Search
Close this search box.
GearGuide

Wat je moet weten over ski- en snowboardhelmen

Credits: Sam Clarke

Vrijwel alle skiërs en snowboarders gebruiken een snowboard- of skihelm. Een helm vermindert de kans op ernstig hoofdletsel tijdens jouw tijd op de piste. Vooral voor skiërs die veel off-piste te vinden zijn of op rotsachtig of bosrijk terrein, is het dragen van een skihelm een must en in veel skigebieden verplicht. Maar ook op de piste zorgt een goede helm voor essentiële bescherming. De prijs die je betaalt voor deze veiligheid is een kleinigheid in vergelijking tot de risico’s van niet dragen van een helm.

Er is geen enkele helm die alle impact kan weerstaan. Onderzoek toont aan dat helmen wel significant bijdragen aan vermindering van hersenbeschadigingen en zelfs sterfgevallen, maar directe impact bij hogere snelheden kan bijna geen enkele helm echt bij helpen. Zaken als goed zicht, goed kunnen horen wat om je heen gebeurt maar vooral een goede (eerlijke) inschatting van je eigen level en de risico’s die je neemt zijn evenzo, of niet belangrijker. Ken de beperkingen van je helm en die van jezelf.

Verschillen

Tegenwoordig is er eigenlijk geen verschil meer tussen ski- en snowboard helmen. Voorheen was voornamelijk het design van de snowboard helmen net wat anders dan de skihelmen, die wat traditioneler waren vormgegeven.

Onderwerpen

  • Veiligheidsnormen
  • Gebruik
  • Pasvorm
  • Shell (bescherming)
  • Liners (demping)

Veiligheidsnormen

Skihelmen moeten in principe een CE, ASTM of een Snell rs-98 certificering hebben. Alle bekende merken voldoen aan de belangrijkste eisen.

De ASTM normen zijn vastgesteld na het uitvoeren van vele tests aangaande helmmodellen, met inbegrip van het testen van de sterkte van een helm en het behoud daarvan bij gesimuleerde hete, koude en natte omstandigheden.

De helmen ondergaan tests voor duurzaamheid en snelheid  op diverse secties van de helm om mogelijke ongevallen tijdens het skiën na te bootsen. Je kan er dus ook van uitgaan dat skihelmen met deze certificeringen volstaan, van welk materiaal ze ook gemaakt

Gebruik

Fabrikanten van skihelmen merken de snelle stijging van het gebruik van ski- en snowboard helmen en komen daarom elk seizoen met nieuwe types en ontwerpen. De nadruk ligt hoofdzakelijk in het maken van lichtere, duurzamere en modieuzere helmen om de drempel voor eerste-keer kopers te verlagen. Daarnaast zijn er fabrikanten die multi-purpose helmen ontwikkelen die voor meerdere action sports zijn te gebruiken, zoals klimmen, skiën, schaatsen, biken etc. Zolang dit niet ten koste gaat van de bescherming op de piste is dit een goede ontwikkeling.

Als niet duidelijk is aangegeven dat het een ski- of snowboard helm betreft, moet je hem niet als zodanig gebruiken. Ook al lijkt een andere helm veel op een skihelm; gebruik hem niet voor het skiën of snowboarden, voor je eigen veiligheid.

Pasvorm

Het belangrijkste aspect bij de aanschaf van een skihelm is dat deze goed op je hoofd past. De helm moet comfortabel zijn en de best mogelijke bescherming bieden. De grootte van je skihelm kun je eenvoudig meten met behulp van een meetlint. Wikkel de meetlink om je hoofd boven je oren en lees de grootte af.

In onderstaande tabel vind je skihelm maten die je kunt gebruiken om de omtrek van je hoofd in centimeters of inch in een helmgrootte om te zetten. Doe het lint om je hoofd, net boven je wenkbrauwen.

Tot slot: pas altijd een helm voordat je tot koop overgaat. Ga niet af op pasvorm tabellen online. Het is cruciaal dat de helm comfortabel is, en goed aansluit bij de vorm van jouw hoofd. Veel merken werken aan steeds flexibelere pasvorm systemen, dus het wordt makkelijker om een helm te vinden die echt goed past. Kijk ook naar ventilatie in de helm, en of de helm ook goed aansluit bij de skibril die je draagt. Vaak kan de helm, en de ventilatie in de helm ook bijdragen aan het condense vrij houden van je skibril.

