Het blijft een gekke paradox dat een land als Nederland, het misschien wel plaatste land ter wereld, waar we met zo weinig genoegen nemen dat we het hoogste punt, 322 in Vaals, zelfs een berg noemen dat zo veel mensen van de bergen houden. En als we de gelegenheid krijgen rijden, vliegen of treinen we bergwaarts, met dakkoffers, campers, caravans, fietsendragers op, aan en om onze auto’s.
Elke vakantieperiode exodussen (is dat een woord?) me massaal naar het zuiden en veroorzaken we verstopping op de belangrijkste slagaders van Europa op zoek naar de vrijheid en vreugde die we in de bergen hopen te vinden.
Dus vanuit dat oogpunt is het eigenlijk niet verrassend dat twee mannen uit Nederland een paar jaar geleden Open Wear hebben opgericht, met de ambitie om zeer functionele freeride (ski & snowboard) kleding te produceren, die volledig milieuvriendelijk is, voor een prijs die de de grotere buitensportkledingmerken nerveus en consumenten blij zou moeten maken.
Aan de andere kant is Open Wear misschien wel het enige serieuze high-end outdoormerk uit Nederland dat we kunnen bedenken. Het is dus serieus indrukwekkend dat ze dit merk hebben weten te lanceren, het goed op de markt hebben weten te brengen en natuurlijk dat het product zo goed is als het is. (Kleine spoiler, ik weet het).
We hadden de gelegenheid om de Open One (hun eerste serie) freeride-jas en -broek te reviewen. Gemaakt van 100% gerecycleerde PET-flessen, met een waterbestendigheid van 45000 mm en een ademend vermogen van minder dan 0,5 ReT. Met prijzen van € 389 voor de has de broek is € 319. Ze verkopen alleen via hun website, een van de manieren waarop ze de prijzen lagen willen houden. De sets zijn verkrijgbaar in zowel heren- als damesversies. Bekijk onze recente blogpost over het merk voor meer informatie over het merk en hun ECO-focus.
De omstandigheden
Ik heb de Open One set bij twee gelegenheden gedragen, eerst op een daagse intensieve sessie in Garmisch Partenkirchen (Duitsland), met ijzige hellingen en temperaturen in de schaduw net onder nul en in de zon op ongeveer 7 of 8 graden celsius. De tweede keer was tijdens een week snowboarden in Kleinwalsertal (Oostenrijk), met temperaturen variërend van -27 graden tot +5 graden. Helaas heb ik geen van de twee keren poeder kunnen rijden.
De Review
Ik noem dat omdat poeder de reden is waarom Open Wear met deze producten begon: het besef dat als we ons niet meer bekommeren om de planeet, het poeder dat we vandaag rijden, er morgen waarschijnlijk niet zal zijn. Dus de idealen van het merk hebben alles te maken met duurzaamheid, en bewijzen dat er een manier is om meer outdoorvriendelijke producten aan te bieden zonder concessies te doen aan de kwaliteit.
Als mijn ervaring met de set iets heeft duidelijk gemaakt, is dat Open Wear dat inderdaad lijkt te bewijzen. Natuurlijk is de duurzame kwaliteit van elk product ook afhankelijk van de levensduur, en ik heb de set op dit moment no nog niet zo lang gebruikt. Dus de tijd zal ons meer leren over dat stuk duurzaamheid. Maar wat de eerste indruk betreft, ben ik zeer positief.
Comfort en pasvorm
Zowel de jas als de broek hebben een iets baggy pasvorm en zijn minder strak gesneden en getailleerd dan sommige andere merken hun freeride functionele sets maken. Dat vertaalt zich naar een comfortabele, ruime pasvorm, zonder te groot te zijn en zonder bewegingsvrijheid te belemmeren. De stof zelf is stevig maar soepel; niet zo hard en lawaaierig als sommige Gore-Tex 3-laags jassen / broeken kunnen zijn. In mijn maat L-broek heb ik wel een extra riem gebruikt om hem beter rond mijn enorm slanke taille te snoeren (natuurlijk een grapje); dus ik had graag de mogelijkheid gezien om de pas net wat strakker te maken. Er is een bib-versie (tuinbroek) van de Open One-broek, die ik als snowboarder zeker zou adviseren.
Wind en waterdichtheid
Want met deze broek voelde het wel af en toe koud op mijn rug, als het niet meer over mijn baselayer viel, en alleen de jas, die behoorlijk lang is over mijn billen viel en het geheel enigszins afsloot. Zeker als je staat is dat heel fijn. Maar vooroverbuigen of naar voren buigen, gaf soms een beetje tocht op mijn rug.
De stof was echter perfect winddicht en de wind van min 27 graden die langs me waaide met 80-90 km/h sheb ik totaal geen last van gehad. Natuurlijk is het zo dat de mid-en base layers die ik droeg daar ook een rol in speelden, maar met de winddichtheid is het helemaal in orde met de Open Wear.
Wat waterdichtheid betreft, hebben we niet veel sneeuw en geen regen gehad, maar zitten in de sneeuw (zoals snowboarders vaak doen) op billen en op knieën vraagt wel veel van de stof. De druk van je lichaam in de sneeuw gedurende langere tijd zal de waterdichtheid van de stof op de proef stellen. Na een zit van 15 minuten (wachtend op aanvang van mijn dochters einde weeks race) had ik een koude kont en slechts een heel klein donkerder plekje op de stof, dat snel verdween. Dus dat is wel echt goed.
