Search
Close this search box.
Review

De Komoot App voor Mountainbiken | Review

Review: Komoot App (Mountainbiken)

Deze zomer heb ik een prachtige smartphone app mogen testen, namelijk de Komoot app. Dit is een app waarmee je relatief eenvoudig routes kunt plannen en daarna die routes ook daadwerkelijk kunt rijden. Zelf zou ik het omschrijven als de ‘TripAdvisor’ meets ‘Google Maps’ voor outdoor liefhebbers. Komoot is dus een routeplanning en navigatie app. Je kunt sportspecifieke routes aanmaken of opzoeken van anderen en deze vervolgens ook gaan volgen. De techniek werkt Map based, oftewel OpenStreetMap. Het is geen gewone route planning app zoals Google Maps bijvoorbeeld, maar eentje speciaal voor liefhebbers van outdoor sporten. Kijk, dat is interessant!

Wat deze app zo uniek maakt is dat het bij Komoot vooral gaat om de belevenis. Waar de meeste sport tracker apps en ren- en fietsapps gaan over de snelste tijden, de beste prestaties of persoonlijk records, gaat het bij Komoot vooral om ontdekken het ontdekken van je omgeving en de belevenis onderweg. Ontdek het beste van wat de natuur te bieden heeft—in jouw regio en wereldwijd. Bekijk MTB-routes, wandelingen, fietspaden en de coolste plekken die je maar kunt vinden. 

Hoe het begon

Komoot is opgericht door zes vrienden die woonden in Berlijn en dachten dat het een goed idee zou zijn om een app te hebben waarmee mensen de ‘outdoors’ gemakkelijker kunnen verkennen en overal wandel- en fietsroutes kunnen vinden. Berlijn is dus waar het allemaal begonnen is, maar sommigen van hen wilden Berlijn verlaten, dus veranderden ze Komoot in een bedrijf dat volledig in ‘de cloud’ werkt, zodat iedereen kan werken waar ze wilden. Tegenwoordig is het team enorm gegroeid en wonen/werken zij wereldwijd en werken zij dagelijks aan de Komoot app.

Door wie wordt Komoot gebruik? 

Ondertussen is de community van Komoot en haar gebruikers flink gegroeid! Bij elkaar zijn er ondertussen al meer dan 10 miljoen geregistreerde gebruikers, waarvan er maar liefst 2 miljoen actieve gebruikers zijn. Ongeveer 5 miljoen daarvan zijn fietsers en zo’n 2,5 miljoen zijn mountainbikers. 

Deze gebruikers creëren dus hun eigen routes, genaamd “Tours” binnen Komoot (hun kaarten zijn gebaseerd op OpenStreetMaps), en krijgen ook tips en aanbevelingen, zoals bijvoorbeeld: een geweldig uitzichtpunt, een leuk koffiebarretje of een trail-segment om te doen tijdens hun ‘Tours’. Dit worden “Highlights” genoemd en ik vind het gaaf dat je deze meteen aan je eigen routes kunt toevoegen, zodat je leuke dingen kunt vinden in een nieuw gebied. 

Zodra je een route hebt gevonden die bevalt kun je deze opslaan in je profiel. De routes kan  je vervolgens bewerken of opslaan om er meerdere versies van te maken voor verschillende dagen of rijders binnen je groep. Elke route die je op in profiel opslaat, wordt ook weergegeven in de Komoot-smartphone-app, waar je die kunt gebruiken met stapsgewijze gesproken navigatie. Dit betekent dat je jouw telefoon in je zak of rugzak kunt stoppen en een headset kunt gebruiken (of gewoon het volume hoger kunt zetten), zodat je niet perse je telefoon niet aan je stuur hoeft te bevestigen met een smartphone houder.

Hoe zit het met mountainbikeroutes?

Voor het plannen van mountainbike routes voert Komoot een analyse van de OpenStreetMaps-gegevens uit waarbij de ondergrond/wegtype wordt geanalyseerd. Hierdoor vind je gemakkelijk goed berijdbare mountain bike trails sturen en niet over mega steile ‘hike-a-bike’ routes of onmogelijke paden. Komoot geeft de indeling van het pad weer op de kaart zodat je in één oogopslag kunt zien hoe technisch een route waarschijnlijk is. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om meer onverharde paden te rijden of meer gravel ondergrond in plaats van asfalt om maar wat te noemen. Het is ook mogelijk om te filteren op: “Alpine Mountain Biking” (dat is wat technischer) of gewoon op “Mountainbiken” (wat eigenlijk meer cross country style is).

