Search
Close this search box.

De Vallon Heron Glacier ski en alpine bril | Review

|

De Vallon Heron Glacier ski en alpine bril

Vallon, een nieuw merk voor mij, richt zich op het maken van zonnebrillen die een klassieke stijl combineren met moderne prestaties. De Vallon Heron Glacier heeft een vintage ronde vorm en is ter bescherming voorzien van lederen zijschilden. Deze zonnebril wordt geleverd met een verwijderbaar middenstuk en gespiegelde lenzen die categorie 4 bescherming bieden voor uw ogen. Lees er meer over in de review hieronder.

De Heron Glacier is Vallon’s eerste zonnebril die beschikbaar is in drie varianten. Zoals de naam al suggereert, is de Glacier-variant speciaal ontworpen voor gebruik op gletsjers en heeft daarom een cat. 4 lens om je ogen te beschermen tijdens het skiën of bergbeklimmen. De Heron Mountain-variant richt zich meer op algemeen bergleven met zijn cat. 3 lens, geschikt voor activiteiten zoals via ferrata’s en trektochten. De laatste variant in deze serie is de Heron Ocean, uitgerust met een gepolariseerde cat. 3 lens.

De Heron Glacier en skitouren op de Bishorn

Eind april besloten twee vrienden en ik om naar Zwitserland te rijden om de Bishorn te beklimmen. We wisten dat het nog te vroeg in het seizoen was om de berg in alpine stijl te beklimmen, dus besloten we er een skitour van te maken. De Bishorn is een 4153 meter hoge berg die deel uitmaakt van de Walliser Alpen en ligt op de grens tussen Zwitserland en Italië.

De Vallon Heron Glacier ski en alpine bril | Review

Een skitour houdt in dat je met ski’s aan je voeten een bepaalde afstand omhoog loopt, in dit geval 1600m, en vervolgens weer naar beneden skiet. Het is van cruciaal belang om je lichaamstemperatuur goed te beheren tijdens deze activiteit. Vaak loop je omhoog in alleen een shirt, terwijl je een dikke donsjas draagt wanneer je op de top staat en naar beneden skiet.

De Vallon Heron Glacier ski en alpine bril | Review

Ventilatie

Als je gaat skiën of bergbeklimmen, is het dragen van een zonnebril onmisbaar. Een goede zonnebril beschermt je ogen niet alleen tegen fel zonlicht, maar ook tegen schadelijke UV-straling. Als je echter kiest voor een category 4 zonnebril, die bedoeld is voor de meest extreme weersomstandigheden en helderste zon, moet je er rekening mee houden dat deze bril veel warmte kan vasthouden.

Hoewel de zon de hele eerste dag op de gletsjer brandde, besloeg de bril niet. Ik kon geen onderbouwing vinden voor deze eigenschap op de website van Vallon, wat me verraste omdat de bril juist ontworpen is om zo min mogelijk zonlicht via het frame en de lenzen binnen te laten vallen. Dit kan namelijk leiden tot het beslaan van de bril door beperkte warmteafvoer. Desondanks gebeurde dit niet. Het blijkt dat de geperforeerde leren kapjes die het licht buiten houden voldoende ventilatie bieden.

Tijdens het afdalen vanaf de Cabane Tracuit in een mistige omgeving, werd mijn skibril volledig bedekt. Door over te schakelen naar een zonnebril verbeterde mijn zicht, werden mijn ogen beschermd en kon ik weer zien waar ik naartoe moest skiën.

Zonbescherming

Ik heb nog nooit een betere categorie 4 zonnebril gedragen als het gaat om bescherming tegen de zon. De lenzen kleuren erg donker, maar behouden wel een natuurlijke tint. Meestal veranderen categorie 4 zonnebrillen de wereld in een oranje oase wanneer je ze net opzet, maar bij deze bril is dat niet het geval.

De lenzen bieden aangenaam zicht en bescherming tegen weerkaatsend en zijdelings licht is van belang. Op de gletsjer kan de zon immers zo fel schijnen dat je zonder bescherming makkelijk sneeuwblind kan worden. Bij een alpine beklimming op 4000m heeft een vriend van mij zelfs met een categorie 4 bril hier last van gehad, wat simpelweg een uitdaging was.

De Vallon Heron Glacier ski en alpine bril | Review

Om de zon buiten te houden, maakt de Vallon Heron Glacier gebruik van een traditioneel ontwerp. De bril heeft rechte lenzen, wat betekent dat Vallon heeft besloten om zijdelings licht tegen te houden door middel van kapjes gemaakt van zacht (imitatie) leer. Deze kapjes sluiten nauw aan op het gezicht en voelen zacht aan op de huid.

Hoewel mijn andere bril van categorie 4 zeker niet slecht is, kreeg ik nog wel eens last van hoofdpijn. Dit komt doordat ik gevoelig ben voor hoofdpijn bij hoge hoogtes en fel licht. Zelfs het kleinste beetje restlicht dat tussen het frame en mijn gezicht in mijn ogen valt, kan al leiden tot ongemak. Tijdens het toerskiën gedurende de hele week heb ik echter geen last gehad van deze klachten met de Heron Glacier-bril.

