De Haglöfs Spitz hardshell van is inmiddels een klassieker te noemen. Bij de Spitz draait het om ergonomie. De Spitz verscheen voor het eerst in 2007 en was destijds vernieuwend. Een van de eerste, compromisloze, technische hardshells voor bergbeklimmers.
De afgelopen jaren is Spitz als het ware met de ‘innovaties’ is meegegroeid door de regelmatige updates van Haglöfs om aan de wensen te kunnen blijven voldoen.
De Haglöfs Spitz hardshell
De Haglöfs Spitz hardshell heb ik intensief gedragen tijdens een tweedaagse trektocht in Noorwegen, geleid door Jeffry Oonk (zie video “Walking with the dogs”) en bij wandeltochten deze zomer in de Belgische Ardennen en Oostenrijk. De jas heb ik regelmatig gedragen in combinatie met een rugzak van 20 tot 25 kilo, op verschillend terrein, variërend van vlakke makkelijke paden tot rotsachtige en steile bergpassen, waarbij de jas regelmatig in aanraking is geweest met struiken en rotsen. De duurzaamheid is ook op een wat onorthodoxe manier getest, namelijk door de poten van heel enthousiaste huskies! Not a scratch!
Temperaturen bij gebruik variërend van 5 tot 19 graden Celsius.
Materiaal
Zoals gezegd, het Spitz model is eigenlijk al een beetje een oudgediende binnen de collectie van Haglöfs. Naast wat kleine wijzigingen in de pasvorm is het meest opvallend aan de update van de Spitz, het gebruikte Gore-Tex materiaal.
Het origineel gebruikte het eerste Pro Shell materiaal, deze versie heeft de nieuwe 3-Layer Gore-Tex Pro Shell. Het belangrijkste verschil zit hem daarbij dat de jas nu aanzienlijk beter ademt.
Voor de ‘body’ van de jas is een Gore-Tex Pro Shell van 40D (=Denier) gebruikt en het zwaardere 70 D voor op de schouders, heupen en de buitenzijde van de mouwen. Verder is het ‘kraken’ van de jas mindere geworden door de nieuwe stof.
De Spitz pasvorm
Eigenlijk zat de Spitz meteen als gegoten. Ik heb lange armen, maar de mouwen vallen precies zoals het hoort. Het model is er goed gesneden en hoewel het origineel al zo’n 10 jaar oud is, is het zeker geen gedateerd model. Verre van zelfs!!
De jas sluit erg goed aan en is onderaan – voor mij – precies goed wat de lengte betreft. Door de aansluitende pasvorm kan er goed een klimgordel of heupband van een rugzak over gedragen worden. Wat opviel is dat de jas daarbij niet ‘opkruipt’.
Belangrijk element daarbij is het zogenaamde “ademende vermogen” dat wil zeggen, hoe goed het materiaal het transport van transpiratie vocht cq lichaamswarmte naar de buitenlucht, toestaat. Het idee daarbij is dat je bij grote inspanning natuurlijk veel transpireert. Dat is de manier waarop het lichaam ervoor zorgt dat het niet oververhit, en dat die warmte weg moet kunnen. Het Gore-Tex membraan dat tussen de buitenste laag en de binnenlaag van je jas zitten, zitten microporien die te klein zijn om regendruppels naar binnen, maar groot genoeg om condensatie naar buiten te laten. Ook bij de Spitz is dat dus zeer goed op orde.
Al met al is de Haglöfs Spitz is een prettig zittende, goed over nagedachte hardshell. Hoewel deze specifiek voor klimmen is ontworpen is hij zeker geschikt voor meerdere outdoor activiteiten. De Gore-Tex Pro shell houd je droog en warm.
Features
De Haglöfs Spitz is voorzien van alles waar een degelijke hardshell in zijn prijsklasse mee uitgerust moet zijn; twee borstzakken, mesh binnenzak en een goed verstelbare capuchon waaronder ook een helm is te dragen. Verstelbare manchetten en zoom. Ventilatieritsen onder de oksels.
Tot slot is eigenlijk ook de kleur een feature; het model dat ik droeg had een fraaie blauwe kleur, waarbij dit in situaties waar je misschien in nood raakt, echt een feature is. Als je dan gevonden moet worden door reddingsteams ben je in de bergen in ieder geval zeer goed zichtbaar.
Conclusie
De Haglofs Spitz hardshell is een allround wind en waterdichte outdoor jas. Ideaal voor zowel in Nederland als daarbuiten.
Haglöfs Spitz Hardshell
Winkeladviesprijs: € 549,-