Bouw een iglo zoals de Inuit dat doen. Dat kan middenin het dik besneeuwde landschap van de Tiroler Zugspitz Arena. Outdoorprofessional Marco Seitner van de Lermoos Alpine School leert je tijdens zijn populaire workshop de fijne kneepjes van het vak. Samen met een team zaag je sneeuwblokken op maat om de winterhut in traditionele stijl op te bouwen. Leuk om te doen als je met een groep op wintersport bent.
Met een team van minimaal vier personen bouw je een iglo met een diameter van twee meter. Hier ben je ongeveer een halve dag mee bezig, afhankelijk van de sneeuwcondities en natuurlijk de motivatie van het team. Na een korte introductie maak je een sneeuwschoenwandeling in de Tiroler Zugsptiz naar de afgelegen iglo-bouwplaats in de ongerepte natuur tussen machtige bergen.
Een iglo bouwen in teamverband
Een iglo construeer je volgens een aantal vaste stappen waarbij je ook leert om te gaan met het materiaal. Je start met het uitgraven van de blokken. ‘Soms brokkelen de eerste blokken af’, aldus Marco Seitner. ‘Dat komt door het weer. Als het veel heeft geregend, zit er vaak een storing in de laag. Daaronder wordt de sneeuw pas echt mooi samengedrukt en moet je dus dieper graven.
Als de sneeuw mooi vast is, behouden de blokken hun kubusvorm. Ze worden rondgelegd op een aangetrapte cirkel waarop de constructie wordt gerealiseerd. Het iglo-bouwproces in teamverband verloopt erg snel: eerst ga je samen graven, vervolgens zaagt de een, geeft de volgende de sneeuwblokken door en plaatst de laatste persoon ze op de groeiende sneeuwmuur.’
Driepuntenregel essentieel voor een stabiele iglo
Bij het bouwen van een iglo is één onderdeel essentieel: de driepuntenregel. Elk nieuw geplaatst blok moet op drie punten contact maken met andere blokken, pas dan is de iglo bestand tegen harde wind en sneeuwval. Je bouwt de iglo blok voor blok. Uiteindelijk blijft alleen het gat aan de bovenkant open waarop de sluitsteen wordt geplaatst die als een diamant op maat wordt geslepen. Vervolgens worden alle scheuren en gaten aan de binnen- en buitenzijde gevoegd.
Ten slotte krijgt de iglo zijn ingang. ‘Hiervoor graven we een greppel van buitenaf zodat we als het ware van onderaf de iglo inkruipen. Warme lucht stijgt en als het gat zich boven de grond zou bevinden, ontsnapt er teveel warmte,’ legt Marco Seitner uit. ‘Als je een iglo goed bouwt, is het binnen altijd circa nul graden Celsius. Goede winterslaapzakken zijn bestand tegen temperaturen tot -30 graden Celsius, dus blijft het knus en warm, ook als je er de nacht doorbrengt. Als de iglo is voltooid wacht een warme kom soep rond het kampvuur en geniet je van de idyllische stilte, ver weg van de drukte op de pistes.’
Tiroler Zugspitz Arena, je bent er zo
De Tiroler Zugspitz Arena staat bekend om de vele prachtige familiehotels en wintercampings waar je heerlijk kunt recreëren. Met de auto ben je er zo, het ligt in Tirol net over de grens met Duitsland. Het gebied telt zeven charmante dorpjes aan de zonzijde van de imposante Zugspitze. Het is een oase van ruimte, rust en prachtige natuur, maar ook een gebied waar je samen enorm veel kunt beleven.