Als onderdeel van de winactie #JouwTrailNaarMontafon kreeg ik een Salomon trailrun pakket aangeboden met, onder andere, een racevest. Dit type rugzak kun je gebruiken met trailrunnen omdat het nauwsluitend en minimalistisch is en aan de voorkant geheel doorloopt en sluit. Salomon heeft verschillende racevesten, waaronder de S/Lab Sense, S/Lab Sense Ultra, Advanced Skin en Agile.
Salomon Advanced Skin 5 Set
In mijn pakket zat de Salomon Advanced Skin 5 Set in het zwart/rood met een inhoud van 5L. Deze kwam inclusief 2 softflasks van 500 mL, een nooddeken en een isolerende drinkzakhoes. Ik heb het racevest ondertussen meerdere malen gedragen met een variërende duur (1-4 uur) en voornamelijk met warm weer. De inhoud van het vest is groot genoeg om de twee gevulde 500 mL softflasks, een regenjas, nooddeken, een aantal gels, mobiele telefoon en wat repen of ander vast voedsel mee te nemen. Als je er veel meer in gaat stoppen, vind ik het persoonlijk niet meer comfortabel; de spullen bewegen dan te veel op je rug tijdens het rennen.
Ik heb het racevest ook gebruikt met een 1,5L waterzak in het daarvoor bedoelde compartiment achterin en dat werkt prima. Toch geef ik de voorkeur aan het drinksysteem waarvoor het racevest is ontwikkeld: met de softflasks aan de voorkant. Voor mij is dit een groot voordeel omdat het water recht onder mijn neus zit. Wanneer ik water ergens achteruit mijn rugzak of riem moet halen en dat te veel gedoe is (en dat is het al snel…), drink ik gewoon een stuk minder. Ik heb echter wel gemerkt dat het lastig kan zijn om de softflasks in de vakjes aan de voorkant te krijgen.
Als ik mijn water wil laten bijvullen bij een verzorgingspost laat ik de softflasks daarom helemaal of deels in de vakjes zitten en laat ik ze vanuit daar bijvullen. Dat is niet erg praktisch, maar vergelijkbaar met wanneer je een waterzak goed bevestigd hebt achter in je rugzak en die onderweg bij wilt laten vullen. Dat de softflasks moeizaam in de vakjes gaan zorgt er wel voor dat ze goed stevig zitten tijdens het rennen en dat dit dus niet voor overlast zorgt. Voor extra stevigheid kun je de elastiekjes die aan de vakjes zitten over de bovenkant van de softflasks bevestigen. Het racevest heeft zowel voor als achter meerdere vakjes van verschillende groottes.
Vakken met ritssluitingen
De meeste vakjes zijn niet afgesloten met een rits en zijn daarom ideaal om snel er iets uit te halen of in te stoppen terwijl je gewoon door kunt lopen. Omdat het vest strak genoeg zit, valt er tijdens het rennen niets uit. Aan de voorkant en aan de zijkanten zitten vakjes met rits. Helaas heb ik gemerkt dat deze niet groot genoeg zijn voor een grote smartphone. Mijn iPhone 5 paste er precies in, maar de iPhone 8 niet meer. Deze stop ik nu voorin voor de softflask en daar zit het stevig genoeg om er niet uit te vallen maar toch geef ik de voorkeur om mijn telefoon achter een rits te kunnen doen. De vakjes met rits aan de zijkant zijn wel gemakkelijk bereikbaar en ideaal voor sleutels of pasjes.
Ventilatie van de Salomon Advanced Skin 5
Het racevest heeft een ventilatie systeem door middel van een mesh in het gedeelte dat aan je rug sluit. Salomon heeft gebruik gemaakt van de volgende technieken voor optimale temperatuur regulatie: Elastische Power Mesh, Vochtwerende materialen en 3D Airmesh. De stof van de mesh (elastische jersey) is echter redelijk dik en daarom vind ik de ventilatie niet optimaal. Persoonlijk vind ik het ook niet storend, want als mijn rug tijdens het rennen eenmaal bezweet is, merk ik er ook niks meer van. Echter, ik heb de ventilatie vergeleken met de S/Lab Ultra, die gemaakt is van dunner materiaal.
Bij dit model is de ventilatie beduidend beter. De Advanced Skin is wel snel droog na gebruik. De pasvorm van het racevest is ideaal. Omdat het zo licht en minimalistisch is, zit het als een tweede kledingstuk. Ook kun je het vest bij warm weer over een hemd heen dragen. Dat is met de meeste rugzakken niet mogelijk omdat dit schuurplekken op je schouderbladen veroorzaakt. De pasvorm is verstelbaar met riempjes aan de voorzijde. Dit sluitsysteem werkt erg fijn door de riempjes eenmalig op maat te maken en het vest vervolgens dicht te haken op verschillende hoogtes. Op deze manier kun je het vest helemaal aanpassen aan jouw lichaam. De riempjes zijn gemakkelijk aan te trekken of losser te maken.
In tegenstelling met de S/Lab Ultra waarbij het strakker of losser maken van de riempjes een gedoe kan zijn omdat de koortjes precies door de gaatjes van een plaatje geleid moeten worden. Bij de Advanced Skin kun je de koortjes ook tijdens het lopen strakker of losser maken. Ik vind wel dat er veel riempjes aan het vest zitten die tijdens het rennen om je heen kunnen flapperen. Je moet er goed op letten dat je ze aan het begin van de loop goed wegstopt om er geen last van te hebben.
Er zit een noodfluitje aan de voorkant van het vest bevestigd. Dit is ideaal omdat het regelmatig bij het verplichte materiaal hoort dat je nog wel eens kunt vergeten…
Bovenaan en onderaan zitten lussen die je kunt gebruiken om stokken schuin op je rug te dragen volgens het zogenaamde 4D stokkensysteem. Aangezien ik niet met stokken loop, heb ik niet getest hoe het racevest zit als je er stokken achterin doet.
Conclusie
Het Salomon Advanced Skin 5 trailrunning racevest is voorzien van drinksysteem met softflasks aan de voorkant, veel vakjes die gemakkelijk bereikbaar zijn, licht gewicht, goede pasvorm die gemakkelijk aan te passen is, vest komt inclusief handige extra’s.
Minpunten: softflasks zijn lastig in de daarvoor bedoelde vakjes te krijgen, geen vakje met rits die groot genoeg is voor een 4.7 inch telefoon (iphone 7/8 of soortgelijk), ventilatie is niet optimaal. Het racevest is in meerdere kleuren en maten verkrijgbaar en kost €149,95 – €179,95, afhankelijk van de inhoud (5 of 12 Liter).