Soms kunnen reviews vrij kort zijn. Vooral bij producten die echt goed zijn, waar vrij weinig op aan te merken is en die eigenlijk vrij simpel te beschrijven zijn.
Deze review van de Trek Fuel EX 9.9 wordt zo’n review, omdat deze fiets gewoon echt een hele goed fiets is.
Omstandigheden
Ik heb een aantal weken op de fiets gereden, zowel bij super regenachtig en nat weer, als bij warmer en drogere trails, maar ook fietste ik ermee op koude en harde ondergrond. Uitsluitend op Nederlandse trails, (helaas had ik geen gelegenheid om in de bergen ermee te rijden) maar wel veel op straat gespeeld, trappen gereden enzovoorts.
De Trek Fuel EX
De fiets is er in verschillende modellen, waarbij het verschil in prijs vooral afhankelijk is van materiaal gebruik in het frame (carbon vs aluminium) en de afmontage. Beginnend bij de 5 met een adviesprijs van € 2099,-, loopt de lijn door naar de 9.9 X01 AXS van € 9099,-. (voor meer info en specificaties check out de Trek site.)
Die prijsverschillen zitten vooral in het gebruik van steeds hoogwaardigere onderdelen. Daarom heb ik het in reviews van fietsen zelden over onderdelen als derailleurs, cranks, remsets en vering. Ook omdat die sets, vaak van SRAM en Shimano, niet uniek zijn voor de fiets.
Ik heb het graag over het rijgedrag, hoe een fiets klimt, daalt, stuurt, hoe het zich gedraagt als je remt, hoe de fiets loskomt in een sprong en hoe gebalanceerd het landt. Toch ga ik het hier wel over één van die onderdelen hebben, namelijk de achterdemper, omdat deze zo nauw samenwerkt met de achterbrug van de fiets en zo’n grote invloed heeft op het rijgedrag.
Dempen en Dalen
Het eigenlijk doel van een demper is om zoveel mogelijk contact tussen de band en de ondergrond mogelijk te maken. In plaats van dat je bijna van de trail stuitert, “slokt” de demper onregelmatigheden van de trail. Hoe meer contact met de trail, hoe meer snelheid je kunt maken terwijl je controle houdt.
De achterdemper kan wel een negatieve invloed hebben op trapefficiëntie, omdat een deel van de neerwaartse kracht van je benen in de demper kan verdwijnen. Zo niet bij de Trek!
Ik heb zelden een demper meegemaakt op een fiets die zo duidelijk verschillend voelde bij dalen versus het klimmen. Dat komt vooral door de Fox RE:Aktiv demper met Thru Shaft technologie die exclusief door Trek gebruikt wordt. De demper reageert vooral op de snelheid van compressie in de demper schacht. Is die compressie heel snel, als je bijv over rotsen fietst een wortel tegenkomt of landt na een sprong, dan is de demping heel snel, actief en zo nodig, diep.
Als de compressie veel langzamer is, bijvoorbeeld als gevolg van het bergop trappen bijvoorbeeld, dan is er veel minder demping. Het gevolg is een veel meer rigide achterbrug en meer trapefficiëntie. Je kracht verdwijnt niet in de demper.
Klimmen
Wat ons brengt bij één van de twee exceptionele kwaliteiten van deze fiets, namelijk dat het voor een fiets met best een ruime veerweg (140 mm voor en 130 mm achter) ontzettend goed klimt.
Zet de demper in de klimstand (deze heeft drie standen) en je voelt direct dat de hele fiets stijver wordt en dat je kracht uit je benen direct naar de banden gaat. Je klim wordt lichter en sneller.
Balans
Wat ook helpt bij het klimmen, maar zeker ook bij dalen, is de perfecte balans in de fiets. Het hangt natuurlijk ook van je eigen balans af, en ik vind het soms moeilijk precies te omschrijven, maar sommige fietsen zijn gewoon meer in balans dan anderen. En bij deze was het top. Geen gewaggel bij de stijlste klimmetjes, heel stabiel op hogere snelheden en ook bij het bike skills oefenen op straat liet de fiets zich heerlijk draaien; endo’s, fakies en wheelies deed ie graag, heerlijk. De fiets reageert ongelofelijk snel op alles wat je met hem wilt doen.
Sturen
Die balans merk je ook in het sturen van de fiets. Mijn ervaring is dat 29-ers toch een meer actieve rijstijl nodig hebben, zeker als je op snelheid door slingerende trails moet. Maar bij de Fuel EX viel dat ontzettend mee. De fiets stuurde heel erg licht, heel “responsive” zowel op sturen vanuit je lichaam als vanuit je armen. Vlakke bochten of kombochten, je schiet er net zo makkelijk doorheen.
De Bontrager X4 Tubeless Ready banden die er standaard opzitten grippen erg goed en ook de lichtere X3 die ik voerde (een vergelijking tussen de twee publiceren we ook binnenkort) vond ik erg prettig.
Conclusie
Dit is een fiets die eigenlijk aan alle kanten klopt. Waar je ongelofelijk veel fun mee kunt hebben. Een fiets die ook een aantal bestaande tegenstellingen in het mountainbiken lijkt op te lossen: een fiets die echt wendbaar is, maar met zijn grote wielen toch lekker door rolt; een fiets die zowel heel sterk daalt als klimt, een fiets met een demper die zich echt aanpast aan wat nodig is.
Een fiets die op de vlakke XC trails in Nederland (die wel op plekken gelukkig steeds leuker en technischer worden) goed uit de voeten kan en die ook over de grens waar de rotsen en bergen te vinden zijn, het goed zal doen. Er is een grens aan wat de vering in de bergen echt aan zal kunnen op snelheid, maar voor de meerderheid van ons zal deze fiets altijd beter kunnen dan wijzelf.
Kortom een Trail/All-mountainbike die niet All-Mountain is omdat het alles een beetje goed kan, maar omdat het alle trails echt goed aan kan.