Review

Review: Suunto 9 Multi-Sports GPS horloge

Suunto-9-Header.001

Het Finse Suunto timmert al een hele poos goed aan de weg op het gebied van smart fitness/sport horloges. Ik kende het vooral van naam vanuit trailrunning/hardloopwereld maar had nog geen ervaring met Suunto.

De Suunto 9 is een multi-sports-avontuur-smartwatch eigenlijk, die kan tracken, navigeren, je hartslag kan meten en in verbinding met je telefoon ook aantal smart watch functies heeft (zoals meldingen op je horloge van inkomende gesprekken, berichten enz.)

Omstandigheden

Ik heb de Suunto 9 gedurende een aantal weken bij tal van activiteiten (mountainbiken, hardlopen, snowboarden, bergwandelen, klimmen, wandelen, hockey (ja dat ook) kunnen gebruiken. Ik heb zoveel mogelijk van de beloofde functionaliteiten uitgetest en heb na al het gebruik grotendeels positieve maar ook gemengde gevoelens over de Suunto 9.

Looks

Allereerst oogt de Suunto mooi. Een vrij basic design, (zwart en rond) maar robuust, met een mooie stevige polsband, een vlakke verzonken wijzerplaat, strakke en stevig aanvoelende materialen en drie groot uitgevallen bedieningsknoppen. Mijn eerste issue met deze horloge zijn de knoppen.

Alhoewel heel goed en makkelijk om de horloge mee te bedienen, bleef de horloge bij het uitdoen van mijn rugzak (bv bij mountainbiken of hiken) bleven aan de schouderbanden heel vaak achter die knoppen haken. Daarbij kwam het regelmatig voor dat daardoor een of meerdere van de knoppen ingedrukt werden waardoor bijvoorbeeld de tracking stopte. Dus wat mij betreft zijn ze wat te groot. Sowieso is de horloge niet klein en je voelt echt dat je het draagt.

Bediening

Positieve keerzijde van die grote knopen is dat je dus goed en makkelijk ermee door het menu van de horloge kunt navigeren, ook als je handschoenen aan hebt. En dat is niet onbelangrijk. Overigens heeft de Suunto 9 ook een touchscreen en kan je daarmee door de opties swipen (zowel horizontaal als verticaal.) De menustructuur is uitgebreid maar eenvoudig en zit logisch in elkaar. Ik had nooit het idee dat ik verdwaald was in alle opties. Dus dat was erg goed.

Tracking

Als je je activiteiten wilt checken kan je kiezen uit een breed scala aan vooringestelde sporten met daarop aangepast “screens” op je horloge die voor die sport relevante metrics tonen. De basis van die screens zijn ook goed opgebouwd en passen prima. Per sport heb je meerdere screens waar je ook makkelijk doorheen kunt swipen. Tracking is goed nauwkeurig, zowel in Nederland (bos en open terrein) als in de bergen op verschillende snelheden. Snelheid en hoogtemeters kloppen over het algemeen goed, alhoewel ik in Nederland soms 100 meter onder zeespiegel was, volgens de Suunto 9. 

Hartslag

Over kloppen gesproken, een hele goede indicatie van je inspanning (meer dan een stappenteller, wat de telefoon ook doet) is je hartslag. De Suunto 9 heeft 4 leds op de achterzijde van je horloge die tegen je huid zitten en je hartslag meten. Deze Wrist Heart rate (WHR) technologie meet de bloedstroom in je pols. Zoals  Suunto zelf aangeeft is WHR meer een “estimate” dan echt een hele betrouwbare en strakke meting. En erg afhankelijk van hoe goed de horloge op je pols past, wat tijdens sporten niet altijd optimaal is. Dan kan je toch beter een borstband nemen met daaraan de meter.

Ik heb dan ook wisselende ervaringen met de WHR op de Suunto 9, waarbij het vaak over het algemeen wel redelijk goed leek te kloppen, maar ik met regelmaat hele gekke metingen had, van geen gemeten hartslag tot een hartslag van 213. Dus erg betrouwbaar is het niet. 

Navigatie

Ik heb eigenlijk niet kunnen navigeren met de horloge. Met name omdat het mij niet gelukt is om gpx routes op de horloge te krijgen. Noch via de reguliere Suunto app noch via de Suunto Moves app is het gelukt. Het leek even goed te gaan toen ik een gpx route op de Suunto Moves site geüpload kreeg, maar die verscheen niet in de Suunto moves app en die communiceerde ook eigenlijk niet echt lekker met de horloge omdat de verbinding met de Suunto app daarop “in de weg” zat.

Apps

Als bovenstaande zinnen wat warrig overkomen, dan is dat omdat het ook (althans voor mij) niet lekker en duidelijk werkte. Twee apps die ieder te gebruiken zijn, die veel overlap hebben maar toch weer anders zijn. En waarvan je maar één tegelijk kan connecten met je horloge. Waarbij die connectie ook heel vaak heel moeizaam tot stand kwam. Als er dan wel verbinding was dan kon ook de gegevens overdracht heel lang duren. Was dat eenmaal toch gelukt heb je wel een hele complete set data over je activiteiten die op een visueel aantrekkelijk manier worden getoond.

Smartwatch functies

Als je de horloge wel verbonden hebt met je telefoon dan kan je meldingen binnenkrijgen op je horloge. Dat werkt goed, met heldere en mooi uitziende meldingen. Ik ben zelf niet heel erg fan van altijd maar allerhande meldingen binnenkrijgen, maar als je iemand bent die niks wil of kan missen, dan werkt dit dus erg goed.

