Search
Close this search box.
Bike

Review: Thule 3 en 6 liter drinkrugzakken

gearlimits-review-thule-3-en-6-liter-drinkrugzakken-main

Misschien heb je het al gezien op de Bike Motion Benelux begin maart; Thule heeft zijn collectie uitgebreid met een serie drinkrugzakken voor mountainbikers. De Vital collectie bestaat uit 3 rugzakken van 3, 6 en 8 liter. Voor Gearlimits heb ik de Vital 3 en 6 getest. Met de Vital serie zet Thule een veelbelovende eerste stap op de markt van drinkrugzakken.

Niemand minder dan mountainbike freerider Martin Söderström leverde input voor de collectie, waarmee Thule een optimale gewichtsverdeling door een laag zwaartepunt belooft. Het ReTrakt-drinksysteem moet voorkomen dat je tijdens het rijden last hebt van de drinkslang die heen en weer beweegt.

Testomstandigheden

Ik heb de tassen getest bij droog weer. De tassen hebben geen regenhoes en zijn daardoor minder geschikt voor ritten in de regen of door modderplassen.

Looks

Elke maat tas is verkrijgbaar in 2 kleuren: Obsidian Black en Moroccan Blue. Aan de binnenkant heeft de tas een andere kleur, waardoor je snel je spullen kunt vinden. Waar de tas je lijf raakt is de stof van mesh: een lichte, 3D-geweven stof die zeer luchtdoorlatend is. Het materiaal van de tassen is makkelijk te reinigen, mocht je door een modderplas geknald zijn. De tassen zijn netjes afgewerkt en de contrastkleur aan de binnenkant van de tas komt terug in de magneetstrip van het ReTrakt drinksysteem en in de zijvakken. De kleinste tas heeft geen verstevigd rugpand, de grotere wel. Beide tassen worden geleverd met drinkzak: 1,75 L bij de tas van 3 liter en 2,5 L bij de tas van 6 liter.

Voor mij belangrijk omdat ik veel met fiets en bagage met de trein reis: je kunt de tassen als ze leeg zijn makkelijk in je bagage proppen.

Comfort

De tassen zijn lekker licht: 0,45 kg/3L en 0,52 kg/6L. Bij het dragen van de tassen valt het me op dat ze erg goed aansluiten. De grote zijvakken zitten echt tegen je zij aan, wat zorgt voor stabiliteit. Het zwaartepunt zit, zoals beloofd, laag waardoor je geen last hebt van het gewicht en je niet beperkt wordt in je bewegingen. De vorm van de schouderbanden is wat golvend en sluit daardoor perfect aan op het lichaam.

Gebruiksgemak

Verstelbare borstriem

De buikriem is smal, is makkelijk te verstellen en heeft een stevige sluiting, met oog voor detail, in dezelfde kleur als de rugzak. Wat ik jammer vind is dat zowel de buik- als de borstbandjes flapperen. Thule heeft wel voor lusjes gezorgd, maar die zitten vastgestikt op de verkeerde plaats, waardoor ze niet te gebruiken zijn. Je kunt het naaiwerk natuurlijk wel losmaken, maar het moet niet de bedoeling zijn om dit zelf te doen.

Ook de borstriem is verstelbaar, maar dit kost wat moeite. Bij de rugzakken waarmee ik ervaring heb, werkt dit met een handig schuifsysteem.

Elastische zijvakken

Bij de Vitals kun je kiezen uit 1 van de 4 lusjes waar je de borstriem doorheen moet trekken. Wil je dit aanpassen, dan moet je daar wel even de tijd voor nemen, want de lusjes zijn erg krap en het kost moeite. Wat mij betreft mag Thule dit heel snel veranderen.

Tijdens het fietsen kan ik heel makkelijk bij mijn eten in de elastische zijvakken. Handig, want je hoeft hier dus niet voor te stoppen. De zijzakken hebben geen rits, maar hebben wel een randje waardoor je spullen er niet uit kunnen vallen (tenzij je zelf onderuit gaat, maar die test heb ik overgeslagen).

Speciale lus voor een fietspomp en sleutelbos

Naast de drinkzak is in de 3 litertas ruimte voor een dun jasje. In een met een rits af te sluiten zakje kun je een tooltje en je telefoon kwijt en er is een speciale lus voor een fietspomp en eentje voor je sleutelbos.

De 6 litertas heeft meer ruimte voor bijvoorbeeld kleding, extra eten en meer gereedschap. Aan de buitenkant heeft de tas een extra zak. De binnenzakken zijn in beide tassen van mesh, waardoor je snel ziet wat er in zit.

