Search
Close this search box.
Review

De Specialized/Fjällräven Räven anorak | Review

De Specialized/Fjällräven Räven anorak

Toen ik de vraag kreeg om de Fjällräven Räven Jacket te reviewen was ik terughoudend, een anorak jacket leek mij niet mijn ding. Nu ik de jas een paar maanden heb gedragen ben ik positief verrast. Het over je hoofd aan en uittrekken blijft onhandig, maar wat een toffe jas!

Fjällrävens klassieke Räven Jacket met Specialized’s on-bike-fit om dit de perfecte jas te maken voor zowel fiets- als wandelavonturen. Torso van G-1000 Lite-materiaal en vierzijdig stretchmateriaal op de rug en onderaan, voor bescherming tegen de wind waar je deze het meest nodig hebt en optimale bewegingsvrijheid. Reflecterende details op de speciale, aangepaste mouwen die zijn geoptimaliseerd voor fietsers.

Ventilatieopeningen met tweewegritsen aan de zijkanten. Steekzakken met rits en meshzakken aan de binnenkant die aan de onderkant zijn verstevigd. Twee borstzakken met drukknopen voor je portemonnee, telefoon enz. Gemakkelijk aan te trekken en onderaan de zoom aansnoerbaar. Opvouwbare capuchon. Onderdeel van de Fjällräven/Specialized-serie voor ritjes op de fiets door de stad of langere fietstochten.

Pasvorm

De Fjällräven Räven Jacket valt redelijk ruim. Zo zit mijn standaard kleding maat tussen de M en L in, maar voor de Räven was een M perfect. Ondanks dat de jas wat groter valt, betekent dit niet dat de pasvorm niet goed is. De jas is niet getailleerd, maar loopt ook niet wijd uit. Daarom is de pasvorm een typische ‘regular fit’.

De mouwen zijn voldoende lang om de polsen te blijven bedekken tijden een fietsritje en de overige materialen voldoende flexibel om tijdens activiteiten soepel mee te bewegen.

De Specialized/Fjällräven Räven anorak | Review

Zoals jullie in mijn intro al konden lezen, was ik in eerste instantie niet wild van de jas. Dit komt ook door de foto’s op de website van Fjällräven. Op de afbeeldingen ziet de jas er naar mijn idee wat lomp uit. De foto’s die ik heb geschoten van de jas geven een realistischer beeld van de look en de fit.

Materialen

Fjällräven staat bekend om zijn G1000 stof, deze stof is doormiddel van de Fjällräven wax naar eigen wens te impregneren. Dit betekent het volgende, wil je een jas die maximaal ademt, dan wax je dit niet in. Wil je op kritieke punten meer waterdichtheid, dan gebruik je meer lagen wax om zo de jas waterafstotender te maken. Zo kan je de jas naar eigen wens aanpassen.

Dit geldt alleen voor het bovenstuk, de onderste helft van de jas is van zeer elastisch materiaal gemaakt. Nog steeds stevig materiaal, maar minder slijtvast dan het bovenstuk. De jas is beschikbaar in 3 kleuren; geel, groen en blauw.

De Räven in gebruik

Een loszittende jas van maar liefst 555 gram die niet volledig waterdicht is en die je over je hoofd moet aantrekken, dat klinkt niet als een ideale jas voor op de fiets. Tenminste niet voor een wielrenner zoals ik. Nu ben ik de laatste tijd meer op gravelwegen te vinden dan op het asfalt en dan is het toch wel lekker gevoel om een steviger jasje aan te hebben.

Hoe heb ik de jas gereviewd?

  • Als casual jas
  • Als windbreaker tijdens boswandelingen
  • Als warme laag tijdens een graveltocht door Zwitserland

Casual

Als casual jas ben ik helemaal weg van de Räven, de jas heeft een stoere look en zit ook nog eens erg lekker. De jas heeft voldoende zakken, 5 maar liefst, handig voor je sleutels portemonnee, kaart etc. De jas heeft een iets wat outdoor uitstraling, maar niet zo erg dat je een boswachter moet zijn om hem naar het werk te kunnen dragen.

Aangezien de jas niet volledig waterdicht is heb ik de capuchon die opgerold zit in de kraag eerlijk gezegd nog nooit gebruikt. De hoofdreden is eigenlijk dat ik de gevulde opstaande kraag er gewoon heel tof uit vind zien. Het oog wil ook wat hè.

Hike jas

Ik mag mij heel gelukkig prijzen dat ik op één minuut van het park woon en de duinen ook nooit ver weg zijn. De jas is heerlijk als het net wat te fris is om in een shirt een rondje te gaan wandelen. Als je je toch meer moet inspannen dan verwacht, maar je de jas niet uit wilt trekken omdat hij je gewoon zo goed staat, dan kan je de twee lange ventilatie ritsen openen. Deze zitten aan de zijkanten van de jas en zorgen ervoor dat je de jas ook met meer inspanning kan blijven dragen.

Doordat ook op de schouders de G1000 stof is toegepast, hoe je je geen zorgen te maken om schaafplekken aan de jas wanneer je een rugzak draagt. Ik heb meerdere items van Fjällräven die ook gebruik maken van dezelfde stof en uit ervaring kan ik zeggen dat de stof bijna onverwoestbaar is.

De jas bevat geen extra isolatie, ik raad hem dus niet aan in koude omstandigheden. De jas houd je wel enigszins warm, dat komt vooral door lichaamswarmte door beweging en het feit dat hij wel winddicht is.