Als er een bekende singletrack is die in kaart is gebracht op OpenStreetMaps dan kun je die gemakkelijk toevoegen aan je eigen routes door middel van het instellen van zogeheten ‘waypoints‘. Als je klikt op “Aan Tour toevoegen” zal de routeplanner automatisch het nieuwe waypoint toevoegen en op de optimale plek in je Tour plaatsen. 

Als de paden (nog) niet in kaart zijn gebracht, maar je weet dat er een pad is, dan kun je ook overschakelen naar de stand: ‘Google Satellite View’ en je eigen waypoints toevoegen om zo een route aan te maken. Deze off-grid-functie wordt geactiveerd door de ‘Follow Ways’ uit te schakelen, maar dat kan je routes ook een beetje rommelig maken als je probeert om on- en off-grid segmenten binnen een route te combineren. Het kost een beetje spelen om het te krijgen zoals je wilt, maar het is een optie.

Gebruikers kunnen de ondergrond, het hoogteprofiel en de hoogtepunten waarlangs ze gaan zelf bepalen. Met oppervlakte types kunnen komoot gebruikers precies zien over welke soorten oppervlaktes een geplande route gaat: Wil je door de modder? Plan een mountainbike route. Wil je kasseien en paadjes ontwijken? Plan een route voor je racefiets en blijf op de strak geasfalteerde wegen. Kortom, check elke centimeter van je route voordat je op pad gaat. Deze informatie is van onschatbare waarde voor het plannen van uitgebreide ritten. Daarnaast is het een zegen voor de opkomende populariteit van gravel ritten. Hoe dat eruit ziet kun je bekijken op de afbeelding hieronder:

Review: Komoot App (Mountainbiken)

Hier vind je een complete handleiding waar je meer kunt lezen over deze functionaliteiten.

Nadat je een route gepland hebt zorgt de app dat je niet de weg kwijt raakt. Komoot’s navigatie technologie, die specifiek is gemaakt voor outdoor, is de beste op de markt. De weg vinden is eenvoudig met navigatie op het scherm of gesproken navigatie. Zelfs in dichte bossen was het navigatiesysteem op mijn iphone nog steeds super accuraat. Dat terwijl mijn andere ‘sports tracker apps’ die ik gebruik met hardlopen nog wel eens de ‘weg kwijt raken’. 

De app heeft overigens ook een offline functie. Sla individuele Tours of hele regio’s offline op voor betrouwbare navigatie als je telefoon even geen bereik heeft.

Ook een social media platform

Één van de leukste dingen aan Komoot vind ik dat het ook een social media app is waarbij je al je vrienden kunt uitnodigen voor avonturen en ze weer taggen in die avonturen. Ook kun je foto’s, hoogtepunten en tips van eerdere ervaringen delen. De app heeft ook volledige ondersteuning van GPX-bestanden. Hiermee kunnen routes die eerder met andere app gemaakt zijn geüpload worden en kun je komoot gebruiken als dagboek gebruiken voor je outdoor ervaringen. Ook kan je elkaar volgen en blijf je op de hoogte van elkaars avonturen. Dit is niet alleen een leuke conversatie starter, maar geeft ook veel inspiraties om nieuw routes en avonturen zelf op te gaan zoeken. 

Review: Komoot App (Mountainbiken)

Kosten

De app van Komoot op zich is gratis. Je betaalt wel eenmalig een bedrag voor toegang tot bepaalde maps. Komoot komt in drie smaken, namelijk:

  1. ‘Enkele regio’
  2. ‘Regiopakket’
  3. ‘Het Wereld Pakket’

Je kan betalen met alle gangbare bankpassen en creditcards, PayPal, en SEPA-betalingen bij de aankoop van een Maps-pakket. All kaartenpakketten zijn eenmalige aankopen zonder terugkerende kosten. Dit betekent dat je één keer betaalt en dat ze voor altijd van jou zijn — je hoeft nooit meer extra te betalen! 🙂

Zie hieronder welke pakketten er bestaan: 

Review: Komoot App (Mountainbiken)

Review: Komoot App (Mountainbiken)

Alleen op avontuur is ook maar alleen. Gelukkig kan je ook een ‘gratis’ pakket weggeven aan een vriend of vriendin zodat je lekker samen op avontuur kan met Komoot. 

