Fotograferen tijdens een reis is populair. Maar hoe vertel je je reisverhaal in foto’s? Met meer dan 20 jaar ervaring in de fotografie, heeft Joost van Manen al heel veel plekken op onze wereldbol gezien en vastgelegd. Naast zijn celebrity portretten, mode- en kunstfotografie, is hij een begenadigd reisfotograaf. Hij kent als professionele fotograaf alle ins & outs voor reisfotografie. Wij hebben Joost gevraagd speciaal voor Gearlimits zijn verhalen te vertellen over wat hem inspireert.
In dit artikel zijn eerste verhaal over reisfotografie.
De eerste stap
Het is ontzettend leuk om door Gearlimits gevraagd te zijn om iets van mijn ervaring te delen met betrekking tot reisfotografie. Ik vroeg mezelf af: Waar kan ik beginnen? Een bekend Chinees gezegde is vrij vertaald: “Een reis van duizend mijl begint met een enkele stap”. Voor mij begint de eerste stap al vóór het vertrek. Ik begin meestal mezelf af te vragen wát ik wil vastleggen. Hoe verwacht ik een mooie collectie van foto’s te maken?
Ik bestudeer thuis al het land en de mensen en speciale plekken, zodat ik al een idee krijg welke richting ik iets wil vastleggen, welke uitrusting en apparatuur je daar voor nodig hebt, etc. Boeken, reisgidsen, reisverhalen, blogs, YouTube en bijvoorbeeld Instagram kunnen al veel duidelijk maken. Wat is een standaard foto op die locatie, en wat kan een beeld een iets andere kijk geven. Hoe kan ik het verschil maken als ik daar ben?
Een goede voorbereiding helpt dus. Maar altijd zal je ter plekke pas zien hoe de stad of het land werkelijk is. Wat aldaar voorvalt, of wat je opvalt, is niet te voorspellen. En dat is geen nadeel. Dat is juist wat het reizen en reisfotografie zo fantastisch maken.
Of er nou in Afrika een olifant onverwacht je pad kruist, of een lokale bewoner je thuis uitnodigt voor het eten, of een Pakistaanse vrachtwagen met een zingende passagier plots voorbij rijdt…. de verrassende gebeurtenissen kunnen de leukste beelden opleveren. Al is het maar voor je eigen plakboek.
Uiteindelijk wil je een document maken van een gebied, de mensen, de geschiedenis of een cultuur in een bepaalde tijd. En hoe dieper je er in duikt, hoe beter het wordt. Hoe meer ervaring je hebt, des te beter je wordt om foto’s te maken die afstaan van het gebruikelijke beeld.
Waarneming is subjectief
Waarneming is een heel subjectief gegeven. Een Nederlandse fotograaf heeft nou eenmaal andere opvattingen over wat typerend is voor een bepaalde cultuur, dan een fotograaf uit een ander land. Wat wij opmerkelijk vinden, vindt een ander ‘normaal’; en omgekeerd.
Het dagelijkse leven is voor een ieder normaal, maar om de verschillen te tonen is een belangrijk aspect in de reisfotografie. De verschillende manieren van visserij in de wereld is zo’n voorbeeld.
Op het Kanaaleiland Jersey, vissen ze met fuiken en veel wisselingen in het tij.
De rustiek van het vissen in Myanmar is weer heel anders…
Ik hoop in de komende verhalen nog veel meer voorbeelden aan de hand van foto’s te geven. Heb je vragen of wil je graag meer over een onderwerp horen? Laat dan een reactie achter onderaan dit artikel.