Fiets jas

Afgelopen zomer was ik Zwitserland om een aantal bergen te beklimmen, mijn klimmaatjes kwamen wat later aan, dat betekende dat ik een paar dagen voor mijzelf had. Zo ben ik erachter gekomen dat je in de buurt van Zermatt, bijna alleen maar gravelpaden hebt!

Zo heb ik een paar dagen rondom Zermatt enorm veel km’s gegraveld. En omdat het weer in de bergen soms wat onvoorspelbaar is, nam ik mijn Räven jacket mee.

De Specialized/Fjällräven Räven anorak | Review

Een nadeel van de jas als fietsjasje is, dat hij niet compact op te bergen is. Hij past bijvoorbeeld niet in een zakje van een fiets jersey. Als een echte gravelbiker had ik natuurlijk een breed assortiment aan bikebags bij me. Zo had ik een 10L toppeak backloader aan mijn Canyon Grizl zitten. Aangezien de tas al snel vol zat met extra gear een paar schoenen en wat eten, besloot ik de jas bovenop de tas te strappen, ideaal!

Op het mountainbike pad van Tasch naar Zermatt beef de jas mooi op de tas zitten, veel te warm! Eenmaal aangekomen in Zermatt, was het toch wat fris. Schoenen aan, jasje aan en ik was ready om het bergdorpje te verkennen, in stijl.

Op de terugweg begon het te regenen, ik besloot maar om niet het MTB af te dalen op mijn gravelbike, dus ik nam de weg. De jas hield me voor de eerste paar minuten redelijk droog. Maar na 10 minuten in de regen was de jas toch echt doorweekt, gelukkig hield hij nog wel de kou van de wind van mijn lichaam weg.

De Specialized/Fjällräven Räven anorak | Review

Conclusie

Nu ben ik zelf van de extreme sporten, wandelen doe ik op steile bergen en een rondje fietsen doe ik het liefst op ruige paden. Je kan deze jas daarvoor gebruiken, maar voor die specifieke sporten zijn er betere jassen op de markt. Maar moet je een eindje naar de stad fietsen om een biertje te drinken op een frisse avond en wil je er vervolgens ook nog leuk bijlopen, dan is deze jas perfect. Een jas die je van de berg tot de bar kan dragen!

Zoals ik eerder zei loop ik erg graag rond in de Fjällräven Räven, hij zit goed, is functioneel en ik voel me er lekker in. Wel een kleine kanttekening, de jas is met zijn 300 euro best wel stevig. Qua prijs/kwaliteit scoort de jas goed. De prijs is erg hoog, maar de kwaliteit net zo! Normaal wanneer ik een duur kledingstuk koop, dan koop ik het omdat het beste kleding stuk is voor hetgeen waar ik het voor wil gebruiken. Het is lastig om de Räven Jacket in een categorie te plaatsen. Ik denk dat ik hem het beste als volgt kan omschrijven:

De Fjällräven Räven is een jas voor de avonturen van elke dag, en dat voor vele jaren.

Review Overzicht

Comfort

9.0

Pasvorm

9.0

Warmte & Isolatie

7.0

Ademend vermogen

8.0

Winddichtheid

9.0

Features

8.0

Duurzaamheid

10.0

Prijs/kwaliteit

7.0

8.4

TOTAALSCORE

Picture of Jeffrey Witter

Jeffrey Witter

Ik ben Jeffrey Witter 23 jaar, alpinist, kliminstructeur, wielrenner, snowboarder en fotograaf. Het vinden van de juiste gear is van groot belang bij deze hobby's. Samen met GearLimits hoop ik de keuze voor jou wat makkelijker te maken, zodat je meer tijd buiten kan doorbrengen in plaats van achter de PC.
Picture of Jeffrey Witter

Jeffrey Witter

Ik ben Jeffrey Witter 23 jaar, alpinist, kliminstructeur, wielrenner, snowboarder en fotograaf. Het vinden van de juiste gear is van groot belang bij deze hobby's. Samen met GearLimits hoop ik de keuze voor jou wat makkelijker te maken, zodat je meer tijd buiten kan doorbrengen in plaats van achter de PC.

Gerelateerd

De Wild Country Helm Compact 1 Tent | Review

Een nacht in de wilde natuur onder een fonkelende sterrenhemel is voor mij de perfecte slaapplek….

Een roadtrip met de Thule Approach daktent | Review

Als je deze zomer de ultieme vakantie wil beleven, dan is de Thule Approach daktent de ideale…

De Leatherman Multitool Onderhoudskit | Review

Multitools zijn essentieel voor klussers, buitensporters en iedereen die graag op alles voorbereid…

Driehonderdvijftig kilometer op de FARA F/gravel fiets | Review

De populariteit van gravel fietsen is recentelijk sterk toegenomen. Nederland heeft zelfs een…

Licht en stevig in de bergen met de Hanwag Makra Pro-Low Lady GTX | Review

De Hanwag Makra Pro-Low Lady GTX is uitstekende wandelschoen die voor veel terreinen is geschikt en…

The Salomon XA Forces Mid GTX EN outdoor shoe | Review

Earlier, I went wild on the Salomon Quest 4 GTX in Wales. From GearPoint, I got the chance to take…

De Peli 0915 SD Card Case beschermd al je geheugenkaarten | Review

De Peli 0915 SD Card Case biedt uitstekende bescherming voor je geheugenkaarten dankzij zijn…

Fjällräven Vidda Pro Lite Trousers: de trails meester | Review

During my multiday hike through the North Holland dune reserve, the Fjällräven Vidda Pro Lite…

Fjällräven Vidda Pro Lite Trousers: master the trails | Review

During my multiday hike through the North Holland dune reserve, the Fjällräven Vidda Pro Lite…