Oordopjes en hardlopen, het blijft altijd een punt van discussie. Voor de ene persoon is het een must, terwijl de andere het niet verantwoord vindt. Zelf vind ik het heerlijk om met muziek in mijn oren te gaan hardlopen, omdat een lekker deuntje mij motiveert om net een stap sneller te lopen bij dat ene nummer.
Er is echt de wereld aan oordopjes of headphones te vinden die geschikt zijn om mee te gaan hardlopen, waarbij ik ook veel mensen zie lopen met de standaard meegeleverde oordopjes van hun smartphone. Bij mij blijven de standaard Apple iPhone 6 oordopjes echter niet zitten met hardlopen, dus ging ik op zoek naar alternatieven en het liefst draadloos.
Waarom draadloos?
Ik kwam er achter dat het gewicht van de draadjes naar je telefoon er bij het hardlopen bij mij al voor zorgen dat de oordopjes naar beneden willen zakken, en dus langzaam uit mijn oren vallen. Een ander voordeel is dat je niet meer hoeft op te passen met de draadjes, en ze ook niet hoeft vast te klippen aan mijn shirt. Het nadeel is wel dat ze beduidend duurder zijn dan bedrade oordopjes.
Na enige reviews op het internet gelezen te hebben leken mij de Bose SoundSport Wireless of de Jaybird X3 Wireless de beste opties, waarbij ik uiteindelijk heb gekozen voor de Jaybird X3 oordopjes. De reden hiervoor was met name de iets lagere prijs van de Jaybird X3’s. Na een aantal weken rondjes te hebben gelopen met deze oordopjes waarbij ik ook regelmatig headbangend door de straat liep, kan ik zeggen dat deze oordopjes bij mij goed blijven zitten.
Fit
Standaard zitten deze oordopjes bij mij goed, maar mocht je grotere of kleinere oren hebben dan kan je de fit aanpassen met de bijgeleverde ‘wings’ en dopjes/plugjes. De wings van de oordopjes kan je onafhankelijk van de dopjes wisselen. Eveneens kan je ervoor kiezen om de kabel tussen de twee oordopjes boven je oren langs te laten lopen, of zoals ze af-fabriek komen, onder je oren langs.
Uiterlijk
In de stevige kabel tussen de twee oordopjes zit verwerkt de accu, een microfoon en de bediening. Het is dus een volledige Bluetooth headset, hoewel ik tot op heden de Jaybird X3’s nog niet zo gebruikt heb. De bediening is eenvoudig en vergelijkbaar met de standaard oordopjes, twee knoppen voor de volumeregeling en één knop (de middelste) om de oordopjes aan of uit te zetten (lang ingedrukt houden), of om als play/pause knop te gebruiken (kort indrukken). Gekoppeld aan een Apple iPhone kan je die middelste knop ook gebruiken om Siri te activeren.
Je moet de Jaybird X3’s ook opladen via het gedeelte van de bediening middels een bijgeleverd verloopje met contactpuntjes. Er zit geen standaard micro-USB aansluiting op de oordopjes, dus mocht je onverhoopt dit verloopje kwijt raken, dan zal je dit opnieuw moeten kopen of aanvragen bij Jaybird. Het voordeel van deze manier opladen is wel dat de bediening wat kleiner gemaakt kan worden door het ontbreken van een micro-USB-poort.
Accu
Volgens de specificaties van de fabrikant zouden de oordopjes 8 uur moeten halen op een lading, echter haal ik dat niet. Met een half uur tot drie kwartier hardlopen en een aardig volume is er zo’n 20% weg. Bij het opstarten van de oordopjes krijg je via een audio-cue te horen hoeveel procent accu je nog hebt. Zou je om de dag ruim een half uur hardlopen, dan houd je het in ieder geval wel een week vol zonder de oordopjes te hoeven opladen. Mocht je onverhoopt toch zonder prik zitten in je oordopjes, dan heb je met een kwartier opladen weer voldoende voor ongeveer een half uur tot drie kwartier prik.
Dit is misschien niet het meest belangrijke van oordopjes waar je mee gaat sporten, maar ik vind ze redelijk goed klinken met _rock_ en _trance_ muziek. Standaard is het klankprofiel redelijk plat, maar dit valt in te stellen via de Jaybird app op je smartphone (de instellingen worden dan opgeslagen op de oordopjes zelf). Als tip: je kan dit ook inregelen met de equalizer in de instellingen van iOS.
Je hoort wel vaker dat Bluetooth verbindingen nogal kunnen haperen, maar daar heb ik met deze oordopjes nog geen last van gehad in combinatie met mijn Apple iPhone 6. Ik vind dat redelijk betrouwbaar, daar ik in het verleden wel slechtere ervaringen heb gehad met andere Bluetooth headsets. Het koppelen van de oordopjes via Bluetooth ging ook zonder problemen.
Kunnen ze tegen regen?
Ik heb het helaas nog niet kunnen testen in de Spaanse zomer of de Jaybird X3’s ook tegen regen kunnen, maar volgens de specificaties zouden ze er wel tegen moeten kunnen. Ze schijnen er niet tegen te kunnen als je er mee gaat zwemmen. In mijn rondjes hardlopen kunnen ze in ieder geval ook wel tegen de zweetdruppels die ze te verduren krijgen.
We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.OK