Batterijduur

Last but zeker not least ben ik wel erg te spreken over de batterijduur. De horloge kan lang mee, en na een firmware update kreeg je ook op tijd melding als de batterijduur zover wegzakte dat je niet kunt tracken (en dat voordat je op het punt staat om  te gaan sporten). Dus dat was erg fijn.

 

Conclusie

Zoals in het begin gezegd heb ik dus een beetje een gemengd gevoel. Op zich is de Suunto 9 een goede horloge in zijn soort. De looks en functionaliteiten zijn goed, alleen het werkt niet allemaal even goed als je zou willen. Daarom maar de voors en tegens op een rij:

Positief: 

  • Looks, constructie, robuustheid, gebruikte materialen
  • GPS tracking
  • Navigatie en menu
  • Screens met sport metrics
  • Smartwatch functie
  • Batterijduur

Tegenvallend:

  • Grote bedieningsknoppen
  • Connectiviteit met telefoon
  • Navigatie cq issues uploaden gpx naar telefoon
  • Hartslag tracking

Suunto 9 GPS Multisport Smartwatch

Winkeladviesprijs: € 499,-

Review Overzicht

Gebruikte materialen

9.0

Sport Tracking

8.0

GPS

9.0

Fitness tracking (incl hartslag)

7.0

Navigatie

4.0

Menu / Bediening

8.0

Software Apps

7.5

Smart Watch features

7.5

Gebruiksgemak

8.0

Veelzijdigheid

8.5

Prijs-Kwaliteit

7.5

7.6

TOTAALSCORE

Foto van Mark Stokmans

Mark Stokmans

Since I can remember I have been very active in many different sports: started with baseball, tennis and riding later hockey, football, running and aikido. In addition, since twelve years old I've been into actionports: at first windsurfing, later climbing, inline skating, snowboarding, mountain biking. With the first action cams coming onto the market I've been making action sports videos. Furthermore, I've worked in the sports industry since 1990, sports marketing, media and live TV and until the end of 2016 at the Dutch Olympic Committee. Besides being partner in GearLimits I work as a digital freelancer. Based in the Netherlands, Married with Children (11 and 13 years old)
Foto van Mark Stokmans

Mark Stokmans

Since I can remember I have been very active in many different sports: started with baseball, tennis and riding later hockey, football, running and aikido. In addition, since twelve years old I've been into actionports: at first windsurfing, later climbing, inline skating, snowboarding, mountain biking. With the first action cams coming onto the market I've been making action sports videos. Furthermore, I've worked in the sports industry since 1990, sports marketing, media and live TV and until the end of 2016 at the Dutch Olympic Committee. Besides being partner in GearLimits I work as a digital freelancer. Based in the Netherlands, Married with Children (11 and 13 years old)

Hanwag Comm Ad

De Hanwag Kaduro Light GTX wandelschoenen

Hanwag Kaduro Light GTX: lichtgewicht, waterdicht en comfortabel dankzij energieteruggevende demping. Perfect voor lange wandelingen op (deels) verharde paden.

LEES MEER 〉


 

 

Trailrun wedstrijden 2025: Alles wat je moet weten

Trailrun wedstrijden 2025: Alles wat je moet weten

Boordevol hoogtepunten: van de Alpen tot de middernachtzon – vind je volgende grote uitdaging met Dynafit!

NAAR DE KALENDER 〉


 

 

Gerelateerd

Thule lanceert nieuwe en veelzijdige OutPace fietsendrager

Tijdens de Riva Bike Show van 2025, gehouden aan het schilderachtige Gardameer in Italië, trok…

Onzichtbare bescherming met de Julbo Edge Cover | Review

Een maatje dat je beschermt, zonder dat je merkt dat hij er is. Dat klinkt natuurlijk perfect voor…

Waarom de Puma Deviate Nitro 3 wél werkt tijdens Hyrox | Review

Afgelopen februari deed ik mijn eerste officiële Hyrox in Maastricht. De opzet: acht keer een…

De Hanwag Klarsby Bunion GTX: comfort en ondersteuning voor brede voeten | Review

De Hanwag Klarsby Bunion blinkt uit in comfort en pasvorm voor mensen met bredere voeten. Een…

Eindelijk genoeg ruimte in de Hanwag Klarsby Bunion Lady GTX-wandelschoenen | Review

Het Duitse merk Hanwag is al jaren mijn favoriet als het gaat om wandelschoenen. Op mijn…

Review van het Banff Mountain Film Festival 2025

Het Banff Mountain Film Festival 2025 is een jaarlijkse filmtour die in eigen woorden ‘de…

De Helly Hansen Odin Backcountry Infinity Shell – Ademend vermogen op hoog niveau

De geur van zeewind, zout en avontuur. Als kind zag ik mijn vader na een paar weken zeilen…

Patagonia Repair Service: een tweede leven voor je favoriete gear | Review

Iedereen heeft wel dat ene kledingstuk dat als een tweede huid voelt. Een jas die al jaren meegaat,…

De MiiR Tomo (1L) thermosfles, een oogstrelend vriendje | Review

Voor Gearlimits namen wij de afgelopen maanden de MiiR Tomo (1L) thermosfles werkelijk overal mee…