Action Sports Kleding

Review: The North Face Summit L5 hardshell

review-north-face-summit-l5-hardshell-main
Om maar met de deur in huis te vallen, deze The North Face Summit-Series L5 hardshell beschermt je tegen praktisch alle elementen die de weergoden kunnen gebruiken om je te weerhouden naar buiten te gaan. review-north-face-summit-l5-hardshell-product-frontIn 2000 is The North Face begonnen met deze lijn van kleding om alpiene atleten van goede kleding te voorzien, en daarbij ook de gewone buitenmens te bedienen. In 2013 is de lijn van deze kleding even _on-hold_ gezet maar eind 2015 kwam The North Face weer met een nieuwe Summit-series lijn. Nog steeds bedoeld voor alpinisten die hoog in de bergen hun werk uitvoeren, zoals bijvoorbeeld gidsen in de Himalaya en expedities in dit terrein. Deze nieuwe Summit-series lijn is getest door athleten zoals Conrad Anker, Jimmy Chin en Renan Ozturk tijdens hun expeditie naar Meru.

Review The North Face Summit L5

Deze jas is dus bedoeld voor serieuze alpinisten en berggidsen, laat ik nou beide niet zijn. Ik ben een buitensporter/-mens die graag in elk weertype buiten loopt, regen en sneeuw niet schuwend, waarbij ik vaak een tas op mijn rug heb. Mijn eerste indruk van de jas is de opvallende onopvallendheid, de kleur is grijs en het innovatieve aspect zie je er niet direct aan af. Dat deze jas een technisch hoogstandje is mag wel duidelijk zijn, als je in detail kijkt naar het gebrek aan naden tussen de panelen. De jas is namelijk gevormd uit meerdere lagen die op elkaar geplakt zijn in de juiste pasvorm, de “FuseForm” zoals The North Face het zelf noemt. Normaal gesproken wordt een jas uit meerdere losse panelen samengesteld die aan elkaar worden geplakt of gestikt, maar bij deze jas is het grootste deel uit 1 stuk gemaakt.

De kleur van de jas is bewust grijs gemaakt, The North Face zegt er het volgende over:

The color is grey so that a climber is not thinking about being visible, or maybe in his head thinking about a rescue situation where a bright jacket color might stand out. The new color scheme is made to let a climber feel in harmony with where they are.

Het leuke is wel dat in het buitenste borstzakje er een felgeel doekje zit om je bril mee schoon te maken, of juist om als nodig op te vallen. Voor het verstellen van de jas zijn er overal elastieken koordjes, zodat een juiste pasvorm snel gevonden kan worden, maar het was wel even zoeken naar de koordjes. Zo zitten de aantrekkoordjes voor de onderkant verscholen in de grote steekzakken. Het is duidelijk dat deze jas niet gemaakt is om te dragen met enkel een paar dunne basislagen onder de jas, de pasvorm is dan erg ruimvallend. Pas met een dikkere isolatielaag, zoals een fleece-jack of een dun donsjack voelt de pasvorm van de jas goed. Deze jas is ook bedoeld voor alpinisten, dus in koude gebieden waar je toch al een isolatielaag aan hebt. Zelf heb ik deze Summit L5 hardshell getest in verschillende situaties: tijdens een stadswandeling in het na-seizoen, wandeling in een stevige regenbui, op de ski-piste en in een ‘sneeuwstorm’ op de Kitzsteinhorn (Kaprun, Oostenrijk). De jas heeft me in al deze situaties goed droog en warm gehouden, zolang de juiste lagen er maar onder zaten aangepast aan de temperatuur. Mocht je het te warm krijgen, is er met de pit-zips voldoende ventilatiemogelijkheid in de jas. De pit-zips zijn goed te bereiken en lopen redelijk soepel, zelfs met een rugzak op. De grote rits om de jas mee dicht te maken vond ik zelf minder goed lopen, maar daarnaast wel het gemak dat alle ritsen met dikkere handschoenen te gebruiken zijn.