Thuis heb ik de jas aan een simpele water test onderworpen met best wel wat waterdruk (geen wetenschappelijk en volledig geijkt) vanuit een tuinslang. Bij een wat zwaardere mist van druppels (verglijkbaar met een milde regenbui) bleef het water goed op de stof liggen (en dat zonder flour houdende DWR laag). Bij wat langer en zwaardere druk (vergelijkbaar met flinke renebui die best lang duurt) trok het water wel wat meer in de buitenlaag, maar kwam niet door de andere lagen naar de binnenzijde. Zeker waterdicht dus, waarbij een stof waar veel water in is getrokken wel iets zwaarder wordt en wat minder goed kan isoleren.
Ademend vermogen
Een belangrijk kenmerk van een functionele drie-laagse jas is het ademende vermogen. De middelste van de drie lagen moet met transpiratie verzadigde warme lucht naar de buitenlicht leiden. Vanzelfsprekend beïnvloeden de andere lagen die je draagt het gevoel dat je 3-laagse jas je geeft heel sterk. Als die lagen niet ademen, heb je niks aan een ademende jas. In mijn geval droeg ik een merinolaag en middenlaag. Dus dat was in orde.
In Garmisch, waar de temperatuur in de zon behoorlijk hoog was, werd het echt te warm, (niet vreemd met 2 lagen merino wol en hoge temperaturen. Gelukkig kon ik de grote ventilatieopeningen onder de oksels en aan beide kanten van de benen gebruiken om alles goed te laten afkoelen. Maar die temperaturen zouden een probleem zijn voor elk functioneel jas (vooral met merino wol lagen eronder). Een betere maat waren enkele hikes die ik in Kleinwalsertal op de hellingen heb gedaan. De temperaturen waren veel lager, ik voelde mijn lichaam warm worden en ik bleef comfortabel in de Open One-set. Dus mijn ervaring met het ademend vermogen van de set was goed. Het blijft het resultaat van een combinatie van factoren: de overige lagen van je kleding, de buitentemperatuur en de intensiteit van je activiteit.
Features
Ik was erg te spreken over verschillende functies van de set. Om te beginnen met de grote capuchon die gemakkelijk over je helm past. Een kraag die hoog genoeg is om tocht in je nek aand de voorzijde te voorkomen (naar mijn smaak had het een beetje hoger kunnen zijn), diepe Napoleon-zakken en brede horizontale heupzakken waarin je handen inclusief je handschoen passen, als je dat wilt. De vijfde zak is voor je skipas, slim geplaatst aan de buitenkant van de bovenarm.
Zoals gezegd heeft de broek ventilatieritsen aan de buitenkant en binnenkant van de pijp en heeft de jas ventilatie ritsen onder de oksel. Zoals bij de meeste jassen met ritssluitingen onder de oksel, vond ik deze soms moeilijkheid te bedienen, vooral voor het dicht ritsen heb je echt wel twee handen nodig, en als je een rugzak hebt, blokkeren de schouderbanden de rits. Ik zou Open Wear aanraden om te zien of ze de plaatsing van deze ritsen in een volgende variant van de jas kunnen veranderen.
Een detail die ik super vond, was te vinden op de lycra-manchet die je met een duimlus over je hand kunt trekken, zodat wanneer je je handschoen aan doet, de pols en arm goed geïsoleerd zijn. In die lycra-manchet heeft Open Wear een gleuf geplaatst, waardoor je nog steeds toegang hebt tot je smart watch of gps om je pols.
Een andere slimme en eenvoudige feature is de kleine sleutelclip in de zak op je rechter bovenbeen. Een eenvoudige oplossing om je autosleutels of hotelcodes veilig weg te bergen.
Er is een powder skirt verkrijgbaar maar die zat in de review set die ik heb ontvangen er niet bij. Ik heb helaas een aantal kont glijers gemaakt op ijzige pistes waarbij dus helaas de sneeuw in aardige hoeveelheden on de jas, op mijn blote rug en kont terecht kwamen waarbij ik de sneeuw fijn langs mijn benen tot aan mijn knieën naar beneden voelde zaken, wat op zijn minst ongemakkelijk en behoorlijk fris was. Dus nogmaals, de bib versie van de broek zou de beste zijn denk ik. Zakt niet af, en isoleert je rug en billen volledig.
Looks
Ik hou van de relaxt en baggy-achtige uitstraling van de set. Het is casual en snowboardachtig, zonder de indruk te laten dat ik een parkrat, ultra-jibber of master of kickers was. Het is een ingetogen maar echt stijlvolle look vind ik. We ontvingen een blauwe jas en een ‘cabernet’- kleurige broek die geheel toevallig bijna exact overeenkwam met de kleur van mijn helm. Dus ik was echt kleur gecoördineerd op de berg. En dat is ook wat waard. De jas en broek komen in verschillende kleuren die je onderling goed kunt combineren naar jou smaak.
Conclusie
De Open Wear freeride set maakt zijn beloftes echt waar. Het is een goed passende, comfortabele en hele complete functionele/technische set. Er zitten geen gekke fratsen aan, je gaat qua look niet enorm opvallen, maar tegelijkertijd zie je wel de kwaliteit eraan af. Goed weersbestendig en ademend. Een top set die ik zeker zou aanbevelen, en met een aanschafprijs die erg goed kan concurreren met de gevestigde merken. Last but not least, ik zou het bijna vergeten: het gevoel dat je ook nog eens volledig gerecyclede materialen draagt en dat de eco footprint van dit product zeer laag is, is ook erg prettig.
Open Wear, Open One
3 Layer freeride jas en broek
Adviesprijs jas: € 389,-
Adviesprijs broek: € 319,-