SQlab is een van de meest gerenommeerde merken als het gaat om ergonomie op de fiets. Het bedrijf is opgericht in 2003 door Tobias Hild en specialiseert zich in de drie contactpunten van de fiets (handen – bekken – voeten). Zo moet een fietszadel niet alleen perfect passen bij zowel de mannelijke als de vrouwelijke anatomie, maar ook het lichaamsgewicht goed verdelen. De grepen moeten niet alleen gevoelloze vingers voorkomen door hun goede pasvorm, maar ook gemakkelijk en stevig gemonteerd kunnen worden. Als laatste moeten de voeten goed in de schoenen zitten en op de pedalen staan, zodat de krachtoverbrenging optimaal is.
We interviewden SQlab oprichter en directeur Tobias Hild vanuit het hoofdkantoor van het bedrijf in Taufkirchen en kregen belangrijke inzichten in de ontwikkeling en productie van hun ergonomische producten.
Wat was de aanleiding/trigger een om ergonomische producten te gaan maken?
Ik kom uit de fietsbranche en beoefende naast Downhill ook motorcross en was onder andere testrijder voor BIKE Magazine. Daarnaast had ik een merk dat DH-onderdelen produceerde. Na een motorcross ongeluk verbrijzelde ik een paar lendenwervels. Toen ik uiteindelijk weer kon rijden, begon alles na 15 minuten gevoelloos te worden. Twee vrienden van mij – Dr. Stefan Staudte, uroloog en Dr. Markus Knöringer, wervelkolomchirurg – leerden mij toen alles over de menselijke anatomie en de zenuwbanen in ons lichaam. Als uroloog en marathonfietser had Stefan al een aantal zadelconcepten in gedachten die we vervolgens samen door ontwikkelden en op de markt brachten.
Wanneer en met welk product ben jij gestart?
Ruim 20 jaar geleden ontwikkelden we als eerste het idee om de zitbotjes te meten en de zadelbreedte te bepalen. Het eerste zadel was een speciaal prostaatzadel en het tweede was een MTB racezadel. Sindsdien hebben we altijd een assortiment gehad in veel verschillende toepassingsgebieden. We steken veel energie in onze Performance Line, want de juiste ergonomie zorgt niet alleen voor meer comfort, maar vormt de basis voor race-succes, of het nu in Marathon of in Downhill is. Tegelijkertijd zijn degenen die hun fiets gebruiken voor woon-werkverkeer of voor andere dagelijkse doeleinden net zo belangrijk voor ons.
Hoe geeft SQlab invulling aan sustainabilty?
Dit maakt deel uit van ons DNA – we hebben altijd veel nadruk gelegd op kwaliteit, duurzaamheid en een goede functie en pasvorm. Ons doel is dat onze producten zoveel mogelijk en lang met veel plezier worden gebruikt. De ontwikkeling van het zadelbreedtesysteem 20 jaar geleden heeft ook geholpen om foutieve aankopen enorm te verminderen.
Sinds kort zijn we begonnen met het opbouwen van een zadelproductie in Duitsland. Dit loopt sinds afgelopen herfst en er komen dit jaar nog twee modellen en meer producten zullen volgen, aangezien we werken aan het verhogen van onze productie in Europa. Ook hebben we als eersten de polybags weggelaten en de verpakking geoptimaliseerd bij enkele leveranciers in Azië. Het is een constant proces om alle stappen van grondstof tot eindproduct te optimaliseren.
Afgezien van het verbeteren van onze producten, hebben we altijd heel weinig buitendienst gedaan. In plaats daarvan richten we ons op ergonomie-seminars voor onze dealers waar we veel dealers bij elkaar krijgen, wat ons veel kilometers op de weg maar ook tijd bespaart. Om dit te verminderen hebben we ook een eLearning App ontwikkeld zodat de verkopers in de winkels altijd onze laatste bevindingen kunnen gebruiken in hun advies.
SQlab heeft al een uitgebreide collectie fietsproducten. Kunnen wij binnenkort ook SQlab frames verwachten?
Nee, wat dat betreft is er op dit moment niets gepland.
Wat is jouw toekomstvisie, zowel voor SQlab als voor het fietsen in het algemeen?
Ik zit al sinds mijn 20e in de fietsbranche, dus al meer dan 30 jaar, en het is geweldig om te zien hoe sterk de wielersport en de branche zich sindsdien hebben ontwikkeld. We zetten ons sterk in voor het behoud van onze lokale MTB-routes, maar het is voor ons net zo belangrijk dat we in Duitsland eindelijk het voorbeeld van Nederland volgen, de fietspaden uitbreiden en het aandeel fietsen in het verkeer vergroten. Het gaat zeker gebeuren, ik zou alleen graag willen dat het wat sneller gaat.
Voor SQlab hebben we veel doelen bereikt, we hebben een bedrijf waar het leuk werken is en waar veel onderzoek wordt gedaan. We staan nu een jaar onder de paraplu van Boards & More en maken daar gebruik van de logistieke en internationale kracht van de groep. Hierdoor kunnen we ons meer focussen op drie grote projecten waar we al jaren aan werken. Een daarvan is een Bikefitting-app voor speciaalzaken, een heeft met name te maken met helmen en de derde is een modulair zadelconcept dat functionaliteit en duurzaamheid naar een nieuw niveau tilt terwijl het heel eenvoudig en duidelijk is.
Ga voor meer informatie over de producten naar de website van SQlab.