Bergen in film, foto, video en food bij DMFF van 7-9 februari 2014 in Heerlen
De vierde editie van het Dutch Mountains Film Festival, van 7 tot en met 9 februari in Heerlen, biedt een veelzijdig filmprogramma, met vier premières en de uitreiking van de DMFF Awards. Daarnaast is er een uitgebreid cultureel, sportief en culinair randprogramma. Er zijn lezingen, beeldende kunst en foto-exposities, videofilms en een speciaal bergfilmfestivalprogramma voor kinderen op zaterdag. Zondag staat in het teken van actieve deelname aan buitensport: mountainbiken, trailrunning, nordic walking, skiën, klimmen of wandelen. Zondagavond sluit het Helsinki Philharmonic Orchestra het festivalweekeinde af met klassieke muziek uit het hoge Noorden. DMFF Filmprogramma Het filmprogramma van het Dutch Mountain Film Festival (DMFF) bestaat uit twee delen. Het DMFF toont in de eerste plaats een uitgelezen programma van artistieke en historische bergfilms, expeditieverslagen, speelfilms en documentaires. Daarnaast is er een selectie te zien van inzendingen voor de DMFF Award en de Best Newcomers Prize van de DMFF Filmcompetitie. Het DMFF Filmprogramma telt maar liefst vier premières, waarvan een Nederlandse première en een wereldpremière. De film Red meets White over bloedonderzoek in de bergen is een wereldpremière met een Limburgse kant. De Nederlandse première van The Summit (2012) reconstrueert de beklimming van de K2 in 2008. De andere premières zijn het nieuw gerestaureerde expeditieverslag The Epic of Everest (1924) van Captain John Noel, en het portret van het oude en nieuwe hoogste punt van Nederland in Mountains and Molehills (2011) van Sandra Wollner.Red meets white (wereldpremière/regionaal product)
Een groep onderzoekers, 30 gezonde vrijwilligers, een medisch begeleidingsteam en professionele berggidsen en een mobiel lab dat op 1000m, 2000m, 3000m en 4000m in de Zwitserse Alpen wordt opgebouwd. Red meets White gaat over een baanbrekende medische studie naar de invloed van zowel hoogte (en hiermee zuurstofgebrek) als inspanning op de stolling van het bloed. De film werd gemaakt in opdracht van de Maastrichtse onderzoeker Bas de Laat, door het Kerkraadse filmbedrijf Strijckers & Baadjou onder begeleiding van Edward Bekker, de eerste Nederlandse berggids, geboren in Klimmen.The Summit, 2012 (Nederlandse première)
The Summit is een reconstructie van het dramatische verhaal van een fatale beklimming in de Himalaya, die ook de Nederlandse pers dagenlang bezighield. In 2008 stonden achttien klimmers op de top van de K2, waaronder één Nederlander. Achtenveertig uur later waren er elf dood. Wilco van Rooijen werd vermist en keerde pas na drie dagen terug uit de ‘zone des doods’. Wat er precies gebeurde op die fatale dag is nooit helemaal opgehelderd…The Epic of Everest, 1924 (première)
The Epic of Everest is een uniek historisch document over een van de meest tot de verbeelding sprekende Everest-expedities, waarbij George Mallory en Andrew Irvine omkwamen. De restauratie brengt de originele kleuren terug, 60 jaar nadat Everest voor het eerst werd bedwongen en 100 jaar nadat regisseur Captain John Noel de berg voor het eerst zag. Met adembenemend mooie beelden heeft Noel de kwetsbaarheid, eenzaamheid en moed van een groep mensen in een van de meest barre landschappen weten vast te leggen.Mountains and Molehills, 2011 (première)
Op 10 oktober 2010 werden de Nederlandse Antillen opgeheven. Drie van de eilanden, Bonaire, Saba en Sint Eustatius, werden toegevoegd aan Nederland. Toen verschoof ook hoogste punt van Nederland. Mount Scenery op Saba nam het vaandel over van de Vaalserberg als ’s lands hoogste punt. De inwoners van Saba en het Heuvelland delen eenzelfde nationaliteit en vallen onder dezelfde regering. Maar wat betekent dat precies? Mountains and Molehills stelt vragen over culturele en nationale identiteit en laat de verschillen en overeenkomsten zien tussen deze twee regio’s die beiden in de periferie van Nederland liggen.
DMFF Filmcompetitie
De vierde editie van het DMFF kent voor het eerst een filmcompetitie inclusief uitreiking van internationale bergfilmprijzen. Een selectie van de inzendingen voor de DMFF Filmcompetitie is te zien als onderdeel van het DMFF Filmprogramma. De makers dingen mee naar één van de drie prijzen: de ‘grand prix’, de DMFF Award voor de meest originele korte bergfilm en de Best Newcomers Prize voor nieuw, jong talent (beschikbaar gesteld door het Huis voor de Kunsten Limburg).
