De Hagal Hoodie is in de herfst en winter getest tijdens het hiken door verschillende natuurgebieden in Nederland. De temperatuur lag tussen de -2 en 16 graden en de weersomstandigheden waren heel divers.
Klättermusen Hagal Hoodie Review
Ik noem het in deze review een jas, maar je kunt het net zo goed een vest noemen. De jas heb ik als midlayer en outlayer gedragen.
De getailleerde jas met capuchon sluit goed aan op het lichaam. Eventueel kun je de jas onderaan aan de zijkanten nog wat aantrekken zodat het ook daar mooi aansluit. De maat valt goed uit.
De Klättermusen Hagal Hoodie heeft een casual schuine rits met windstretch. De jas kan tot net iets boven de kin gedragen worden, alsook onder de kin. Voordeel hiervan is dat bij kou en wind de kin ook beschermd is. Nadeel kan zijn dat wanneer je de jas onder de kin draagt, de rits tegen de keel aan duwt. Dit gaf mij in eerste instantie een wat onprettig, strak en beklemd gevoel. Na een week erin gewandeld te hebben merk ik dit minder op, ik lijk er aan gewend te zijn.
De jas heeft lange mouwen en een duimring, waardoor de mouwen goed op hun plek blijven zitten en mijn handen ook deels beschermd zijn tegen eventuele kou. Persoonlijk vind ik de duimring wat strak zitten, ik ervaar minder bewegingsvrijheid waardoor ik meestal na een uur toch besluit om mijn duim er weer uit te halen.
Toen ik de Hagal Hoodie voor het eerst aantrok ervoer ik meteen al de bewegingsvrijheid die de jas biedt. Welke beweging ik ook maak, de jas blijft veelal op zijn plek zitten. De jas is licht in gewicht wat het dragen nog comfortabeler maakt.
De Hagal heeft mij zowel warm als comfortabel koel gehouden tijdens het hiken. De jas bestaat grotendeels uit Merinowol dat erom bekend staat dat het vocht en warmte regulerend werkt. Daarnaast zit er windstretch in de jas dat ervoor zorgt dat de jas tegen sterke wind bestemd is.
Ik heb de jas meestal als outlayer gedragen. Afhankelijk van de temperatuur droeg ik er een t-shirt, t-shirt met lange mouw, een fleecetrui of dunne jas onder. Tijdens het wandelen met sterke wind zorgde de windstretch achter de ritsen, op de onderarmen, schouders, bovenrug en bij de hals voor absolute bescherming. Ook de capuchon bestaat voor een deel uit windstretch en voor een deel uit wol. De wol bovenop zorgt voor ventilatie. De windstretch zit aan de buitenkant van de capuchon waardoor de rand van je gezicht ook beschermd is tegen de wind.
De delen met windstretch lopen via de oren, langs de nek door naar de bovenrug en schouders. De wind komt niet door de met windstretch bedekte delen heen. Het is absoluut beschermt tegen (koude en gure) wind, het houdt de plekken in mijn lichaam warm waar dat het meest prettigst is. De capuchon kun je op meerdere plekken met een elastiek aantrekken waardoor het altijd goed aansluit en op zijn plek blijft zitten. Ik heb de capuchon ervaren als een zeer fijne bijkomstigheid en vind ik echt een meerwaarde voor de jas hebben.
Het is geen waterdichte jas. Ik heb ervaren dat de delen met wol prima een kleine bui aan kunnen. De druppels blijven in eerste instantie op de wol liggen. Wanneer het harder gaat regenen trekt de vocht langzaam de jas in. De delen waar de windstretch zit kunnen meer regen aan en houden je op die plekken langer droog.
Ik vind de jas als outlayer tussen de -2 en 8 graden te koud om te dragen, tenzij ik er een dunne jas onder, of een winterjas boven draag. Met name bij de armen waar geen windstretch zit, voel ik dan veel wind door de jas komen.
De jas heb ik als midlayer gedragen bij temperaturen beneden de 8 graden. Door de windstretch in de capuchon was ik geen outerlayer jas met capuchon nodig.
De jas reguleert de lichaamstemperatuur perfect, ik heb het noch koud noch warm gehad. Afhankelijk van je eigen voorkeur en het weertype vind ik dat de jas zowel als out- en midlayer prettig te dragen is.
De jas is licht gedetailleerd waardoor het vrouwelijke figuur mooi uitkomt. Aan de zijkanten zitten stormflappen, deze steken een beetje uit waardoor het gedetailleerde vanaf de voorkant gezien een beetje wegvalt. De schuine rist maakt de jas sportief en geeft het net een extra casual tintje.
Boven de rechterborst zit een zakje waar je je mobiel of audiospeler in kunt doen. Wat ik hier prettig aan vind is dat er een gaatje aan de binnenkant zit om de audiokabel doorheen te steken, zodat de kabel niet in de weg zit bij bijvoorbeeld het open en dichtdoen van de jas. Het zakje zit net boven de borst, zodat het niet op de borst drukt. Voor muziekluisteraars, een mooie extra!
Wat ik persoonlijk mis, is een binnenzak voor bijvoorbeeld biljetten of persoonlijke spullen die ik tijdens het backpacken liever aan de binnenkant van mijn jas heb zitten. Echter, de buitenzakken zijn zeer ruim waardoor ik niet het gevoel heb dat ik ruimte te kort kom. De steekzakken hebben stormflappen, deze beschermen de rits tegen het binnendringen van wind maar ook grotendeels tegen water.
De schouders zijn naadloos waardoor het dragen van een backpack comfortabel aanvoelt. De versteviging zorgt er ook voor dat de druk op de schouders die door de backpack ontstaat, prettiger aanvoelt dan wanneer ik een jas draag zonder versteviging op de schouders.
De jas moet regelmatig gewassen worden (handwas) om zo de beste functionaliteit te behouden.
Pluspunten
Bewegingsvrijheid
Optimale vocht en warmte regulatie
Winddichtheid
Lichtgewicht
De capuchon heeft zijn functie absoluut bewezen
Casual uitstraling
Ondanks dat de jas er niet om bekend staat waterdicht te zijn, houdt het je bij kleine buien droog.
Minpunten
Rits geeft bij de keel een wat beklemd gevoel
De stormflappen zijn wat groot bij de zakken, waardoor de gedetailleerde vorm in de jas wat wegvalt
Ik reis graag de wereld rond om de schoonheid in de natuur te aanschouwen. Waar ik ook ben, hiken doe ik vrijwel overal. Het liefst trek ik de bergen, jungle en bossen in. Vulkanen staan ook altijd boven aan mijn verlanglijst. Maar ook in Nederland en dan vooral in de Sallandse Heuvelrug dichtbij huis wandel ik graag en geniet ik van wat de natuur te bieden heeft.
Ik reis graag de wereld rond om de schoonheid in de natuur te aanschouwen. Waar ik ook ben, hiken doe ik vrijwel overal. Het liefst trek ik de bergen, jungle en bossen in. Vulkanen staan ook altijd boven aan mijn verlanglijst. Maar ook in Nederland en dan vooral in de Sallandse Heuvelrug dichtbij huis wandel ik graag en geniet ik van wat de natuur te bieden heeft.
We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.OK