De zomer ligt alweer ver achter ons. ‘s Avonds is het vroeg donker en als je dan in het donker naar huis wilt fietsen, óf ‘s avonds wilt trainen, dan is goede verlichting wel echt een vereiste. Van het Amerikaanse accessoire merk Lezyne kregen wij onlangs twee interessante producten mee, de Lezyne Macro Drive 1100 XL Koplamp en het Lezyne Laser Drive Achterlicht. In deze review de koplamp!
Beiden producten hebben we getest bij een nachtelijke MTB training in de bossen, én tijdens normale woon-werk fietsritten in het donker.
Lezyne Macro Drive 1100 XL Koplamp
De Lezyne Macro Drive 1100 XL koplamp is een hele felle en compacte krachtpatser dankzij de 1100 lumen lamp en MOR (maximale optische reflectie) lens. MOR lenzen zijn geoptimaliseerd om het maximale uit de lichtopbrengst, lichtstraal en de lumens te halen. Een MOR lens is zo opgebouwd, dat de lichtstralen een breder en groter bereik hebben. De stralen worden niet in een rechte straal, maar in een waaierstraal geprojecteerd. Dit garandeert een zichtbaarheid van 180 graden. De lamp is behoorlijk klein te noemen met een een afmeting van 9,5 cm lang, 4 cm breed en 2 cm hoog, en een totaalgewicht van slechts 150 gram. Helemaal als je het afzet tegen de prestaties van de lamp. Hij geeft namelijk heel erg veel licht (helemaal in z’n felste stand) en heeft een totale brandtijd van 1 uur en 20 minuten bij gebruik op vol vermogen (1100 lumen) tegen 78 uur (!) wanneer je ‘m alleen op z’n laagste vermogen (15 lumen) gebruikt. Opladen gaat redelijk eenvoudig via een USB kabeltje achterop de lamp. Het USB slotje bevindt zich ca 1 cm in de behuizing van de lamp en is daardoor wat moeilijker aan te sluiten wanneer je grote/ dikke vingers hebt. Reden hiervoor is de siliconen afdichting van het USB slotje, wat met ca 1 cm best wel dik is, maar daardoor ook waterdicht.
Montage
De lamp is erg simpel te monteren aan je stuur via een siliconen strap die aan de siliconen mounting-voet van de lamp vast zit. Deze strap gaat vervolgens om het stuur en haakt zich vast in een hard plastic ‘vleugeltje’. De eerste keer dat ik ‘m aan mijn stuur monteerde was het natuurlijk donker en had ik niet door dat de lamp kan draaien op de siliconen mounting-voet. Hierdoor kreeg ik de lamp niet goed vast. Als je de lamp 90 graden draait op de voet, zoals je ‘m hoort te monteren, wordt het meteen een stuk makkelijker. Volgende keer toch eerst de gebruiksaanwijzing lezen dus. De siliconen mounting voet past op ieder normaal stuur, van stadsfiets, tot MTB en racefiets. Wanneer je een iets dikker stuur hebt is dat geen probleem. De siliconen mountingvoet vormt zich namelijk op de afmeting van het stuur. De mounting strap is wel een beetje aan de korte kant, waardoor je wel veel kracht moet zetten om hem vast te maken.
De lamp en z’n settings
De lamp heeft één knop waarmee je ‘m bedient. Deze siliconen knop zit bovenop de aluminium behuizing. Door één keer te drukken gaat de lamp aan, druk je nog een keer dan wordt de lamp minder fel. Druk je vervolgens 2 seconden, dan gaat de lamp weer uit. Erg gemakkelijk en gebruiksvriendelijk dus, want in de praktijk zal je de lamp waarschijnlijk het meest in deze twee simpele standen gebruiken. Natuurlijk zijn er meer standen.
De lamp heeft zeven instellingen en twee verschillende modussen, namelijk de standaard en de race modus. De standaard modus geeft je toegang tot alle zeven instellingen, dat zijn blast (650 lumen), enduro (450lu), economy (150lu), femto (15lu), flash (150lu), pulse (150lu) en overdrive (1100lu). In de racemodus kun je schakelen tussen overdrive en economie. Het modusgeheugen onthoudt of je zich in de racemodus of standaard bevindt telkens wanneer je het licht weer aanzet en welke instelling je voor het laatst gebruikte – wat handig is als je in de meeste situaties de voorkeur geeft aan één instelling.
Het lampje knippert blauw als je in de racemodus bent en groen als je in standaard modus zit, en je houdt het gewoon een paar seconden ingedrukt als je het aanzet om van de ene naar de andere te schakelen. De knop verandert van kleur naarmate de batterij opraakt en uiteindelijk rood wordt als je nog 10% batterij over hebt.
Fietsen met de lamp
Tijdens mijn MTB nightride had ik perfect zicht waardoor ik met vertrouwen door de nacht kon crossen. Ik was echt verrast door de enorme hoeveelheid licht die deze relatief kleine lamp produceert. Echt ongekend. Een enorme bundel licht die het fietsen in het donker heel comfortabel maakt. Ik heb voornamelijk gereden met de lamp op een minder sterke stand, dat was voor mijn zicht meer dan prima, en de batterij heb ik pas na ca 9 uur opnieuw moeten opladen. De felste stand geeft echt heel veel licht. Zo veel dat je relatief veilig op hogere snelheid kan rijden. Probleem is echter wel dat het zo fel is dat je tegenliggers ermee kan verblinden, en dat is dan weer wat minder veilig. Een beetje opletten dus en vaak geven de minder felle standen ook meer dan genoeg zicht. Tijdens het rijden kan je de sterkte van de lamp gemakkelijk veranderen via de enige knop bovenop de lamp. Door simpelweg te drukken loop je door alle lichtsterktes heen.
[vc_single_image]
Conclusie
Wat mij betreft is de Lezyne Macro Drive 1100XL een aanrader voor de fietser die ‘s avonds echt goede verlichting wilt. Het kleine formaat, het vele licht, de lange batterijduur en het gebruiksgemak hebben mij positief verrast. Echt de perfecte lamp voor mensen die langere afstanden fietsen woon werk, of voor sporters die in de winter ook ‘s avonds een rondje willen rijden.