Casio breidde eind vorig haar assortiment Pro Trek Smart-horloges uit met de WSD-F21HR. Het gloednieuwe model is waterbestendig tot vijftig meter en de constructie voldoet zelfs aan de militaire normen van de Verenigde Staten; ideaal voor bergbeklimmen, outdoor-trekking en zelfs duiksport. Jeffrey Witter waagde zich de afgelopen maanden aan een review.
De Casio WSD-F21HR is met zijn 61,7 mm x 57,7 mm x 16,8 mm geen compacte smartwatch. Echter, doordat de polsband goed verstelbaar is past deze zelfs om de kleinste pols. Eenmaal gewend aan het formaat zit het horloge fijn om de pols.
Looks
In eerste instantie oogt de Casio als een normaal outdoor horloge, een robuust uiterlijk met makkelijk te bedienen knoppen aan de zijkant. In de smart stand zijn er verschillende opties voor een uurwerk. Van camouflage print waar je de hoogte, locatie etc. op kan zien naar een minimalistisch design, er zijn veel uurwerken te downloaden in de ingebouwde Google Play store. Hierdoor kan ieder het horloge naar eigen smaak instellen.
De WSD-F21HR in gebruik
In eerste instantie moest ik wennen aan het horloge, de handleiding is erg kort en beschrijft niet alle functies die het horloge heeft. Het duurde daarom ook ongeveer een week voordat ik het horloge echt door had. Ik heb het horloge gebruikt tijdens het klimmen in de Belgische Ardennen, tijdens het hardlopen, wielrennen, wandelen. Ook al is het een groot horloge, hij heeft tijdens deze activiteiten geen moment in de weg gezeten. Als je eenmaal bekend ben met het menu is een activiteit zo gestart, gepauzeerd en opgeslagen. Het scherm van het horloge is over het algemeen goed zichtbaar. Wanneer het horloge op de besparingsstand staat, is het soms nodig het horloge wat te draaien om het scherm goed af te kunnen lezen.
Verbeterpunten
De oplaadkabel is d.m.v een magneet met het horloge verbonden, door de minste beweging van de kabel valt het stekkertje al uit het horloge. Dit is een aantal keer gebeurd terwijl ik het horloge thuis probeerde op te laden.. Wanneer je je horloge “on the go” wilt opladen, kan dit voor veel ergernis zorgen.
Een ander punt is de hoeveelheid informatie die de apps opslaan, graag had ik meer gegevens kunnen bekijken en kunnen exporteren naar mijn pc. Nu kan je alleen de route exporteren.
Accuduur
De aangegeven accuduur van Casio blijkt in de praktijk te kloppen. Van een paar maanden in de zuinige modus tot 20 uur in de tracking mode. Voor een smartwatch gaat hij verrassend lang mee, vooral wanneer je hem in het dagelijks leven gebruik en niet constant de gps gebruikt.
Echter wanneer het buiten rond het vriespunt is gaan de accu sneller op. Vanaf 6% schakelt het horloge over van smartwatch naar normaal horloge, dit om batterij te besparen. Normaal gesproken gaat het horloge dan nog enkele dagen mee. Wanneer het koud is bestaat er een kans dat het horloge nog enkele uren meegaat, voordat het zichzelf uitschakelt. Vervolgens dien je de tijd en datum weer opnieuw in te stellen.
Apps
Er staan een aantal apps op het horloge, de google fit app is mijn favoriet. Deze app laat je hartslag, snelheid, afstand zien en slaat dit op het horloge, samen met een route van het afgelegde traject. De overige fitness apps, die gericht zijn op wandelen, hardlopen, fietsen, vissen en skiën laten ook veel info zien tijdens de activiteit, maar deze info is dan weer niet terug te lezen wanneer de activiteit is voltooid. Andere apps, zoals de Strava app voegen niet veel toe als je de gratis versie van Strava op je telefoon hebt. Je kan de hartslag gegevens dan namelijk niet koppelen aan je Strava account.
Het voordeel dat het systeem op Googlesoftware draait is dat er constant nieuwe apps worden ontwikkelt, zo was er in het begin nog geen google maps beschikbaar, en nu wel. Je kan dus je horloge als navigatie gebruiken!
De prijs
De verkoopprijs van het horloge is 500 euro, voor dit bedrag of minder zijn er ook veel andere smart/sport horloges te vinden die dezelfde functionaliteit hebben. Het voordeel van dit horloge is zijn robuuste bouwwijze en een goede batterijduur. Het blijft natuurlijk een luxeproduct, het verschilt per persoon wat je uit zou willen geven aan een gadget. Voor mij is 500 euro net iets te duur. Persoonlijk zou ik niet meer dan 350 euro uit willen geven aan een sporthorloge, maar dat is natuurljk puur persoonlijk.
Conclusie
Ik ben inmiddels gehecht geraakt aan het horloge, en draag hem dagelijks. Een smartwatch is echt een luxeproduct, met een sporthorloge en een telefoon heb je bijna dezelfde functies voor een fractie van de prijs. En toch ben ik erg blij met het horloge, het kunnen lezen van Whatsapp berichten op je horloge is handig als je aan het sporten bent. Je hoeft niet al fietsend je telefoon te pakken, gewoon even de pols draaien en je bent up to date.
In eerste instantie dacht ik niet dat ik een smartwatch nodig had, maar gedurende de test periode kwam ik erachter dat heb erg makkelijk is. Voor wie is dit horloge bedoelt? Ik denk dat dit horloge een mooie aanwinst is voor alle avonturiers en multisporters die naast het tracken van een activiteit ook de functionaliteit van een smartwatch willen in een stevige behuizing.
Wat ik zou willen zien in de volgende versie van dit horloge?
Meer apps, met de mogelijkheid om je data snel te delen via social media. Telefoon gesprekken voeren via het horloge, je kan nu wel berichtjes inspreken maar niet bellen. Het oplaadkabeltje kan een klemmetje gebruiken zodat het horloge ook on the go op te laden is.