Voor mijn Munro Missie – as we speak – ontving van Surviking in samenwerking met Bergans een Bergans of Norway Super Light Tunnel tent. Deze tent heeft onderhand bijna heel Schotland gezien tijdens de Munro Missie. Ik ren maandenlang door heel Schotland in weer en wind om de 282 Munro’s, bergen boven de 3.000 voet (914,4 meter) te beklimmen. Er staan er inmiddels 107 op de teller.
In deze review neem ik de functionaliteit, het comfort, het gewicht, de materialen en de bruikbaarheid onder de loep. Deze review heeft betrekking op de afgelopen maanden rennen en wildkamperen in alle weersomstandigheden. Meer info en foto’s van de tent die ik bij mij heb vind je op www.expeditionlife.nl.
Functionaliteit
Ik ben een extreemsporter. Zo ook nu tijdens mijn Munro Missie. Ik moet maandenlang (wild)kamperen en overleven in de bergen. Ik wil alleen op pad met het beste materiaal en het lichtste materiaal.
Deze Bergans Super Light Tunnel tent heeft me de afgelopen maanden niet één keer teleurgesteld. Hij is onwaarschijnlijk licht met zijn 820 gram. Er is maandenlang geen enkele druppel door het buitendoek gekomen ondanks de diverse weeronstandigheden en het van binnenuit aanraken van het tentdoek. Tenslotte is de tent binnen twee minuten op te zetten – ook in het donker – waarbij je iedere keer je toeschouwers verrast en een pro lijkt (ook als je dat niet bent).
Waterdicht
Met een waterdichtheid van 2.000 mm en een uitstekend ademend vermogen is dit een tent waarbij je geen enkel probleem ondervindt met condensvorming. Zowel aan onder- alsbovenzijde ventileert de tent uitstekend.
Wat ik top vind aan deze tent is dat hij bij harde regen niet ‘doorslaat’ als je er met je hoofd of been tegenaan zit. Eerdere tentjes sloegen direct door en plakten aan de huid of spullen.
Comfort
Ik rende eerder ruim 5.000 kilometer van Apeldoorn naar Santiago de Compostela in Spanje. Mijn uitrusting bestond uit een enkeldaks tentje van 700 gram die je opspannen tussen je Nordic poles. Na een paar weken stuurde ik de tent weg omdat condens het binnen de tent natter maakte dan daarbuiten.
Deze tent is slechts 120 gram zwaarder maar wel een 3 seizoenen tent zonder die problemen. De tent is lang genoeg om comfortabel te liggen met je rugzak als hoofdkussen. Ook naast je matje is voldoende ruimte voor schoenen en tasjes. Tenslotte kun je natte spullen kwijt in de voortent. De tent biedt veel leefruimte met 1.7m2 (binnentent) ondanks zijn gewicht en je kunt er net rechtop zitten (1.82m).
Pakvolume
Het inpakken in regen is altijd lastig en in Schotland vaak aan de orde. Je wilt droog blijven en je spullen droog opbergen. Dat kan met deze tent. Je pakt alles in je rugzak in de tent. Je breekt daarna de tent af binnen één minuut. De tent is vervolgens zo klein dat je hem in een zijvakje van je rugzak kan wegbergen. De tent bestaat uit een gecombineerde binnen- en buitentent die ik als een opgefrommelde tennisbal wegstop en één tentstok(je).
De website zegt dat het pakvolume 35×10 centimeter is, maar het pakket is kleiner dan een pak melk en dat maakt dat ik zelfs een ultraloop kan doen met deze tent in mijn racepack. De materialen zijn oerdegelijk en zelfs na maanden rennen, liften en kamperen kent de tent geen enkele beschadiging.
Features
De tent heeft drie vakjes bij je hoofdeind waar je kleine dingen als portemonnee, telefoon en tandenborstel makkelijk kan wegbergen om daarna weer teruggevonden te worden.
Als ik dan al een verbeterpunt zou moeten noemen, zou ik die vakjes graag aan de kant van de tent opening zien. Nu moet je op de knieën de tent in om erbij te kunnen als je buiten bent. Maar dat is een kleinigheid.
Een ander klein puntje is de ophanging als je de tent open doet. Je rolt het doek op en doet het piefje door het lusje. Lusje zit buiten, piefje binnen. Als je in de tent ligt en het piefje door het lusje wilt doen, moet je je hoofd buiten de tent steken en prutsen tot het gelukt is. Praktischer is andersom, maar waar hebben we het over.
Tenslotte ga ik op mijn knieën en dank Surviking voor deze tent want… hij is midge-proof. Midges zijn fruitvliegjes met slagtanden en ze komen er niet in! Dat is ronduit een verademing! Dank.
Final thoughts
Ik ben oprecht verrast door de kwaliteit, waterdichtheid, het gewicht en het ademend vermogen van deze tent. Het is de beste tent waarmee ik ooit op pad ben geweest. Dat zit ik ook in de details.
Tevoren dacht ik dat het bezwaarlijk zou zijn dat de tent geen zelfdragende constructie bezit. Je moet de boog in het midden opspannen met zes haringen aan het hoofd- en voeteneinde. Géén haringen, dan geen tent. Dat is echter al die maanden nog geen issue geweest.
Over deze tent is nagedacht en hij wijkt tijdens expedities niet meer van mijn zijde. Vanaf heden een vast item in mijn expeditie-uitrusting.