Comfort

De bril zit comfortabel door de mogelijkheid om de pootjes goed af te stellen. Een handige eigenschap is dat de pootjes volledig kunnen worden uitgestrekt, wat het gemakkelijk maakt om de bril op te zetten terwijl je een helm of pet draagt.

Naast dat je de pootjes kan strekken kan je ze ook inkorten door ze verder te krommen. Zo past de bril op praktisch elk gezicht. Een ander voordeel van de kromme pootjes is dat de bril goed op je gezicht blijft zitten tijdens inspanning. Om op de donkere dagen wat meer licht binnen te krijgen kan je ook het leren neusstuk verwijderen.

Design

Het ontwerp is fantastisch en heeft zijn functionaliteit bewezen sinds het begin van het alpinisme. Het enige nadeel is dat het ontwerp voornamelijk geschikt is voor buitensporten. Door het verwijderen van het neusstuk kan de bril echter ook dienen als trendy accessoire.

De beschermkapjes van leer die bedoeld zijn om zijlicht tegen te houden, kunnen niet worden verwijderd. Dit kan in combinatie met het platte kunststof glas leiden tot een beperkt zichtveld voor andere taken. Om de omgeving goed te kunnen bekijken of gevaar op tijd te zien aankomen, moet je vaak je nek draaien. Het is daarom niet aan te raden om de bril tijdens het fietsen te dragen, zelfs niet voor korte afstanden.

De Vallon Heron Glacier ski en alpine bril | Review

Als de leren beschermkapjes van de bril afneembaar zouden zijn, zou dit de functionaliteit ervan verhogen. Dit lijkt me een realistische verbetering die ook toegepast kan worden op andere varianten van deze bril. De bril wordt geleverd met een stijlvolle leren hoes en een poetsdoekje.

Conclusie

De Vallon Heron Glacier bril heeft een modern ontwerp met een oldschool uitstraling en is al sinds het begin van het alpinisme zeer functioneel gebleken. De bril biedt goede ventilatie en laat weinig restlicht door. Voor alpinisme en skitouren is de Heron Glacier ideaal, hoewel er aanpassingen aan het ontwerp nodig zijn om de bril geschikt te maken voor andere activiteiten. Ik zal de Heron Glacier zeker weer meenemen op mijn volgende toerskitrip!

Review Overzicht

Ventilatie

9

Bescherming

10

Comfort

9

Duurzaamheid

8

Design

9

Prijs/kwaliteit

9

Picture of Jeffrey Witter

Jeffrey Witter

Ik ben Jeffrey Witter 23 jaar, alpinist, kliminstructeur, wielrenner, snowboarder en fotograaf. Het vinden van de juiste gear is van groot belang bij deze hobby's. Samen met GearLimits hoop ik de keuze voor jou wat makkelijker te maken, zodat je meer tijd buiten kan doorbrengen in plaats van achter de PC.
Picture of Jeffrey Witter

Jeffrey Witter

Ik ben Jeffrey Witter 23 jaar, alpinist, kliminstructeur, wielrenner, snowboarder en fotograaf. Het vinden van de juiste gear is van groot belang bij deze hobby's. Samen met GearLimits hoop ik de keuze voor jou wat makkelijker te maken, zodat je meer tijd buiten kan doorbrengen in plaats van achter de PC.

Gerelateerd

De Leatherman Multitool Onderhoudskit | Review

Multitools zijn essentieel voor klussers, buitensporters en iedereen die graag op alles voorbereid…

Driehonderdvijftig kilometer op de FARA F/gravel fiets | Review

De populariteit van gravel fietsen is recentelijk sterk toegenomen. Nederland heeft zelfs een…

Licht en stevig in de bergen met de Hanwag Makra Pro-Low Lady GTX | Review

De Hanwag Makra Pro-Low Lady GTX is uitstekende wandelschoen die voor veel terreinen is geschikt en…

The Salomon XA Forces Mid GTX EN outdoor shoe | Review

Earlier, I went wild on the Salomon Quest 4 GTX in Wales. From GearPoint, I got the chance to take…

De Peli 0915 SD Card Case beschermd al je geheugenkaarten | Review

De Peli 0915 SD Card Case biedt uitstekende bescherming voor je geheugenkaarten dankzij zijn…

Fjällräven Vidda Pro Lite Trousers: de trails meester | Review

During my multiday hike through the North Holland dune reserve, the Fjällräven Vidda Pro Lite…

Fjällräven Vidda Pro Lite Trousers: master the trails | Review

During my multiday hike through the North Holland dune reserve, the Fjällräven Vidda Pro Lite…

De Helly Hansen Roamfree HT Hiker | Review

Voor wie nog een goede schoen zoekt voor je buitensport avonturen deze zomer zit zeker goed met de…

Staat de Nissan Qashqai e-POWER ook buiten de gebaande paden zijn mannetje? | Autotest

De Nissan Qashqai heeft door de jaren heen een reputatie opgebouwd als een veelzijdige en populaire…

De Peli R40 Utility Ruck Case is dé bescherming voor je gear

Frequente buitensporters en reizigers ervaren twee uitdagingen die onderweg lastig zijn:…