergtrails te bieden hebben, moet aankunnen. En hoe pakt de Spectral:On dat aan? Door een bijzondere feature Onder andere door het meest bijzondere van de fiets wat mij betreft, en tegelijkertijg, eerlijk gezegd viel me dat niet eens direct op, is dat het voorwiel 29inch is, en het achterwiel 27,5 inch. Wat dat betekent en nog veel meer, lees je in deze review.
Omstandigheden
We hebben in Chamonix, Dinant en op de Utrechtste Heuvelrug met de fiets kunnen rijden. In Chamonix heb ik heerlijke stenen trailen af kunnen rammelen en singletrack achter trailrunners aan gefietst (we waren daar om een video productie te draaien en gebruikten de fiets echt als productie “voertuig”.) Op weg naar een van die runners hoog op de berg hebben we een vrij lange, hele steile klim gedaan over een toevoerweg naar het lifstation La Flegeres. 800 verticale meters van losliggende stenen, keien en gravel. Een hele bijzondere ervaring waarbij we het klimmen met een e-MTB hebben leren kennen. Ook in Nederland heb ik, op de trails van de Utrechtse Heuvelrug lekker gefietst. Qua veerweg is het wellicht overpowered voor Nederlandse Trails, en kan je ook de Neuron:ON overwegen. Maar ook op Nederlandse trails kan je enorm veel plezier hebben met deze fiets.Specificaties
De complete lijst van specificaties kan je lezen op de site van canyon. Maar hier onder een aantal specs van de 7.0 versie die onze rij-ervaring hebben beïnvloed en waar we graag aandacht aan besteden.- 29” voorwiel, Alexrims velgen, MAXXIS Minion DHF 2.5” banden, Shimano XT naaf
- 27,5” achterwiel, Alexrims velgen, MAXXIS Minion DHR II 2.8” banden, Shimano XT naaf
- Shimano Steps E8000 motor
- Fox 36 Performance Voorvork
- Fox Float DPS achterdemper
- Shimano Deore XT remmen,
- Shimano Deore XT 1×12 drivetrain met Shimano SLX Cassette
Verder zijn er een paar leuke details:
- Canyon SD:ON Zadel: een zadel met een steun in de rug, zou je kunnen zeggen. Waarbij een verhoging achterop moet helpen bij het klimmen; zeker als het steil gaat (wat de fiets aan moet kunnen) helpt het inderdaad tegen het naar achterschuiven op je zadel. Bij het dalen kan het in de weg zitten, ware het niet dat ik dan het zadel altijd laag zet (op de Spectral:ON met een heel soepel lopende Iridium dropper). Cross Country zit je natuurlijk veel meer op je zadel en dan is het gewoon niet comfortabel.
- USB: Op de bovenbuis zit een USB poort waarmee je onderweg je telefoon of GPS device opgeladen kunt houden. Leuk detail.
- Shimano Steps E7000 display: Een kleine display, waarbij je eenvoudig door verschillende data opties kunt lopen, waaronder hoeveel km je nog kunt rijden met de beschikbare energie in je accu. Ik vind het heel fijn om dat real-time in je cockpit af te kunnen lezen.
Klimmen
Als een e-MTB ergens echt het verschil moet maken is het wel op het onderdeel klimmen. Met de trapversterking van de E8000 motor die maximaal 70Nm koppel levert. Wat belangrijk is om even bij stil te staan is dat het bij deze trapversterking niet gaat over snelheid, maar versnelling. De motor levert per trapbeweging extra kracht op de pedal, maar je moet wel je pedal snel laten roteren wil je snelheid maken. Alle electromotoren waarmee ik op e-MTB’s heb gereden hebben verschillende standen waarbij er meer of minder power wordt geleverd per trapbeweging. Met een hoge setting ben je wel sneller, op snelheid, maar uiteindelijk ga je daardoor niet per se sneller in absolute zin. Je kunt op de ECO stand net zo hard of langzaam als op de Boost stand (hoogste power setting op de Shimano Steps E8000 motor.Wat wij merkten op die steile klim in Chamonix is dat het rijden in de Boost setting juist nadelen opleverde. Er gebeurden eigenlijk twee dingen: op stukken waar we weinig grip hadden zorgde de volle 70M koppel ervoor dat ons achterwiel ging wegslippen. Erg onprettig als je probeert te fietsen. Waar we wel grip hadden zorgde de combinatie met die sterke koppel, de steilheid van de helling, en de zit op de fiets dat we telkens kleine wheelies trokken. Wat super vervelend is aangezien je fiets dan vaak gaat hangen, en je dus op je banden minder grip hebt. Met die “zit op de fiets” komen we ook op een nadelig effect van de combinatie 29inch voor en 27,5 inch achter, namelijk dat je eigenlijk een beetje naar achter zit. Bij het afdalen superfijn, maar bij klimmen heb je druk op het voorwiel nodig, en dat misten we daardoor. Oplossing hierop was tweeledig: ten eerste zetten we het zadel met de dropper post laag. Hierdoor komt je zwaartepunt lager te zitten wat makkelijker is voor tractie en balans, maar omdat de zadelbuis schuin staat, schuif je tegelijkertijd ook wat naar voren, waardoor je meer druk voor kunt geven. Daarnaast switchten we naar de ECO setting waarbij we een heel licht verzet namen. Hierdoor had je niet teveel kracht, maar kon je wel veel omwentelingen.
