Search
Close this search box.
Hiking & Camp

Review: Nordisk Faxe 2 Tent

faxe3

Informatie testcondities

Ik heb de Nordisk Faxe 2 een week lang gebruikt in het Tsjechische Reuzengebergte.

Review

De Faxe is een op het eerste zicht klassiek ogende tweepersoons noktent. Zelf hou ik daar wel van. Wat al gauw opvalt aan de vorm is dat hij assymetrisch is (de stokken staan niet in het midden), en dat hij langer is in de breedte dan in de diepte, je ligt dus in de breedte. Hierdoor wordt de ruimte beter benut: de schuine wanden zitten niet in de weg als je rechtop gaat zitten. Bij de basis van de zijwanden loopt de binnentent een stukje schuin naar buiten toe. Dit rondt de hoeken van de binnentent af, zodat je geen onbruikbare scherpe hoek aan de zijkanten krijgt, tegelijkertijd laat dit twee handige ruimtes over tussen de binnen- en buitentent om bijvoorbeeld schoenen onder te zetten. Ook binnen is naast ruimte voor twee luchtbedden nog voldoende plek om redelijk wat spullen kwijt te kunnen.

Aan zowel de voorkant als de achterkant zitten deuren, zo hoef je niet over een slapende reisgenoot heen te klimmen om naar buiten of binnen te gaan. De buitentent kan ook los opgezet worden als tarp.

De eerste keer dat ik de Faxe 2 opzette verliep voorspoedig. Je hoeft met deze tent bij het inslaan van de haringen nauwelijks rekening te houden met de strakheid op het doek; je kan het doek ongespannen laten bij het opzetten en vervolgens de gespen in de hoeken aantrekken zodat de spanningen optimaal zijn.

De deursluiting bestaat uit drie ritsen (2 horizontaal, 1 verticaal) die op één punt samenkomen. Omdat het er drie zijn, is de opening ertussen niet perfect te sluiten. Ik heb er deze week geen last van gehad, maar vermoed dat dit op een bodem met veel mieren wel eens tot irritaties kan leiden, vooral als er binnen eten wordt opgeslagen. Langs de verticale ritsen zijn magneten bevestigd, zodat deze automatisch dichtvallen. Zelf vond ik de magneten wat te sterk en soms in de weg zitten bij het openritsen.

In de buitentent komen meer vliegende insecten vast te zitten dan bij bijvoorbeeld iglotentjes. Er is veel ruimte om van onderen de buitentent in te vliegen waardoor dit vaak gebeurt, maar zoals we gewend zijn van insecten hebben ze aanzienlijk meer moeite om er weg te komen. Dat zorgde ’s ochtends dikwijls voor irritant gezoem.

De materialen waaruit de Faxe 2 bestaat zijn van uitstekende kwaliteit. Lichte aluminium stokken en haringen, de stof voelt duidelijk kwalitatief aan, en is goed waterdicht gebleken tijdens een flinke regenbui waarin ik de binnentent tegen de buitentent aandrukte omwille van testdoeleinden.

De tent is donkergroen en daar ben ik heel blij mee. Als je net als ik meestal wildkampeert op plekken waar het eigenlijk niet mag, weet je hoe fijn het is om een enigszins camouflerende kleur tent te hebben.

Conclusie

Al met al is de Nordisk Faxe 2 een comfortabele tent, ik heb er goed in geslapen, niet benauwd gehad en ik zal hem zeker nog vele keren meenemen op reis. Op de vraag of ik hem aan vrienden aan zal raden heb ik ‘nee’ geantwoord, omdat voor de meeste kampeerders de voordelen (goede kwaliteit materialen) niet opwegen tegen de nadelen (veel duurder dan de goedkoopste iglotent, die voor de meesten ook prima voldoet). Maar wie serieuzer wil kamperen, een degelijke tweepersoonstent zoekt en daar ook wat meer voor wil neerleggen zou ik aanraden om de Nordisk Faxe 2 in overweging te nemen.

Pluspunten

  • Makkelijk op te zetten
  • Goed bestand tegen alle weersomstandigheden
  • Goede ruimteverdeling
  • Camouflagekleur

Minpunten

  • Deur kan niet compleet sluiten
  • Buitentent houdt veel vliegen vast
  • (Te) sterke magneten in de deur

Adviesprijs (online): € 339,95

Tester: Merijn van Wouden

Picture of Editors Squad

Editors Squad

Bij GearLimits geloven we dat goed materiaal leidt tot betere prestaties, meer plezier en hogere veiligheid. Voor elke sporter die zijn grenzen wil verleggen en zijn plezier wil vergroten is dit een must. GearLimits helpt je hierbij.
Picture of Editors Squad

Editors Squad

Bij GearLimits geloven we dat goed materiaal leidt tot betere prestaties, meer plezier en hogere veiligheid. Voor elke sporter die zijn grenzen wil verleggen en zijn plezier wil vergroten is dit een must. GearLimits helpt je hierbij.

Gerelateerd

De Patagonia Airshed Pro Pullover is ultralicht en ideaal voor actieve dagen | Review

Tijdens mijn tochten op grote hoogtes en onder wisselende weersomstandigheden werd de Patagonia…

Salomon Cross Hike Tracker GTX & Superfeet: onmisbaar in ruig terrein

Wie serieus de natuur in trekt, weet dat goede schoenen essentieel zijn. Tijdens mijn recente…

De Leatherman Skeletool CX is een minimalistische krachtpatser voor de echte outdoor liefhebber | Review

Als je op zoek bent naar een betrouwbare multitool voor je outdooravonturen, dan is de Leatherman…

Ruig en offroad Lanzarote per Lexus NX Overtrail | Autotest

Met de Lexus NX Overtrail kiest het Japanse merk voor een nieuw hoofdstuk in haar succesverhaal….

De Arc’teryx Alpha SV is een hardshell in beast-mode voor elk weertype | Review

Als fervent outdoor-enthousiasteling ben ik constant op zoek naar gear die niet alleen prestaties…

Review van de European Outdoor Film Tour (EOFT)

Sinds 2001 vindt de EOFT plaats, een reizende tour van outdoorfilms die in talloze theaters in…

De ultieme all-mountain freeride Mindbender 89Ti (2025) ski van K2 | Review

Als ervaren skiër viel me direct op hoe responsief en wendbaar de ski is, zelfs onder…

De MiiR New Standard Moka Pot: luxe koffie voor onderweg

Als je net zoals ik je dag niet zonder een goede kop koffie kunt beginnen, zelfs als je midden in…

De Ortovox Fleece Plus Hoody & Vajolet Pant | Review

In april dit jaar draag ik de Ortovox Fleece Plus Hoody tien dagen lang tijdens een uitdagende…