Shell

De Shell van de helm is de buitenkant, dat we het eerst de grond/sneeuw raakt bij een val. De shell van een helm is vrijwel altijd een “rigid” harde kunststof laag. Het doel van de shell is om de eerste energie van de impact op te vangen en te verspreiden. Verschillende merken innoveren op deze shells, bv Giro die met een “softshell” meer flex en rebound in de helm probeert te krijgen zodat de shell ook niet scheurt of breekt. Andere technologieën richten zich op het verder verspreiden van impact over de hele shell.

Liner

De liner is eigenlijk wat in de helm zit, wat contact maakt met je hoofd. Veelal is dat een EPS foam (Expanded Polystyrene), dat bij impact de schok heel effectief absorbeert door te vervormen, maar ook vervormd blijft. Bij dit soort helmen (vaak in lagere prijs categoriën) kunnen lichte vormen van impact al betekenen dat je de helm moet wegdoen. Er zijn ook meer duurzame, soms duurdere varianten waarbij de liner niet permanent vervormd, zoals Expanded Polypropylene (EPP) en Vinyl Nitrile (VN). Wel heel belangrijk om je verkoper te vragen welke lining met welke eigenschappen er in de helm zit die jij op het oog hebt.

MIPS

Verschillende merken werken met MIPS (multi-directional impact protection system) technologie. Omdat impact vaak schoon op de shell komt, krijg je een draaiing van hoofd en ook hersenen dus, iets waar hersenen maar slecht tegen kunnen. Een helm met MIPS heeft een dunne frictie laag tussen de shell en de liner, waardoor shell en liner los van elkaar in kleine gecontroleerde mate kunnen roteren. Dit verminderde het effect van deze vorm van impact.

Picture of Hayco Volkers

Hayco Volkers

Ik heb sinds mijn jeugd tot nu een groot aantal sporten beoefend. Mijn eerste sporten als kind waren judo en atletiek. Later kwamen daar mountainbiken, wandelen, mountainbiken, kyokushin karate, duiken, honkbal, golf en windsurfen, roeien en krav maga bij.
Picture of Hayco Volkers

Hayco Volkers

Ik heb sinds mijn jeugd tot nu een groot aantal sporten beoefend. Mijn eerste sporten als kind waren judo en atletiek. Later kwamen daar mountainbiken, wandelen, mountainbiken, kyokushin karate, duiken, honkbal, golf en windsurfen, roeien en krav maga bij.

Gerelateerd

De alleskunner in je zak: jouw gids naar Leatherman perfectie

Je staat voor een uitdaging: het kiezen van de juiste Leatherman multitool. In een wereld waarin…

Ins en outs van het lopen met poles

Wanneer je een langere trail gaat lopen kunnen poles handig zijn. Maar wanneer zet je ze nu wel of…

7 mythes over inlegzolen ontkracht

Voeten worden blootgesteld aan grote hoeveelheden druk en schokken, of je nu hardloopt, skiet,…

Houd je hardshell en softshell jassen in topconditie met deze onderhoudstips

Aandacht voor je outdoor kleding is essentieel om ervoor te zorgen dat je hardshell en softshell…

8 fiets essentials voor een avontuurlijke zomer

De zomer staat te trappelen om te beginnen. Tijd voor volop buitenactiviteiten waarin je lekker aan…

Het juiste advies voor het kiezen van een outdoor broek

De afgelopen jaren reviewden wij verschillende Fjällräven outdoor broeken. Toch blijkt het lastig…

Wat je moet weten over fietshelmen

Tegenwoordig is het niet meer ter discussie of je een helm moet dragen bij het mountainbiken of…

Het hoe en waarom van een goede lawine-uitrusting

Off-piste skiën en snowboarden is bijzonder populair. De aantrekkingskracht van verse, onbetreden…

Hoe je wandel- en bergschoenen van leer of Gore-Tex onderhoud

Wandel- en bergschoenen zijn er in veel soorten en maten. Omdat berg- en wandelschoenen meer te…