Search
Close this search box.
Review

Met de Garmin Fenix 7 Solar over Madeira | Review

Met de Garmin Fenix 7 Solar door Madeira

Meestal ben ik er snel uit welk merk of type ik van een bepaalde gadget wil kopen. Bij smartwatches bleef ik maar twijfelen; Ga ik voor het vertrouwde Garmin of toch maar eens Apple proberen? Voor Gearlimits mocht ik de Garmin fenix 7 Solar meenemen naar Madeira en kijken hoe die beviel. Lees snel verder voor mijn bevindingen. 

Wanneer je alle specificaties wilt weten dan is deze review niet voor jou. Die vind je o.a. op de Garmin website. Welke smartwatch voor jou is geschikt is, dat is erg persoonlijk. Dus laat ik beginnen om wat over mezelf te vertellen. Ik gebruik een smartwatch vooral voor het tracken van de sporten die ik doe. Hiken, mountainbiken/fietsen, hardlopen, boulderen, en squashen doe ik regelmatig. Ja, ik ben sportief, maar ook weer geen ultra runner en ook geen data freak. Kortom: een sportief iemand die wil weten hoe snel en waar die gelopen heeft en bevestigd wil zien worden dat hij goed bezig is. Daarnaast ben ik een Apple gebruiker en heb onder andere een iPhone en Macbook in gebruik dus wellicht zou een horloge van Apple logischer zijn om aan te schaffen. Spoiler-alert: dat ga ik niet doen. 

Tijd voor een nieuwe smartwatch

Mijn laatste wearable was de Garmin Vivo Active 3. Die heb ik jaren geleden gekocht om mezelf te motiveren tijdens het hardlopen en mijn vooruitgang bij te houden. Nu is het dus tijd voor een nieuwe smartwatch. De hikes die ik de afgelopen jaren maakte werden steeds langer en ik merkte dat mijn oude Garmin na zo’n zes uur wandelen het begaf. De batterijduur was gewoon niet voldoende. Zeker wanneer je trekkings maakt is het gewoon irritant als je moet zorgen dat je horloge ’s ochtends 100% is opgeladen is en je niet weet of je het einde van de dag haalt. Want ja, uiteindelijk doe je het toch voor dat grafiekje en de kaart waarop je terug kan zien waar je allemaal gelopen hebt en als dat niet compleet is dan had je net zo goed niet kunnen hiken, natuurlijk. Ik hoop dat dat gevoel herkenbaar is. De andere reden waarom ik graag een upgrade wilde is dat ik het heel irritant vind om steeds mijn telefoon uit een zak te moeten halen om te navigeren. 

Batterijduur

De vraag is dus of de Garmin fenix 7 Solar deze uitdagingen kan tackelen. Het korte antwoord is ja. De Fenix 7 is relatief groot heeft dus ruimte voor een grotere batterij en dus gaat hij langer mee. Waar Garmin echt het verschil maakt is met de Solar functie. In een ring om het display heen en via het display zelf wordt zonne-energie opgevangen. Garmin maakt hiervoor gebruik van “Solar Glass”. Op deze manier wordt de batterijduur verlengd. Het gaat dus niet zo ver dat je hem een uur in de zon kan laten liggen en dat je dan 20% charge erbij hebt maar dit is een aanvulling. Uiteraard is de effectiviteit van je zonnepaneel afhankelijk van het weer en of je geen mauw over je horloge laat vallen. Je kan ook de intensiteit van het zonlicht aflezen op je horloge wat weer handig is als je ervoor wilt zorgen dat je niet verbrandt bijvoorbeeld. Er is ook een fenix 7 zonder Solar functie maar als je het maximale uit je batterij wilt halen dan zou ik zeker voor de Solar optie gaan.