Review: Komoot App (Mountainbiken)

Conclusie

Prijs: 

Vanaf €3,99 kun je al een kaart krijgen zo groot als jouw provincie. 

Voordelen: 

Het grootste voordeel vind ik de ‘zoekfunctie’. Selecteer een regio en je krijgt lokale Collecties te zien met daarin de mooiste routes in dat gebied. Als je een nieuwe stad of omgeving bezoekt grijp ik altijd snel naar mijn TripAdvisor app om de leukste restaurantjes met het lekkerste eten te ontdekken of de leukste activiteiten te vinden in de buurt. Zo werkt Komoot ook. Toen ik deze zomer op vakantie was in Frankrijk kon ik niet wachten om te kijken wat voor leuke routes er in de buurt waren. Hoe meer mensen routes en highlights plaatsen, hoe waardevoller deze app word. Het wordt dus alleen maar leuker en leuker. 

Nadelen:

Wat nog verbetering behoeft is het maken van routes op je mobiele telefoon. Op je ‘desktop’ computer of laptop kun je vrij snel en makkelijk de leukste highlights vinden en routes maken. Het werkt ook echt verslavend, zo leuk is het! Echter is de mobiele ervaring (nog) niet zo fijn als de desktop ervaring. Mij maakt het niet veel uit en plof ik graag ‘s avonds nog even op de bank met mijn laptop op schoot om een mooie route te maken voor de volgende ochtend, maar ik zou het ideaal vinden als dit ook een stuk gebruiksvriendelijk kan in de mobiele app. 

Features: 

  • Outdoor sports route planner
  • Spraaknavigatie
  • Offline kaarten
  • Highlights overzicht
  • Social platform, connect met vrienden en gelijkgestemden
  • Zowel app als web-based
  • Apple watch
  • Apple health

Ga nu naar komoot.nl en probeer het zelf! 

Laat ons weten in de comments wat je van deze review vond of deel jouw eigen ervaring van Komoot. 

Review Overzicht

Installeren

9.0

User interface

8.0

Route plannen

6.0

Navigeren

9.0

Mogelijkheden

9.0

Prijs/kwaliteit

9.0

8.3

TOTAALSCORE

Picture of Pim Stigter

Pim Stigter

Pim Stigter, I'm a former pro snowboarder and a marketeer. I love to share my passion for: travel, outdoor, action sports, entrepreneurship, tech and gear. You can find my work at pimstigter.com and here on gearlimits.com!
Picture of Pim Stigter

Pim Stigter

Pim Stigter, I'm a former pro snowboarder and a marketeer. I love to share my passion for: travel, outdoor, action sports, entrepreneurship, tech and gear. You can find my work at pimstigter.com and here on gearlimits.com!

Gerelateerd

De Wild Country Helm Compact 1 Tent | Review

Een nacht in de wilde natuur onder een fonkelende sterrenhemel is voor mij de perfecte slaapplek….

Een roadtrip met de Thule Approach daktent | Review

Als je deze zomer de ultieme vakantie wil beleven, dan is de Thule Approach daktent de ideale…

De Leatherman Multitool Onderhoudskit | Review

Multitools zijn essentieel voor klussers, buitensporters en iedereen die graag op alles voorbereid…

Driehonderdvijftig kilometer op de FARA F/gravel fiets | Review

De populariteit van gravel fietsen is recentelijk sterk toegenomen. Nederland heeft zelfs een…

Licht en stevig in de bergen met de Hanwag Makra Pro-Low Lady GTX | Review

De Hanwag Makra Pro-Low Lady GTX is uitstekende wandelschoen die voor veel terreinen is geschikt en…

The Salomon XA Forces Mid GTX EN outdoor shoe | Review

Earlier, I went wild on the Salomon Quest 4 GTX in Wales. From GearPoint, I got the chance to take…

De Peli 0915 SD Card Case beschermd al je geheugenkaarten | Review

De Peli 0915 SD Card Case biedt uitstekende bescherming voor je geheugenkaarten dankzij zijn…

Fjällräven Vidda Pro Lite Trousers: de trails meester | Review

During my multiday hike through the North Holland dune reserve, the Fjällräven Vidda Pro Lite…

Fjällräven Vidda Pro Lite Trousers: master the trails | Review

During my multiday hike through the North Holland dune reserve, the Fjällräven Vidda Pro Lite…