Wandel- en bergschoenen zijn er in veel soorten en maten. Omdat berg- en wandelschoenen meer te verduren krijgen dan ‘gewone’ schoenen is goed onderhoud essentieel. Maar wat is goed onderhoud? Dat hangt ook weer van een aantal zaken af. In dit GearGuide-artikel nemen wij je mee in de do’s and don’ts voor het beste onderhoud van jouw schoenen.
Zorg ervoor dat je schoenen in conditie blijven door ze van tijd tot tijd te verzorgen. Hierdoor heb je lang plezier van je ‘outdoor’ schoenen, waar toch een flinke investering aan vooraf is gegaan. Het onderhoud is afhankelijk van het materiaal waar je wandel- of bergschoenen van gemaakt zijn. Zo heeft leer een andere behandeling nodig dan Gore-Tex schoenen.
Je schoenen drogen
Droog, indien mogelijk, na iedere tocht je schoenen. Als je schoenen doorweekt zijn, stop er dan los een krantenprop in en laat ze drogen op een warme plaats. Over het gebruik van krantenpapier zijn nog wel eens wat verschillende meningen. Volgens sommigen kan namelijk de inkt in het water, dat de krant uit de schoen trekt, oplossen en vervolgens in de schoen trekken.
Let op: Verkort nooit het droogproces door de schoenen bij open vuur, verwarming of een andere hittebron te plaatsen.
Materialen
Om je schoenen de juiste behandeling te kunnen geven is het belangrijk om te weten van welke materialen je schoenen zijn gemaakt. Grofweg zijn er drie smaken:
- Leer – Hierbij zijn de wandel/bergschoenen zowel van binnen als van buiten volledig van leer gemaakt.
- Leer & Gore-Tex – Hierbij hebben de wandel/bergschoenen een leren buitenkant en het Gore-Tex membraan in combinatie met een synthetische voering aan de binnenkant.
- Kunststof & Gore-Tex – Hierbij zijn de wandel/bergschoenen volledig van synthetisch materiaal waardoor de schoen een stuk lichter zijn in gewicht.
Hoe leren schoenen te onderhouden
Heb je een volledig leren wandel/bergschoen dan is het erg belangrijk jouw schoenen wat extra aandacht te geven om ervoor te zorgen dat de schoenen altijd in goede conditie blijven. Een leren schoen is van zichzelf namelijk nooit waterdicht, sterker nog bij slecht onderhoud zal leer werken als een soort van spons. Leer is een natuurproduct en heeft voeding nodig om waterafstotend en soepel te blijven.
Behandeling
Heb je last van natte schoenen na een flinke regenbui? Waarschijnlijk zuigen je schoenen water op, maar je kunt jouw leren outdoor schoenen impregneren met Nikwax Fabric & Leather Proof.
Dit breng je met een spons of spray aan en beschermt hiermee jouw schoenen zorgvuldig tegen water, vetvlekken en andere vloeistoffen. De Nikwax fabric & leather proof zorgt ervoor dat je langer plezier kan hebben van je schoenen. Niet geschikt voor kunstleer, nubuck en suede.
Het onderhoud van Gore-Tex schoenen
Wandel/bergschoenen met Gore-Tex zijn van zichzelf waterdicht en ventileren over het algemeen goed. Echter met het onderhoud van een Gore-Tex wandelschoen moet je wel goed weten wat je doet. Het Gore-Tex membraan bestaat uit hele kleine poriën te klein voor een waterdruppel maar groot genoeg voor waterdamp. Met andere woorden water kan niet naar binnen maar waterdamp zoals transpiratie kan wel naar buiten, waardoor Gore-Tex een goed ventilerend vermogen heeft.
Behandeling
Het is niet aan te raden Gore-Tex schoenen in te behandelen met bijenwas of ledervet. Daardoor wordren de porieen volledig dichtgesmeert en verliest de schoen het ademend vermogen. Daardoor is het over het algemeen beter om een Gore-Tex schoen te behandelen met een voedende spray.
Ook voor het onderhouden van je schoenen waarin Gore-Tex is verwerkt is de Nikwax fabric & leather proof aan te raden. Heb je nubuck of suede schoenen? Gebruik dan Nikwax Nubuck & Suede Proof.
Gebruik nooit siliconen
Zorg er wel voor dat je nooit gebruik maakt van spray op siliconen-basis. Daarmee vernietig je de werking van het ademend vermogen van de schoen. De siliconen sluiten de buitenkant volledig af waardoor de waterdichtheid absoluut gegarandeerd is echter er kan ook geen waterdamp meer doorheen, waardoor de warmte niet weg kan en je alsnog natte voeten krijgt.
Waarom Nikwax?
Zelf gebruik ik zolang ik mij kan heugen Nikwax producten. Daar zijn verschillende redenen voor. In eerste instantie doen Nikwax producten dat waarvoor ze gemaakt zijn. In tweede plaats zijn Nikwax is proefdiervrij en klimaatneutraal.
Wat veel mensen echter niet weten is dat Nikwax in 1983 op de markt kwam en het eerste impregneermiddel op waterbasis was, veilig voor mens, dier en milieu, en zonder drijfgassen, fluorkoolstoffen of andere schadelijke stoffen. Alle CO2 is gecompenseerd tot 1977 en elke fles redt een boom of dier.