Geen enkele batterijbesparende functies gebruikt

Maar wat betekende dit alles voor mijn hike? Wie Madeira kent en er wel eens gehiked heeft weet dat je aan de westkant veelal door bos loopt. Zodra je wat meer de bergen in gaat kom je op wat kalere stukken en krijgt je wat meer zonlicht tot je beschikking als de weergoden met je zijn. Bij mij zat het weer redelijk mee maar ik heb zeker niet alleen maar zon gehad. Na 4 dagen hiken (om 08.00 uur ’s ochtends gestart) viel mijn Garmin fenix 7 Solar in de nacht naar de 5e dag uiteindelijk uit. Ik heb met opzet geen enkele batterijbesparende functies gebruikt. De backlight had ik op 20% tijdens het tracken en op 40% daarbuiten. Ondanks dat ik mijn horloge dus één keer moest opladen tijdens mijn 5-daagse hike was ik zeer content. Wanneer het had gemoeten dan had ik die vijfde dag ook nog wel kunnen tracken wanneer ik wat zuiniger was geweest met mijn batterij. De batterij-test heeft de fenix 7 Solar met vlag en wimpel doorstaan.

Navigatie

Dat andere probleem; het constant je telefoon uit je zak halen om te kijken of je nog de goede kant op loopt of om te zien hoe ver het nog is. Dat wordt in principe ook aangepakt door Garmin. Zo kun je bijvoorbeeld via Komoot een route naar je telefoon sturen en dan krijg je op je horloge te zien waar je naartoe moet. Dit kan zowel via een app van Garmin zelf als via de Komoot-app die je kunt installeren op je fenix 7. Dat is in theorie super handig natuurlijk. Toen ik de Komoot-app op mijn Fenix gebruikte merkte ik alleen wel dat het niet helemaal werkte zoals ik had gehoopt. In eerste instantie wel, maar toen ik even op pad was, had de app niet altijd meer door welke kant ik op aan het lopen was en stond de kaart dus gedraaid op mijn smartwatch. Dus ik moest alsnog mijn telefoon erbij pakken. Navigeren met de app van Garmin zelf werkte beter. Maar dat waar ik op gehoopt had, was het ook niet helemaal. Het blijkt gewoon dat zo’n horloge display erg klein is om echt op te navigeren. Wellicht is dat gewoon wat te hoog gegrepen. Dus ja je kan er mee navigeren en zolang je op een route blijft kun je je horloge blijven volgen maar verwacht er niet al te veel van. Wanneer je jezelf echt wilt oriënteren ontkom je er niet aan om toch je telefoon of een kaart erbij te pakken. De gps en locatiebepaling van de fenix 7 is overigens uitstekend. Het signaal is snel gevonden en erg nauwkeurig. 

Met de Garmin Fenix 7 Solar door Madeira | Review

Klik hier voor een uitgebreid reisverhaal over mijn hike op Madeira.


Andere functionaliteiten

De gemiddelde smart watch heeft tegenwoordig zoveel functionaliteiten en apps dat je ze niet allemaal kan noemen, laat staan gebruiken. De horloges van Garmin zijn niet anders, zeker wanneer je in het hogere segment gaat zitten. Sommige dingen moet je met een korreltje zout nemen. Zo kun zit er een pulsoximetrie of pulse OX-meter ingebouwd. Hiermee meet je de zuurstoflevels in je bloed. Ik kan niet nagaan hoe nauwkeurig dat is. Wat ik wel weet is dat mijn niveau regelmatig onder 95% gemeten werd en vaker wel dan niet. Dat heeft ook ongetwijfeld te maken met hoe strak het horloge om je pols zit maar je hoeft niet meteen naar de dokter te rennen als je op 94% zit (het hoort tussen de 95% en 100% te zijn). Hetzelfde geldt voor de slaap tracker. Geen idee hoe nauwkeurig dat echt is. Ik ben regelmatig met veel energie wakker geworden en dan zag ik dat mijn horloge daar anders over dacht en andersom. Alle metingen bij elkaar zal er een aannemelijk gemiddelde uitkomen en die gegevens kunnen je inzicht geven in hoe je bijvoorbeeld je trainingsschema goed kan indelen. De Garmin software geeft je ook trainingssuggesties om je fitheid te verbeteren, waarbij rekening gehouden wordt met wat je eerder die week al gedaan hebt. Ik kwam erachter dat ik dat best handig vind omdat je zo hardlooptrainingen kunt variëren en ik er meer plezier aan beleef.