Drinksysteem

De mesh binnenvakken

Thule levert bij de tassen een drinkzak die vrij is van BPA en PVC. De zak heeft een grote opening aan de bovenkant, wat het reinigen lekker makkelijk maakt. De zak kan zelfs in de vaatwasmachine als je iets te lang gewacht hebt met schoonmaken. De sluiting is prima in orde en het drinktuitje dat je open en dicht kan draaien lekt niet, ook niet als hij open is. Binnenin de zak in het midden zitten de zijden aan elkaar, wat het klotsen tegengaat als de zak leger raakt. Hierdoor houdt de lading zijn stabiliteit: erg prettig.

De Vitals hebben het ReTrakt-drinksysteem, wat bestaat uit een magneet op de schouderband en een magnetische huls die je om de drinkslang heen schuift. Dit soort systeem is niet nieuw, maar ik had er geen ervaring mee. Het werkt fantastisch! Geen bewegende slang die in de weg zit.

Mocht de zak in de vaatwasmachine zitten, dan kun je het hulsje trouwens gebruiken i.c.m. een andere drinkzak.

Pluspunten

  • laag zwaartepunt, goede verdeling gewicht
  • gemaakt van makkelijk schoon te maken materiaal
  • ReTrakt drinksysteem
  • lichtgewicht
  • aansluitende pasvorm

Minpunten

  • geen regenhoes
  • flapperende bandjes
  • lastig te verstellen borstband

Conclusie

Een erg mooie serie rugzakken waar goed over nagedacht is. Het drinksysteem en het lage zwaartepunt maken mij erg enthousiast. Op de paar genoemde minpunten na is dit echt een heel fijne rugzak. Met adviesprijzen variërend van € 99,95 voor de 3 liter tot € 139,95 voor de 8 liter zet Thule de tassen wat mij betreft vrij prijzig in de markt, maar voor die prijs zit er dan wel een drinkzak bij.

Picture of Inge Waasdorp

Inge Waasdorp

Zeg 'fietsen' en je hebt mijn aandacht. In 2015 ben ik na jaren niet gefietst te hebben weer gaan mountainbiken. Inmiddels ben ik verslaafd aan deze mooie sport en alles wat daarmee te maken heeft. Tegenwoordig zit ik ook regelmatig op de racefiets. Als er niet gefietst wordt ben ik te porren voor kamperen, hiken, kajakken en kampvuurtjes.
Picture of Inge Waasdorp

Inge Waasdorp

Zeg 'fietsen' en je hebt mijn aandacht. In 2015 ben ik na jaren niet gefietst te hebben weer gaan mountainbiken. Inmiddels ben ik verslaafd aan deze mooie sport en alles wat daarmee te maken heeft. Tegenwoordig zit ik ook regelmatig op de racefiets. Als er niet gefietst wordt ben ik te porren voor kamperen, hiken, kajakken en kampvuurtjes.

Gerelateerd

De Patagonia Airshed Pro Pullover is ultralicht en ideaal voor actieve dagen | Review

Tijdens mijn tochten op grote hoogtes en onder wisselende weersomstandigheden werd de Patagonia…

Salomon Cross Hike Tracker GTX & Superfeet: onmisbaar in ruig terrein

Wie serieus de natuur in trekt, weet dat goede schoenen essentieel zijn. Tijdens mijn recente…

De Leatherman Skeletool CX is een minimalistische krachtpatser voor de echte outdoor liefhebber | Review

Als je op zoek bent naar een betrouwbare multitool voor je outdooravonturen, dan is de Leatherman…

Ruig en offroad Lanzarote per Lexus NX Overtrail | Autotest

Met de Lexus NX Overtrail kiest het Japanse merk voor een nieuw hoofdstuk in haar succesverhaal….

De Arc’teryx Alpha SV is een hardshell in beast-mode voor elk weertype | Review

Als fervent outdoor-enthousiasteling ben ik constant op zoek naar gear die niet alleen prestaties…

Review van de European Outdoor Film Tour (EOFT)

Sinds 2001 vindt de EOFT plaats, een reizende tour van outdoorfilms die in talloze theaters in…

De ultieme all-mountain freeride Mindbender 89Ti (2025) ski van K2 | Review

Als ervaren skiër viel me direct op hoe responsief en wendbaar de ski is, zelfs onder…

De MiiR New Standard Moka Pot: luxe koffie voor onderweg

Als je net zoals ik je dag niet zonder een goede kop koffie kunt beginnen, zelfs als je midden in…

De Ortovox Fleece Plus Hoody & Vajolet Pant | Review

In april dit jaar draag ik de Ortovox Fleece Plus Hoody tien dagen lang tijdens een uitdagende…