Hierdoor konden we goed spelen met het vermogen dat we nodig hadden (vermogen = koppel*omwenteling) voor specifieke combinatie van steilheid en grip.
Op klimstukken met meer harde (ipv losliggende) obstakels, merkten we het voordeel van dat 29″ voorwiel dat soepel doorolt, ook in de bossen in Nederland met af en toe fijne lastige wortels.
Shimano STEPS E8000
Daar hielp ook de de motor zelf goed bij, omdat het, in tegenstelling tot veel andere eMTB motoren, de kracht per trapbeweging heel geleidelijk levert. Bij andere motoren kan je, zeker in de hoogste power setting en een licht verzet, bijna gelanceerd worden als je aanzet. Ik heb meegemaakt dat ik op nauwe single tracks langs afgronden bijna daardoor van de trail raakte. En ook bij minder grip zou dat problemen kunnen opleveren. Maar met deze motor gaat het dus goed. De energie wordt op een prettige natuurlijke wijze geleverd. Aan de bovenkant van het power spectrum, bijvoorbeeld rond/boven de 25 km per uur schakelt de motor de trapversterking wel vrij abrupt aan en uit wat wel licht irritant is.Tot slot ben ik erg positief over het feit dat boven de 25kph of als de trapversterking uit staat, de weerstand van de motor heel laag of zelfs vrijwel afwezig is. Hierin presteert de motor ook beter dan andere motoren die ik heb gebruikt waarbij ik, ook in Chamonix, met een andere eMTB meemaakte dat de accu leeg raakte en ik zelfs amper tegen een stuk vals plat opkwam. De Shimano Steps motor krijgt dus een hoge score van ons.
Afdalen
Helaas had ik er geen videobeelden van voor in de review, maar ik heb tussen de opnames door in Chamonix ook een paar hele gave stukken trail kunnen afdalen: op snelheid over stenen keien en wortels is waar de Spectral:ON zich echt thuisvoelt. Daarin lijkt het dan erg op zijn reguliere broertje. De 29 inch voor en 27,5 inch achter komt dan ook helemaal tot zijn recht; je zit super gebalanceerd en veilig wat verder achterop de fiets. Op geen enkel moment, ook niet als het steil naar beneden gaat, krijg je het gevoel dat je “nose-heavy” bent. Met de motor en accu laag op het frame heb je een laag zwaartepunt dat grip en balans ten goede komt. De Fox veringen voor en achter presteren geweldig en de 200mm remschijven met de Deore XT remmen geven veel rempower en blijven ook onder langdurig gebruik, goede remdruk (dezelfde 800 meter moesten we ook naar beneden) leveren.Cross-Country
We leven natuurlijk in Nederland, dus wat heb je eigenlijk aan een eMTB, wat heb je aan 150mm veerweg in Nederland? Wat dat laatste betreft heb je dat hier vrijwel nooit nodig, bij het landen na een jump misschien, bij hele agressieve remkuilen wellicht. Ik hou zelf wel van een royale vering, maar met minder kan je ook prima uit de voeten op trails in Nederland. En trapversterking heb je hier ook niet echt nodig. (Je kunt zelfs discussiëren of je dat überhaupt ooit “nodig” hebt, als je beetje fit bent, maar dat terzijde.) Maar “nodig” verdwijnt een beetje als je met deze fiets door het bos knalt. Ik zet em dan juist op de Boost setting, omdat je door de bochten heen kan poweren, die kleine snelheidsdodende klimmetjes op kunt stuiven; en al met al haal ik een hogere gemiddelde snelheid op de trail.Als je dan op snelheid door die bomen moet, dan gaat het om sturen; strak en actief. En met dat 29 inch voorwiel en 10 kilo extra gewicht moet je dat ook echt actief doen. Ik had het al gemerkt in de bergen, en ook in Nederland moet je op snelheid met power sturen. Met je ellebogen, schouders, heupen, met druk op je buitenste pedal als je vlakke bochten in gaat; alles heb je nodig als je tenminste niet telkens op de remmen wilt. Als je dat doet, dan volgt de fiets heel goed, en die achterkant met het “kleinere” wiel en die dikke band houden je keurig in de lijn die je hebt afgedwongen. Je zou kunnen zeggen dat hij niet makkelijk stuurt, maar je kunt ook zeggen dat het je dwingt beter te sturen en eigenlijk is dat super fun!
Conclusie
Dalen is met deze fiets top. Je kunt volle bak naar beneden, de geometrie, de vering en remmen zullen goed voor je zorgen. Om effectief te klimmen moet je de goede strategie kiezen om het wheelie effect tegen te gaan. Cross-Country dwingt het tot goed sturen als je op snelheid door het bos wilt. Een uitdagende fiets dus, die wel bakken fun kan leveren.Canyon Spectral:ON e-MTB
Winkeladviesprijs: € 4.299,-[vc_empty_space]
Review Overzicht
Klimmen 8.0 |
Dalen 8.5 |
XC 8.5 |
Frame 7.5 |
Vering 9.0 |
Sturen en Wendbaarheid 7.5 |
Trap efficiëntie 9.5 |
Afmontage 8.0 |
Prijs-Kwaliteit 8.5 |
8.3
TOTAALSCORE