Standaard ingeladen sporten

De Garmin fenix 7 Solar komt met een aantal sporten die standaard ingeladen staan wanneer je hem uit de doos haalt. Dat zijn natuurlijk dingen als hardlopen, hiken, fietsen etc. Daarnaast kun je pre-installed apps naar voren halen om te gebruiken. Daar zitten dingen bij als SUPpen, paardrijden, padel, HIIT en boulderen. Die laatste is een van mijn hobby’s. Dat doe ik twee keer per week en ik heb geprobeerd mijn Fenix daarbij te gebruiken. Daar kan ik simpel over zijn, het werkt niet. Je gebruikt de app dan enkel voor administratie om aan te geven hoe zwaar de route was, hoe lang je erover deed en hoe het ging. Allemaal dingen die veel handiger bij te houden zijn op een smartphone. Dat brengt me bij een punt van kritiek. Een smartwatch is een heel prima middel om snelheid vs tijd te meten, je hartslag bij te houden en zelfs je zuurstofgehalte en op basis daarvan verslag te doen van hoe je work-out ging. Maar niemand wil constant op een smartwatch zelf data in voeren. Dit is ook bij fitness een probleem. Als je met rechts bicep curls aan het doen bent dan doet je linker arm (waar je het horloge draagt) niks. Het is wel handig om work-outs te timen en voorbeelden te geven van de oefeningen. Dit kun je bijvoorbeeld doen met de HIIT of EMOM sessies die je kan downloaden via de Garmin Connect app. 

Met de Garmin Fenix 7 Solar door Madeira | Review

Software en Connectiviteit

Speaking of software, de enige ergernis die ik beleefd heb in mijn maand met de Garmin Fenix 7 Solar vond meteen aan het begin plaats bij de installatie. Wanneer je de Fenix uit de doos haalt dan werkt hij maar waarschijnlijk moet je de software even updaten. Dit kan via de Garmin Connect app. So far so good. De Garmin Fenix 7 serie kan zelfstandig connectie maken met wifi-netwerken. In theorie heb je dus geen laptop meer nodig. Maar voor het downloaden van grote kaart updates is het handiger om hem aan je laptop te hangen. Je gebruikt dan de Garmin Express software. Dit is een soort computerversie van de mobiele app. Daar kwam mijn ongeduld opspelen. Het programma voelde out dated aan crashte zelfs een aantal keer op mijn MacBook toen mijn Fenix aangesloten was. Voor apps en wijzerplaten kun je direct de Garmin ConnectIQ app op de watch zelf gebruiken maar die functionaliteit is helaas nog beperkt. Via je telefoon werkt alles wel zoals vanouds soepel. 

Muziek op de Garmin Fenix 7 Solar

De wifi-verbinding van de fenix zorgt er onder andere voor dat je playlists van je Spotify kan downloaden en op je horloge kunt zetten. Je hoeft dus geen telefoon meer mee te nemen wanneer je gaat sporten. Dit werkt dan weer niet met AirPods maar goed daar geef ik Apple de schuld van. Dat is dan eigenlijk ook meteen de enige reden waarom ik een Apple Watch zou kiezen boven de Garmin fenix 7 Solar en dat weegt zeker niet op tegen de batterijduur van Garmin. Je kan natuurlijk wel je muziek regelen op je smartwatch wanneer je je iPhone in je zak hebt. Verder is alle andere connectiviteit die je mag verwachten van een smartwatch aanwezig. 

