Informatie testcondities
De slaapzak is getest tijdens een toerlanglauftocht van acht dagen over het Hardangervidda plateau in Noorwegen. Tijdens deze tocht sliep ik de eerste twee nachten met twee reisgenoten in een tent. De rest van de trip besloot ik buiten te slapen. Enerzijds door het gesnurk in de tent en anderzijds om de slaapzak te kunnen testen in de buitenlucht, zowel in als buiten een bivakzak.
De temperaturen gedurende de nacht (steeds gemeten om 0300 uur) varieerden van -7 tot -13°C met matige tot zwakke wind.
Review
Bij een winterse kampeertocht neem je altijd al meer spullen mee dan bij een ‘gewone’ trip. Het lage gewicht in relatie met de opgegeven comforttemperatuur is dan ook het eerste dat in het oog springt als je deze slaapzak meeneemt. Ook het bijbehorende kleine inpakvolume is een prettige bijkomstigheid. Carinthia maakt traditioneel slaapzakken die rond de heupen iets breder zijn dan gemiddeld, zo ook bij dit model. Het zorgt voor een redelijke bewegingsvrijheid.
De kraag sluit goed aan bij het lichaam en is dik genoeg opgevuld zodat geen kostbare warmte verloren gaat. De capuchon had iets ruimer gemogen zodat bij het volledig afsluiten van de slaapzak en capuchon een groter gedeelte van het voorhoofd beter bedekt wordt.
De al eerder genoemde Dry Insulation System (DIScover) is echt een noviteit dat we nog geen enkel ander merk gezien hebben. Het biedt een oplossing voor het probleem dat bij lagere temperaturen het dauwpunt al aan de binnenzijde van het buitentijk ligt. Hierdoor condenseert een groot gedeelte van de ongeveer 500 gram vocht van het lichaam in je slaapzak waardoor het dons vochtig wordt, gaat klonteren, en daardoor minder isoleert. Door gebruik te maken van een tweede buitentijk hoopt dit vocht zich op tussen beide lagen die met een ritsopening toegankelijk is. ‘s Ochtends kun je het vocht (al dan niet bevroren) gemakkelijk uit de slaapzak slaan (of vegen) en hoopt het niet op bij het dons.
Op langere tochten heb ik gemerkt dat vocht zich bij veel slaapzakken ophoopt en hierdoor de isolatiewaarde van de slaapzak aantast. Hierdoor kiezen veel mensen voor een synthetisch gevulde slaapzak. Een synthetische vulling blijft namelijk ook uitzetten als het vochtig is en behoudt hiermee zijn isolatiewaarde.
Hoewel ik na zeven opeenvolgende nachten nog niet kan zeggen hoe de vochtophoping na een week of drie zal zijn, kon ik toch iedere ochtend een behoorlijke hoeveelheid vocht tussen de twee buitenlagen vandaan halen. Dit geeft mij het gevoel dat het systeem werkt. Dit gevoel wordt versterkt door het feit dat de slaapzak gedurende de week niet minder warm werd, ondanks gelijkblijvende en lagere temperaturen.
Bij gebruik in een bivakzak blijft het vocht niet tussen de beide buitentijken hangen maar aan de binnenkant van de bivakzak. Doordat de buitenste laag van de slaapzak gemaakt is van Pertex Endurance (waterdicht, ademend) dringt het water niet terug in de slaapzak en kun je het vocht in de ochtend dus gemakkelijk van de slaapzak afvegen.
De opgegeven comfort temperatuur is een goede inschatting van het prestatievermogen van deze slaapzak. Bij temperaturen tot -13 en een matige wind heb ik het geen moment koud gehad, met dien verstande dat ik niet kouwelijk van aard ben.
Met een winkeladviesprijs van 599 euro is het voor deze temperatuurindicatie een van de duurdere slaapzakken op de markt. Het Pertex Quantum Endurance buitentijk maakt de slaapzak echter waterdicht en goed ademend. Er zijn niet veel fabrikanten die een waterdicht membraan gebruiken voor hun slaapzakken. Daarnaast is de kwaliteit van het dons dat wordt gebruikt van een zeer hoge kwaliteit. De slaapzak heeft een vulgewicht van 800 gram, een temperatuurindicatie van -15,5°C minimale comfort temperatuur voor mannen en een totaal gewicht van 1400 gram. In dat licht is het een goede prijs voor deze slaapzak.
Al met al dus een mooie en slimme combinatie van verschillende materialen.
Pluspunten
- Gewicht
- Pakvolume
- Blijvende isolatiewaarde
- Zeer hoge kwaliteit dons
- Goed lage conforttemperatuur
Minpunten
- Meegeleverde hoes is zwaar en niet waterdicht