Voor Gearlimits heb ik samen met Kristof het bos waar ik normaal vooral op de mountainbike kom, te voet verkend. Ik ben in deze omgeving opgegroeid en kom van kinds af aan in deze bossen. Voor Kristof is dit gebied nog onbekend en ik wil hem graag een paar van de mooiste plekjes van de Brabantse Wal laten zien. De route is gemaakt met Komoot een app waar ik inmiddels al heel wat prachtige routes mee gemaakt heb.
Onze tocht van ruim 17 km begint in Bergen op Zoom bij landgoed Lievensberg. Dit waterwingebied, met beukenlanen, heidevelden en zandverstuivingen ligt op loopafstand van NS-station Bergen op Zoom en er is genoeg parkeermogelijkheid voor wanneer je met de auto komt.
Komoot inspireert
Even geen inspiratie voor een fietstocht of wandeling? Komoot kan je helpen met tour-aanbevelingen en collecties. Geniet van routes die andere Komoot gebruikers voor je in kaart hebben gebracht. Wij delen deze week routes van drie Gearlimits contributors voor je. Vandaag de route van Inge Waasdorp. Deel onderaan de pagina de route die jij graag wil volgen en maak kans op een Komoot Goodie Bag.
We wandelen een stukje over het ‘blote voeten pad’ en door de parkachtige omgeving rondom voormalig ‘Huize Lievensberg’ (1846) dat inmiddels omgedoopt is tot ‘Villa Heidetuin’, een fijn plekje voor koffie of lunch na de wandeling of om te blijven slapen in de bed & breakfast als je meerdere dagen van de prachtige omgeving wilt genieten.
Beschermd natuurgebied
We merken hier al dat het terrein langzaam omhoogloopt. De route gaat dan ook over een deel van de Brabantse Wal, een verhoging in het landschap in het zuidwesten van de Nederlandse provincie Noord-Brabant en de Belgische provincie Antwerpen. De Brabantse Wal is waarschijnlijk ontstaan door erosie door de rivier de Schelde. Grote delen van dit gebied zijn aardkundig waardevol (UNESCO Geopark Schelde Delta) en beschermd natuurgebied.
Inheemse loofhoutsoorten
We passeren de buisleidingenstraat, een ondergronds leidingentracé tussen de industriegebieden van Rotterdam en Antwerpen. Op luchtfoto’s en kaarten is goed te zien hoe de leidingstraat loopt, omdat over een lengte van 75 km niets gebouwd/verbouwd mag worden. Het valt ook op tijdens de wandeling, omdat het een kale strook is midden door het bos. Via de leidingstraat lopen we landgoed Boslust in, dat bestaat uit oud dennenbos met inheemse loofhoutsoorten zoals de zomereik en ruwe berk. Vanuit hier wordt het bos ingedeeld door een systeem van lanen die oorspronkelijk horen bij een landhuis verderop. Het weer is perfect om te wandelen; het is droog en een graad of 11. Langzaamaan komt de zon door, waardoor het te warm wordt om nog langer onze jassen aan te houden, en dat in november!
Na wat foto’s en een korte pauze lopen we door naar natuurgebied de Zurenhoek. Vroeger was de hele Zurenhoek een stuifzandvlakte, maar een groot deel is inmiddels beplant met naaldboven om het stuifzand vast te houden. Vanaf het brede pad waar we lopen zien we een smal zijpad. Een beetje overwoekerd, maar nog best begaanbaar. We gaan op onderzoek uit en komen op een klein heideveld. Het terrein bestaat hier uit grillige heuvels met hoogteverschillen tot 8 meter.
De Borgvlietse Duinen
Via een slingerend paadje komen we weer terug op het brede pad dat ons naar de Borgvlietse Duinen leidt, een stuifzandgebied van 10 hectare zand en heide. Regelmatig kom je in deze omgeving een schaapskudde tegen die steeds verplaatst wordt en ingezet wordt voor het beheer van de natuur. Tegenover de zandvlakte graast de kudde die ik hier al vaker heb gezien.
We lopen achterlangs de kudde een niet opvallend pad in en na een kwartier staan we in het Woeste Gedeelte, dat grenst aan de Borgvlietse. Het is onderdeel van landgoed Wouwse Plantage. Oorspronkelijk bestond dit gebied uit veenmoeras, afgewisseld met zandruggen van wel 20 meter hoog. In 1504 werd door Jan III van Glymes, heer van Bergen op Zoom, opdracht gegeven om bos aan te planten voor houtproductie. Dit was het begin van de Wouwse Plantage.
De ondergrond is vandaag droog en stevig, maar als het geregend heeft, verandert het hier in een drassige bodem doordat het water heel langzaam wegzakt. Het is vochtiger en het bos is dichter dan op het eerste deel van onze wandeling en je ziet dan ook overal mos en varens.
Het Woeste Gedeelte
We passeren een zijpaadje dat een heuvel op gaat. Niet mijn oorspronkelijk geplande route, maar het ziet er avontuurlijk uit en we besluiten het te volgen. Het pad golft zich een weg omhoog en ik kan me niet herinneren dat ik in dit gebied ooit eerder zo hoog ben gekomen. Mijn horloge en Komoot geven beide 54 meter hoogte aan.
We slingeren verder naar beneden en komen weer terug op het pad. Verderop in het Woeste Gedeelte pauzeren we met thee en stroopwafels en lopen daarna via Boslust en Lievensberg weer terug naar het begin van onze wandeling.
Wil je deze route zelf wandelen? Je vindt hem op Komoot.
(Hier en daar zijn we van de geplande paden afgeweken omdat we een leuker pad zagen. Dat kan het volgen van de route op 2 punten wat onduidelijk maken. Zoom in dat geval even uit op de Komoot-kaart en je ziet waar je uit moet komen.)
WIN EEN KOMOOT GOODIE BAG
Deel jouw favoriete route met ons om andere te inspireren deze te lopen, fietsen, rennen etc. en maak kans op een Komoot Goodie Bag met mok, cycling-cap en bidon. Om kans te maken op deze artikelen hoef je alleen maar een reactie achter te laten onderaan deze pagina in de comments. Laat ons weten welke route je graag zou willen volgen, en deel de link naar die route. That’s all!
Op 1 januari 2022 kiezen wij een winnaar en vermelden we dat in de comments op deze pagina. Ook nemen we contact op via het doorgegeven e-mailadres om te vragen naar welk adres we het gewonnen product kunnen sturen. Geen stress, het e-mailadres is alleen voor ons zichtbaar en wordt niet vermeld in de reactie die je plaatst.