Wist je dat zweet zelf niet ruikt? De geur die je in je hardloop- en wandelschoenen vindt, is eigenlijk afkomstig van bacteriën: het komt naar buiten in het chemische proces van bacteriën op je huid die zuren in je zweet afbreken. Hoewel de zweetklieren in je oksels verschillen van die in je voeten, is het proces van het afbreken van zuren hetzelfde en kan er ook een geur achterblijven. Maar hoe houd je die geur uit je schoenen?
Samen met de handpalmen bevatten de voetzolen de grootste concentratie zweetklieren, waarbij elke voet 600 tot 700 per vierkante centimeter bevat. In totaal heeft het menselijk lichaam tussen de 1,6 en 5 miljoen zweetklieren. Het is dus geen wonder dat wanneer al dat zweet en bacteriën vast komt te zitten in onze schoenen en sokken deze niet al te fris gaan ruiken. Aan de andere kant worden onze voeten en sokken regelmatig gewassen en gedesinfecteerd.
Onze huid is bedekt met bacteriën, waaronder stafylokokken, micrococcus luteus en corynebacterium, wat heel normaal is. Wanneer je voeten zweten, breken corynebacterium en micrococcus luteus het zweet af tot een vetzuur genaamd isovaleriaanzuur, dat de geur in je schoenen veroorzaakt.
Maar bacteriën kunnen veel meer doen dan je schoenen laten ruiken – ze kunnen ook goede dingen doen. Ze zijn buitengewoon belangrijk in ecosystemen, waar ze cruciaal zijn voor het in stand houden van leven en het afbreken van materialen zoals planten. Tegenwoordig worden bacteriën gebruikt als natuurlijke meststof in de landbouw, voor de productie van bloemen, groenten en gewassen zoals soja. Microbiële oplossingen beschermen gewassen tegen ziekten en helpen planten beter te groeien.
En hoewel we een groot aantal producten en manieren hebben om onze okselgeur onder controle te houden, besteden wij vaak toch niet genoeg aandacht aan onze voeten. Hier zijn 5 tips om de bacteriën in je hardloop- en wandelschoenen onder controle te houden.
Geur en bacteriën in schoenen
Het ‘ontgeuren’ van schoenen is niet alleen belangrijk voor de sociale factor om niet de persoon te zijn met stinkende schoenen, maar het is ook belangrijk voor de gezondheid van je voeten. Voetengeur is afkomstig door de combinatie van bacteriën en zweet.
Onderzoek heeft aangetoond dat sporters vatbaarder zijn voor bacteriële en schimmelinfecties aan hun voeten. En hoewel bacterierijke schoenen niet de enige oorzaak zijn van infecties zoals voetschimmel, is het geven van goede verzorging slechts een manier om voeten gezond te houden.
1 | Invriezen die schoenen
Hoewel het is weerlegd dat het bevriezen van textiel alle bacteriën doodt, doodt het er toch enkele. Plaats je schoenen in de vriezer om de hoeveelheid bacteriën en wat geur te verminderen. Als je echter voor deze methode kiest, raden we je aan je schoenen in een plastic bak of zak te doen om te voorkomen dat je schoenen naar bevroren shoarmavlees ruiken (en om te voorkomen dat je bevroren shoarmavlees ruikt naar je voeten).
2 | Neutraliseer de geur
Omdat de geur in je schoenen afkomstig is van isovaleriaanzuur, kun je het neutraliseren met een alkalische verbinding zoals zuiveringszout. Strooi een halve tot een hele eetlepel zuiveringszout in elke schoen en laat ze een nacht staan. Of kies voor een speciaal ontworpen middel tegen zweetvoeten en stinkende schoenen. Strooi een klein theelepeltje van het middel in elke schoen. Schoenen licht schudden zodat het poeder goed verdeeld wordt over de binnenzool en trek de schoen aan. Het poeder lost tijdens tijdens het dragen van de schoen op en doet dan zijn werk door schimmels en bacteriën te doden die voetengeur veroorzaken. Het desinfecteert de schoen en de voet.
3 | Houd je schoenen droog
Bacteriën en micro-organismen gedijen goed in vochtige omstandigheden, dus houd je schoenen droog, bijvoorbeeld door ze na het hardlopen of een flinke wandeltocht met krantenpapier te vullen. Het is ook bewezen dat schoenen buiten in de zon bewaren een effectieve methode is om schoeisel te drogen en te ontsmetten.
4 | Wissel de schoenen die je draagt af
Als je in meer dan één paar tegelijk kunt investeren, probeer dan niet twee dagen achter elkaar in hetzelfde paar schoenen te rennen of te wandelen. Door je schoenen minimaal 24 uur te laten drogen, voorkom je dat geuren blijven hangen.
5 | Was je schoenen
Dat geldt eigenlijk alleen voor hardloopschoenen. Deze kunnen en moeten minstens één keer in hun levenscyclus worden gewassen. Nog beter is ze – bij intensief gebruik – iedere twee maanden te wassen. Vaak is op de site van je specifieke merk het beste advies te vinden om je hardloopschoenen te wassen zonder ze te beschadigen (zoals hand versus machinaal wassen).