Conclusie

De Garmin Fenix 7 Solar is een bijna overcompleet horloge. Alle functionaliteiten die je wenst zitten erop. Je kan berichten lezen, er mee betalen, muziek luisteren en ga zo maar door. Batterijduur is misschien wel de grootste uitdaging voor smartwatchfabrikanten. Garmin heeft al een reputatie op dat gebied, maar met het toevoegen van de Solar functie hebben ze weer een grote stap gemaakt ten opzichte van de concurrentie. Deze smartwatch heeft ook nog pro versie met een nog betere batterijduur (mocht je dit nog te weinig vinden). Voor mijn through-hike was dit horloge ideaal omdat ik er op kon vertrouwen dat hij de dag vol kon maken en dat de locatiebepaling nauwkeurig was. Ook voor de navigatie was hij zeer bruikbaar zolang je niet te veel van de route afweek. Ik heb er mee gehiked, gezwommen, gekayakt , gefietst, een HIIT training gedaan en ik heb geprobeerd de boulder functie te gebruiken. Op de laatste sport na bevielen alle functies uitstekend en werd alles nauwkeurig bijgehouden. In het dagelijks gebruik kun je best door met een van zijn kleinere broertjes of zusjes. Maar voor het echte avontuur is de Garmin fenix 7 Solar een smartwatch waar je op kan bouwen. 

Review Overzicht

Batterijduur

10.0

Functionaliteiten

9.0

Bediening

8.0

Navigatie

8.0

Dagelijks gebruik

9.0

Prijs/Kwaliteit

8.5

8.8

TOTAALSCORE

Picture of Jeroen Berends

Jeroen Berends

Jeroen Berends, (Travel) Photographer. Hiking, Mountainbiking, Diving, Bouldering all other things outdoors. Get's very excited about well designed products, even more so if the look good. Take me anywhere in the mountains and I'll be happy.
Picture of Jeroen Berends

Jeroen Berends

Jeroen Berends, (Travel) Photographer. Hiking, Mountainbiking, Diving, Bouldering all other things outdoors. Get's very excited about well designed products, even more so if the look good. Take me anywhere in the mountains and I'll be happy.

Gerelateerd

Peli 1460 Protector Case: onverwoestbare bescherming voor sportmassage benodigdheden

De juiste uitrusting kan het verschil maken, niet alleen in prestaties, maar ook in efficiëntie en…

De Salewa Puez Knit Mid PTX is een veelzijdige krachtpatser | Review

Wie regelmatig de bergen intrekt, weet hoe belangrijk goede schoenen zijn. De Salewa Puez Knit Mid…

De Patagonia Airshed Pro Pullover is ultralicht en ideaal voor actieve dagen | Review

Tijdens mijn tochten op grote hoogtes en onder wisselende weersomstandigheden werd de Patagonia…

Salomon Cross Hike Tracker GTX & Superfeet: onmisbaar in ruig terrein

Wie serieus de natuur in trekt, weet dat goede schoenen essentieel zijn. Tijdens mijn recente…

De Leatherman Skeletool CX is een minimalistische krachtpatser voor de echte outdoor liefhebber | Review

Als je op zoek bent naar een betrouwbare multitool voor je outdooravonturen, dan is de Leatherman…

Ruig en offroad Lanzarote per Lexus NX Overtrail | Autotest

Met de Lexus NX Overtrail kiest het Japanse merk voor een nieuw hoofdstuk in haar succesverhaal….

De Arc’teryx Alpha SV is een hardshell in beast-mode voor elk weertype | Review

Als fervent outdoor-enthousiasteling ben ik constant op zoek naar gear die niet alleen prestaties…

Review van de European Outdoor Film Tour (EOFT)

Sinds 2001 vindt de EOFT plaats, een reizende tour van outdoorfilms die in talloze theaters in…

De ultieme all-mountain freeride Mindbender 89Ti (2025) ski van K2 | Review

Als ervaren skiër viel me direct op hoe responsief en wendbaar de ski is, zelfs onder…