Pluspunten:

  • Grote, afsluitbare steekzakken in de buitenkant
  • Grote, open steekzakken in de binnenkant voor handschoenen
  • Grote capuchon geschikt voor het dragen over een helm
  • Hoge kraag om ook je nek te beschermen tegen de elementen
  • Met pit-zips voldoende ventilatie mogelijkheden
  • Bescherming tegen de elementen, zoals wind en water (sneeuw en regen)

Iets minder:

  • Kunststof grote YKK rits loopt niet altijd soepel
  • Stelkoordjes in jas lastig te vinden
  • Je ziet het innovatieve van de jas er niet aan af

Samengevat

Het is zeker een fijne jas als je op zoek bent naar een stevige hard shell om je in weer, wind, sneeuw en ijs droog te houden voor tijdens het ijsklimmen, alpiene tochten of tijdens een hondensleetocht. De jas is zeker niet bedoeld om last minute aan te doen vlak voor een regenbui, en de rest van de tijd opgevouwen te zitten in je rugzak. Daar is de pakmaat en stugheid van de stof niet voor, dan raad ik je het gebruik van een 2 tot 2,5 laags Gore-Tex Paclite jas aan.
Qua kleur had ik ‘m graag in een iets opvallendere kleur gezien zoals je terugziet in de The North Face Steep series, maar gezien de filosofie achter de kleur vind ik het wel mooi gedaan. De verschillende patronen die gebruikt zijn geven de jas wel een mooie uitstraling.
De winkeladviesprijs van The North Face Summit L5 is € 550,00
Foto van Eddo Kloosterman

Eddo Kloosterman

Ik ben een full-time software engineer, maar naast mijn werk een fanatiek kanopolospeler, klimmer, vakantiefietser en fotograaf.
Foto van Eddo Kloosterman

Eddo Kloosterman

Ik ben een full-time software engineer, maar naast mijn werk een fanatiek kanopolospeler, klimmer, vakantiefietser en fotograaf.

Patagonia Repair Service: Een tweede leven voor je favoriete gear

Tincidunt pharetra felis. Maecenas nec finibus erat, id aliquet lacus

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Proin bibendum ultrices lorem, tincidunt pharetra felis. Maecenas nec finibus erat, id aliquet lacus.

LEES VERDER


 

 

MoG Target Polar: warme handschoenen met grip en precisie

Tincidunt pharetra felis. Maecenas nec finibus erat, id aliquet lacus

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Proin bibendum ultrices lorem, tincidunt pharetra felis. Maecenas nec finibus erat, id aliquet lacus.

LEES VERDER


 

 

Gerelateerd

De Hanwag Klarsby Bunion GTX: comfort en ondersteuning voor brede voeten | Review

De Hanwag Klarsby Bunion blinkt uit in comfort en pasvorm voor mensen met bredere voeten. Een…

Eindelijk genoeg ruimte in de Hanwag Klarsby Bunion Lady GTX-wandelschoenen | Review

Het Duitse merk Hanwag is al jaren mijn favoriet als het gaat om wandelschoenen. Op mijn…

Review van het Banff Mountain Film Festival 2025

Het Banff Mountain Film Festival 2025 is een jaarlijkse filmtour die in eigen woorden ‘de…

De Helly Hansen Odin Backcountry Infinity Shell – Ademend vermogen op hoog niveau

De geur van zeewind, zout en avontuur. Als kind zag ik mijn vader na een paar weken zeilen…

Patagonia Repair Service: een tweede leven voor je favoriete gear | Review

Iedereen heeft wel dat ene kledingstuk dat als een tweede huid voelt. Een jas die al jaren meegaat,…

De MiiR Tomo (1L) thermosfles, een oogstrelend vriendje | Review

Voor Gearlimits namen wij de afgelopen maanden de MiiR Tomo (1L) thermosfles werkelijk overal mee…

RAB Veil 12L Lightweight Running Vest | Review

RAB vraagt me een Rab Veil 12L Lightweight Running Vest te testen. Aldus geschiedde. Samen met…

MoG Target Polar: warme handschoenen met grip en precisie

Er zijn van die dagen waarop de kou niet alleen in je gezicht snijdt, maar ook in je vingers…

Mijn gebruikte Arc’teryx Beta AR womens hardshell (repair) Review

Na een doorweekte week in Schotland is het tijd voor een nieuwe jas en afscheid van de oude….