Bij GearLimits zijn we heel veel actief in outdoor. Bos, hei, strand, bergen, water, in weer en wind. En als je dan aan het sporten bent, of aan het werken (in ons geval filmen) loop je al snel tegen de beperking van reguliere smartphones aan. Of het nu gaat om het tracken van een dag op de snowboard, of het vliegen met een drone, GPS signaal vangen in de bergen, we zijn zo vaak aangelopen tegen de beperkingen van regulieren telefoons. Bijvoorbeeld een iPhone accu die niet tegen de kou kan, heel snel leegloopt of gewoon ter plekke overlijdt. Je handschoen uittrekken om het te kunnen bedienen, of dat je de telefoon laat vallen en pats. Best lastig soms.
We zijn nu eenmaal heel afhankelijk van onze smartphone, zeker als je er een drone mee moet vliegen op 3000 meter hoogte. Het staat me nog scherp voor de geest dat we aan de voet van de Mont Blanc een drone in de lucht hadden toen de iPhone waarmee de drone bestuurd werd, uitviel. Hayco vloog toen “blind” door, maakte alsnog schitterende opnames die we gebruikten in een productie voor Berghaus, en bracht de drone veilig weer terug. Maar erg prettig was het niet.
De waar te maken beloftes.
Dus waren we erg enthousiast toen we hoorden van de Landrover Explorer Outdoor phone. Het is een smartphone met een 5 inch groot Full HD beeldscherm dat beschermd wordt door Gorilla Glass 5. Het hart vormt de 2,6 GHz deca-core processor van MediaTek. Het heeft 4 GB werkgeheugen en 64 GB aan interne opslagcapaciteit. Aan de achterzijde kan je naar hartelust foto’s maken met de 16-megapixelcamera en een 8-megapixel frontcamera voor de broodnodige selfies. Dat zijn de belangrijkste specs. In gesprek op de ISPO Outdoor beurs in München met een vertegenwoordiger van de Bullitt Group, het bedrijf achter de ontwikkeling. Hij adresseerde een aantal van die belangrijke punten:- Accuduur
- Tegen de kou kunnen (tot -30 claimt Bullit)
- Zeer goede GPS / GLONASS tracking
- Stootvast
- Water bestendig
- Te bedienen met handschoen aan.
- Zeer goede tracking en mapping
Een Smartphone als een Land Rover?
Om te beginnen even bij Land Rover, waarom Land Rover? Ik denk dat dat vooral een licensing deal is, om de telefoon een beetje cachet mee te geven en de kracht van het merk te gebruiken om de telefoon in de markt te zetten. We hebben begrepen dat Land Rover daarnaast ook echt betrokken is bij vooral het ontwerp van de telefoon. Er zijn designelementen aan de telefoon die aan een Land Rover doen denken, de “grill” van de speakers aan de voorzijde van de telefoon, en aan de achterzijde lijnen die doen denken aan het dak van een Landrover. En misschien ook wel de “bulkiness”. Want het is een stevige, zware telefoon. Zeker als je de extra accu – of Adventure – pack aan de achterzijde bevestigd is het een vrij lomp ding dat 422 gram weegt. Past niet erg makkelijk in je broekzak. Als de Adventure pack erop zit past de telefoon in de rubberen hoes waaraan een carabiner bevestigd is. Hiermee kan je de telefoon makkelijk aan je rugzak hangen, je riem of waar je ook wilt en het prettig zit. Zonder de Adventure Pack is de telefoon iets groter dan een iPhone en past het overigens prima in je dagelijks gebruik (en broekzak). De telefoon voelt stevig aan en is best een cool ding.Wat is waargemaakt?
Nou dus voor die verschillende beloftes:- Accuduur: De belofte van de telefoon is dat het makkelijk een dag in koude omstandigheden kan draaien bij intensief gebruik “GPS running and screen constantly on”. Het 4000Mha vermogen van de interne accu wordt nog bijna verdubbeld door de 3620 van de adventure pack. Ik heb wat wisselende ervaring hiermee. Mijn eerste indruk is dat bij regulier gebruik je de telefoon inderdaad dagen niet hoeft op te laden. Onlangs was ik er wel een dag veel intensiever mee bezig, met veel werk op reis online, en dan leek de accu toch niet veel beter te presteren dan een reguliere telefoon. Gevoegd bij het feit dat ik eigenlijk niet de batterij stand van de Adventure pack kan zien, vind ik het moeilijk een inschatting te maken of deze belofte echt wordt nagekomen. Binnenkort op zomervakantie ga ik goede omstandigheden creëren om hier meer over te kunnen zeggen.
- Tegen de kou kunnen (tot -30 claimt Bullit): nog niet kunnen testen.
- Zeer goede GPS / GLONASS tracking: Eerste ervaring is zeer positief. In Montafon de Montafon Arlberg Marathon gevolgd om te filmen en GPS was zeer accuraat. Dit komt o.a. doordat in de Adventure pack ook een extra “ceramic patch GPS” zit die ook in decicated GPS devices te vinden is. Een soort extra antenne dus.
- Zeer goede tracking en mapping: met de perfect GPS receptie werk Strava in ieder geval erg goed. De View Ranger app die is voor-geïnstalleerd op de telefoon (is wel een reguliere smartphone app) moet ik nog wel erg aan wennen. De User interface is minder simpel en soepel als veel andere GPS tracking apps. Maar je kunt via de app wel heel veel routes vinden en downloaden, en de tracking is verder via de app op orde. Met de aanschaf van de telefoon krijg je ook nog een voucher voor de premium editie van de app waarmee je heel veel detailkaarten tot je beschikking hebt of tegen credits die met de voucher mee komen, kunt aanschaffen in de kaart shop. Ik merk wel dat de Map downloads heel vaak niet lukken omdat de telefoon “Internet Communication” failure aangeeft, zelf op steady thuis wifi. Dus dat is wel irritant.
- Stootvast: De telefoon heeft tijdens onze Montafon productie aan mijn rugzak gehangen en veel rond gebutst tegen de fiets en rotsen aan. Not a scratch. Ook de telefoon een paar keer voorzichtig laten vallen en geeft ook geen krimp. Dat lijkt dus wel snor te zitten.
- Water bestendig: tijdens het filmen in Engeland regende het aardig door. Ik gebruikte de telefoon om de drone te vliegen waarbij de regen direct op het scherm viel. Het scherm wordt daarmee iets lastiger te bedienen (maar minder dan bij reguliere telefoons) maar verder had de Explore geen last van de nattigheid. Ook tijdens het kanoën in Nederland was de telefoon aardig bespat. Geen probleem.
- Te bedienen met handschoen aan: ja, ook zonder geleidende fingertips. Je moet wel iets harder drukken.
De eerste indruk is dus overwegend positief. De ViewRanger app heeft nog zijn uitdagingen, de accuduur moet ik nog echt in actie zien, ik ben niet erg onder de indruk van de kwaliteit van de camera, en Android als besturingssysteem vindt ik als Apple gebruiker gewoon erg wennen. Maar dat de telefoon echt wel veel beter is voor outdoor dan reguliere telefoons. Ja, dat klopt zeker. Overigens is de prijs van €650 euro niet heel laag, maar daar krijg je dus wel de Adventure Pack er gratis voor bij en de premium code voor de View Ranger app.