Bij fietsverlichting denk je in eerste instantie misschien aan zicht in het donker, een lamp voorop die je de weg helpt vinden als je in het donker fietst. Ook belangrijk, maar in het verkeer is zichtbaarheid nog veel belangrijker. Ik forens met e-bike naar mijn werk, waarbij ik eerst door donker landelijk gebied fiets, en uiteindelijk door Utrecht, waardoor de fietsverlichting die ik nodig heb van allebei die markten thuis moet zijn. De Lezyne Macro Drive 1400+ voorlicht en de Strip Drive Pro 400+ Rear achterlicht zijn dat.
De Macro Drive 1400+ biedt een lichtoutput van 1400 lumen dankzij de geavanceerde Lezyne Tri-Focus Optics. Dit resulteert in een geoptimaliseerd lichtpatroon dat zorgt voor uitstekende zichtbaarheid, zowel op het pad als op de weg. Het Strip Drive Pro 400+ Rear achterlicht is speciaal ontwikkeld voor fietsers en beschikt over tien LED’s met een maximale lichtopbrengst van 400 lumen.
Zichtbaarheid
Ik begin toch met zichtbaarheid, omdat mijn inziens het grootste gevaar van de fietser in een verstedelijkt land als Nederland, autoverkeer is. Tijdens mijn dagelijkse ritten merk ik vrijwel elke fietstocht een gevaarlijk moment met een auto; de ene keer wordt ik op de dijk bijna van mijn sloffen gereden door een auto die zonder te kijken de dijk op slinger (waar ik voorrang heb), ik heb met glijdend achterwiel dwars tegen een auto gestaan die rechtsaf sloeg bij een stoplicht waar ik naast hem zat om rechtdoor te gaan, achterop komende auto’s die je nog net even inhalen voor de volgende tegenligger, noem maar op. In dit is terwijl ik prima verlicht met standaard fietsverlichting rijdt, en een gele jas meestal aan heb. Toch ben ik niet zichtbaar genoeg – blijkbaar – voor de slecht oplettende automobilist.
Laat ik dan ook even een moment nemen om mijn verbazing uit te spreken over hoe slecht verlicht heel veel fietsers de weg op gaan. Hoe vaak zie ik half uitdovende lampjes van de Hema, mensen in donkere jassen, op de donkere dijk zonder verlichting bij mij in de buurt zelfs fietsers helemaal zonder licht. Onbegrijpelijk en onverantwoord.
Anyway: Sinds ik met de Lezyne Macro Drive 1400+ en de Strip Drive Pro 400+ Rear fiets, merk ik dat gevaarlijke momenten op de weg minder voorkomen. Dat komt denk ik vooral omdat ik van de zeven verschillende outputstanden, ook in het donker, vaak de Daytime Flash-modus kies. Het flitsende licht heeft toch een waarschuwend effect, (hulpdiensten rijden niet voor niks met flitsende lichten). De lamp achterop gebruik ik eigenlijk alleen en altijd in die Daytime Flash-modus, want je weet nooit wat achterop komt – zelfs en vooral ook in de schemering en overdag, waarbij ondanks het meer aan licht je soms nog slechter opvalt.
De lamp voorop zet ik in de Daytime Flash-modus op nauwere en drukkere stukken waar je de weg moet delen met auto’s enz. De voorlamp van de fiets zelf heb ik dan ook aan staan, als continulicht, en de knipperende/flitsende Lezyne, zorgt dan voor meer zichtbaarheid. Ik richt de flitsende Lezyne voorop dan wel wat lager op de weg, zodat ik niemand te zeer ermee verblindt.
Zicht
De voorlamp van mijn fiets geeft echter heel weinig zicht (waarom dat is, is een ander verhaal), dus ik ben dan heel blij dat op de meer landelijke stukken, waar de straatverlichting minder of soms afwezig is, makkelijk de schijnwerper stand kies op de Lezyne …. De volle 1400 lumen werpt dan een tunnel van licht voor me uit. Je kunt ook in die stand verschillende sterktes kiezen. Je kiest heel makkelijk de modus die je wilt door met de groen verlichtte knop boven op de lamp door de standen te “scrollen” als het ware.
Bedieningsgemak
Het zijn daarmee ook heel makkelijk te bedienen lampen. Een knop, op de voorlamp dus groen verlicht, die je ingedrukt houdt om aan en uit te zetten, en kort indrukt om de stand te kiezen die je wilt. Dat zijn er dus zeven, met een aantal in knipperende varianten, en een aantal in continue licht varianten.
De bevestiging aan je stuur of zadel pen is met robuuste rubberen banden. Ze zijn bij nog in prima staat, maar ik heb wel de gewoonte om ze, als ik de fiets bij mijn werk parkeer, de lampen eraf te halen, waarbij je steeds dat rubber oprekt. Dat kan natuurlijk een zwakke plek vormen. Op het voorlicht zit de rubberen riem vast aan de lamp, maar bij het achterlicht niet. Dat is wel erg onhandig, omdat je die dus makkelijk kwijt kunt raken en dan heb je dus niks meer aan je achterlicht, of je moet gaan rommelen met postelastieken of zo.
Batterij duur
De batterijduur is uitstekend. Ik kan ruim twee weken mijn fietstochten doen zonder op te hoeven laden. Als het moment daar is, merk je het bij het voorlicht aan dat je nog maar twee continue standen kunt gebruiken. Dus dan wordt het tijd om op te laden. Dat doe je met een USB-C kabel dus dat is ook erg prettig.
Materiaal kwaliteit
Beide lampen zijn robuust gemaakt en voelen kwalitatief hoogwaardig. De Lezyne Macro Drive 1400+ is zwaar te noemen, gemaakt van CNC-gefreesde aluminium, dus mocht je gaan wielrennen op je ultralichte S-Works van 10.000 euro, dan gaat dan natuurlijk wel meetellen. (Maar meeste racefietsen hangen droog in de schuur natuurlijk.) Hoe dan ook, het achterlicht is een stuk lichter, en past prima de zadelpen van al mijn fietsen. (E-bike forens/MTB en gravelbike.) Ik heb in meerdere zeer zware regenbuien (onlangs nog storm Pia) gefietst, en de lampen zijn volledig waterdicht.
Al met al
Ik ben dus superblij met deze Lezyne set. Ze beiden veel veiligheid en veel meer vertrouwen op je fiets en dat is natuurlijk onbetaalbaar. Dat zijn de lampen echter zeker niet. De Lezyne Macro Drive 1400+ kost € 99,95 en de Strip Drive Pro 400+ kost € 54,95
De volledige specificaties van de lampen check je hier