Cultureel, sportief en culinair randprogramma
De vierde editie van het DMFF biedt naast films een uitgebreid cultureel, sportief en culinair randprogramma. Zaterdag sluit het randprogramma aan bij het filmprogramma in Theater Heerlen, met een expositie van bergsportfoto’s, lezingen, een speciaal kinderprogramma, experimentele videofilms in Beyond the Dutch Mountains Video Festival, beeldende kunst bij KuS en natuurlijk mountain food. Zondag staat in het teken van buitensport zelf, met mountainbikesessies bij SnowWorld, een trailrun in Sport en Leisure Park Landgraaf, wandelen en nordic walking in bergdorpje Vijlen, skiën en klimmen bij SnowWorld Landgraaf en Sibelius ‘Finlandia’ door het Helsinki Philharmonic Orchestra in Theater Heerlen.
Expositie Landslide
Bij KuS is er tijdens het DMFF een expositie rond het gegeven ‘de berg’. De berg symboliseert de ongetemde natuur, de wildernis, het onbekende, het onverwachte, het ongecontroleerde, de uitdaging. Hier wordt de mens geconfronteerd met de elementen, met zijn kwetsbaarheid en zijn angsten. De vele zijden van de berg, gezichtspunten en perspectieven staan symbool voor veelzijdigheid, complexiteit en schoonheid. Het amorele van de natuur: ontoegankelijk maar toch uitnodigend, imposant afschrikwekkend, maar zo godsgruwelijk mooi, de berg die geeft, de berg die neemt. Wouter Huis (Greylight Projects) stelde de expositie samen met werken van Walter van Broekhuizen, Joep Vossbeld, Elke Lutgerink, Thomas van Linge, Thomas Bernardet, Joris Perdieus & Pieter Geenen.
De opening van deze expositie door Nadya Bascha van Atelierhaus Aachen (D) op vrijdagavond vormt de officiële opening van het DMFF. Na de opening is er een concert van Michel Banabila georganiseerd door Mike Kramer van (H)ear / experimental audio research.
Kinderbergfilmfestival
Scouting Don Bosco en Respect the Mountains organiseren zaterdagmiddag een actief en creatief programma voor kinderen van 7 – 12 jaar. Er is onder meer een speciale vertoning van een korte bergfilm waarbij de maker na afloop van de film vragen zal beantwoorden. In een Yurt vertellen kinderen hun bergsportavonturen, er is een parcours om te klimmen, kruipen en tijgeren, en er kan een miniatuur berglandschap geknutseld worden. Ook staat er een Milka-koe die… chocolademelk geeft.
Foto-expositie
Tijdens het DMFF vertonen drie professionele bergsportfotografen een selectie van hun werk, ieder met een eigen thema. Deze vierde editie zijn dat Menno Boermans (NL) ‘Bergredding’, Sam van Brempt (B) ‘Buiten onze comfortzone’, en Tommaso Prugnola (IT) ‘Mountainbiken’.De drie fotografen zijn geselecteerd door fotocurator Paul Lahaye. Het indrukwekkende beeldmateriaal is te bewonderen op drie grote beeldschermen.
Mountain food
Zoete en hartige knödel, bijzondere repen, goulash en nog veel meer. Arend van der Heijden van WOW-food verdiepte zich voor het DMFF in de wereld van het Bergsteigeressen, huttenkost en tochtenvoer. De DMFF-recepten zijn zaterdag te proeven, met een adventure meal tussen 17.00 en 19.00 uur.
Klassieke muziek
Het Helsinki Philharmonic Orchestra brengt zondagavond een programma met muziek uit het hoge Noorden. ’A match made in heaven’ heet in de Finse volksmond het verbond tussen het oudste orkest uit de Scandinavische landen en chef-dirigent John Storgårds. Na het officieuze volkslied ‘Finlandia’ vertelt Stravinsky in ‘Petroesjka’ het gelijknamige Russische volkssprookje over liefde en jaloezie. En dan is er nog het ‘Pools pianowonder’ (Telegraaf) Rafal Blechacz,die soleert in Schumanns ‘Pianoconcert’.
Het volledige filmprogramma en randprogramma van het DMFF is te vinden op www.dmff.eu.
Het DMFF is een internationaal bergfilmfestival in Noordwest-Europa en wil bezoekers de schoonheid en duurzame waarde van het ongerepte berglandschap laten beleven. Het festival trekt een breed publiek door de kwaliteit van zijn filmprogramma en uitgebreide sportieve en culturele randprogrammering. Het DMFF is inmiddels een begrip bij filmliefhebbers en bergsporters in binnen- en buitenland.