Voor het vierde jaar op rij hebben consumenten in Zweden Fjällräven uitgeroepen tot het meest duurzame merk van het land in de categorie ‘Clothes and Fashion Brands’ in de Sustainable Brand Index 2023. Met de hulp van 80.000 consumenten in acht landen meet en analyseert de Sustainable Brand Index bijna 1.600 merken in 36 sectoren op duurzaamheid. De onafhankelijke studie, die sinds 2011 jaarlijks wordt uitgevoerd, onderzoekt hoe duurzame merken door consumenten worden waargenomen.
Sterke outdoormerken kunnen vandaag de dag niet overleven zonder degelijke duurzaamheidspraktijken. Het is buitengewoon bemoedigend dat het werk dat Fjällräven doet, wordt gezien en gewaardeerd door consumenten. Verantwoord omgaan met de natuur heeft Fenix Outdoor vanaf het allereerste begin geleid, dus deze erkenning voor twee merken uit onze groep is belangrijk. Fjällräven, opgericht in 1960, heeft zijn wereldwijde reputatie opgebouwd door het creëren van outdoorkleding en uitrusting met de nadruk op duurzaamheid en functionaliteit. Zweedse consumenten staan erom bekend bijzonder veel waarde te hechten aan duurzaamheid, dus erkend te worden als een toonaangevend merk in Zweden bewijst dat Fjällräven de goede kant op gaat.
Hoe Fjällräven voorop loopt in duurzaamheid
Zoals uit het onderzoek blijkt, is het één ding om gezien te worden als het meest duurzame outdoormerk van Zweden, maar om voorop te lopen op het gebied van duurzaamheid zijn aanzienlijke maatregelen nodig – en door de jaren heen heeft Fjällräven het voortouw genomen bij het minimaliseren van de impact op het milieu. Een van de meest ondergewaardeerde, maar belangrijkste facetten van duurzaamheid is een lange levensduur. Fjällräven staat bekend om het ontwerpen van tijdloze kleding en uitrusting voor levenslang gebruik, waarbij materialen worden gebruikt die sterk, duurzaam en gemakkelijk te repareren zijn. Het leert ook zijn wereldwijde gemeenschap van outdoorenthousiastelingen hoe ze voor hun uitrusting moeten zorgen door middel van ‘onderhoud en reparatie’ winkelevenementen, die steeds populairder worden.
PFC’s
In 2011 had Fjällräven al zijn eerste waterdichte hardshell-materiaal ontwikkeld, Eco-Shell, gemaakt zonder het gebruik van schadelijke perfluorkoolwaterstoffen (PFC’s) in de DWR-impregnering – en gaf het zijn klanten voorlichting over het opnieuw impregneren van shell-kledingstukken met PFC-vrije oplossingen. In 2015 had het bedrijf alle PFC-impregnering in het hele Fjällräven assortiment uit gefaseerd, van kleding tot rugzakken en tenten.
Het creëren van PFC-vrije oplossingen en het stimuleren van consumentenbewustzijn over de verwoestende effecten van PFC’s op het milieu is een belangrijk onderwerp geweest voor Fjällräven. Vandaag verwelkomt het de nieuwe wettelijke voorschriften die eraan komen en is het verheugd dat meer merken deelnemen aan de reis naar een PFC-vrije outdoor-industrie.
Dons
Als het gaat om materialen van dierlijke oorsprong, is traceerbaarheid een belangrijk onderdeel van Fjällrävens benadering van duurzaamheid op het grote plaatje. De donsbelofte van het bedrijf garandeert 100% traceerbaarheid en ethisch geproduceerd dons, met behulp van een productieketen met strikte en herhaalde controles van zijn leveranciers en onderaannemers. Het welzijn van de vogels heeft de hoogste prioriteit, op de voet gevolgd door de hoge kwaliteit van het dons.
Voorafgaand aan de implementatie zorgden lange productieketens ervoor dat Fjällräven niet precies wist waar het dons vandaan kwam. Om de hoogste standaard van dierenwelzijn te garanderen, besloot Fjällräven om de toeleveringsketen van dons onder de loep te nemen en eigen strikte normen te ontwikkelen in plaats van te vertrouwen op derden en certificaten.
Na jaren van werk was het resultaat de Fjällräven Down Promise, die sinds 2014 van kracht is en wordt beschouwd als de beste en meest transparante in de outdoor-industrie.
Wol
Wol is een ander dierlijk materiaal dat door Fjällräven wordt gebruikt en dat een aanzienlijke outdoor functionaliteit heeft. In het verleden ontbrak het de wereldwijde toeleveringsketen van wol aan transparantie. Voor Fjällräven is het op een transparante manier definiëren van haar eigen strikte voorschriften met leveranciers echter een cruciaal onderdeel van zijn duurzaamheidsaanpak geweest.
Een proefproject in 2014 met een lokale boerderij in Noord-Zweden stelde het in staat verbeterde productieprocessen te identificeren en zijn eigen normen op het gebied van dierenwelzijn en milieu-impact vast te stellen.
Tegenwoordig werkt Fjällräven samen met het in Nieuw-Zeeland gevestigde ZQ Wool, dat boerderijen in heel Nieuw-Zeeland en Australië accrediteert, ermee samenwerkt en zorgt voor de levering, kwaliteit en integriteit van wol.
Bovenal zorgt het voor dierenwelzijn, maar ook voor ecologische en economische duurzaamheid, die allemaal in overeenstemming zijn met de hoge normen die Fjällräven heeft gedefinieerd.
Voor ZQ Wool is Fjällräven nu de grootste afnemer van ZQRX-wol, de toonaangevende norm voor ethisch geproduceerde wol. In vergelijking met ZQ-gecertificeerde wol creëert ZQRX ook een standaard voor holistisch beheerde landbouwpraktijken, wat helpt om de bodemkwaliteit te verbeteren en koolstof te verwijderen.
Restmateriaal
Textielverspilling wordt frontaal aangepakt met een gelimiteerde collectie kleding en uitrusting die is gemaakt van overgebleven stof die is verzameld uit de fabrieken van Fjällräven. De collectie, getiteld Samlaren, of ‘Gatherer’ in het Engels, laat zien hoe hulpbronnen op een bewuste en duurzame manier kunnen worden hergebruikt in een zodanige mate dat wat eerst als afval werd beschouwd, kan worden omgevormd tot een waardevol verzamelobject. De volgende Samlaren collectie is beschikbaar op 18 april 2023.
Lees hier meer over duurzaamheid bij Fjällräven