Hoever ben jij bereid te reizen voor een prachtige daghike of een meerdaagse trektocht? Wie heeft er nu niet de Inca Trail in Peru op zijn bucketlist? Of de klimtocht naar Mount Everest Base Camp? Misschien is het zelfs je droom om in het zuiden van Ethiopië over een opgedroogde rivierbedding de Hammer Trail af te leggen.
Het is heerlijk om weg te zijn van de poppenkast van de bewoonde wereld en je zintuigen eens iets anders te geven. Helaas komen dit soort onvergetelijke expedities niet zonder de lange vluchten, drukke vliegvelden, hotels, restaurants en alle andere ongemakken van het reizen. Hier moet je voor vertrek ook rekening mee houden. Als je je aan het voorbereiden bent op een trektocht van een aantal dagen, ben je vanzelfsprekend erg gericht op het gedeelte waar je in de wildernis bent en moet overleven. Vergeet echter niet de gevaren tijdens je tocht door de geavanceerde beschaving, waar technologie het leven beheerst.
Veilig reizen
In het buitenleven moet je rekening houden met alle gevaren die de natuur op je pad kan gooien: temperatuur, zon, wind, gevaarlijke dieren, insecten, parasieten. Met beschermende kleding, speciaal ontworpen schoenen, alles-afwerende chemicaliën, een mini-apotheek en elektronische outdoor-gadgets ga je de natuur in. Je bent immers goed voorbereid.
Het grootste gevaar onderweg naar dit natuurlijke paradijs is echter je eigen soort; de mens. Reizigers worden namelijk vaak gezien als een gemakkelijk doelwit voor dieven, zakkenrollers en oplichters. Toeristenbestemmingen wemelen van de nepambtenaren, gebroken taximeters, gesloten bestemmingen en beschadigde voertuigen. Blijf dus altijd alert als je op reis bent.
Online veiligheid op reis
Een nieuw probleem waar reizigers rekening mee moeten houden is het gevaar van een onveilig netwerk. Als je in de bewoonde wereld bent, wil je maar al te graag even online gaan. De behoefte aan een dosis internet is zo sterk dat je zorgeloos verbinding maakt met elk netwerk dat je toegang geeft. Openbare wifi-netwerken zijn echter niet veilig en zijn zeker een aandachtspunt als het gaat om veilig reizen.
Het probleem met Wifi-netwerken is niet alleen de andere gebruikers, maar ook de eigenaar van het netwerk. Je kunt de mensen van dat leuke hostelletje of dat plaatselijke koffietentje vast wel vertrouwen. Maar hoe weet je zeker dat het hun netwerk is?
Het is namelijk erg gemakkelijk voor een oplichter om de hotspot-functie aan te zetten en het netwerk dezelfde naam en wachtwoord te geven als het netwerk van jouw hotel. Onthoud dat reizigers een gemakkelijke prooi zijn, en toeristenbestemmingen de voorkeursplaats delict.
Internetverkeer beveiligen met een VPN
Een VPN (virtueel privénetwerk) beveiligt al je internetverkeer door het te versleutelen en om te leiden via een VPN-server. Dit betekent dat niemand kan zien wat je online doet. Het is onmogelijk voor pottenkijkers om je gegevens te ontcijferen.
Bovendien kan ook niemand zien waar het internetverkeer vandaan komt, omdat het nu verbonden is aan het IP-adres en de locatie van de VPN-server. Zelfs de eigenaar van het netwerk kan niets met de gecodeerde informatie.
Als je ogen al wazig beginnen te worden bij de gedachte om technologie uit te moeten zoeken, wees gerust! Het is heel simpel om een VPN op je apparaat te installeren, want VPN-diensten hebben namelijk een app. Het kost slechts 10 minuten om te downloaden, te installeren en te registreren. Daarna kun je zorgeloos verbinden met ieder wifi-netwerk dat je tijdens je avonturen toegang geeft. Wat bijdraagt aan online veilig reizen.
Je kunt je familie laten weten dat alles goed gaat, je foto’s uploaden naar de cloud, je blog bijhouden of zelfs je volgende reis boeken.
VPN-bonus
Als je in het buitenland op reis bent, kan je verbinding maken met een VPN-server in Nederland, door in de app op een kaart te klikken. Zo wordt je internetverkeer via Nederland omgeleid en verbonden aan een Nederlands IP-adres. Dit is noodzakelijk als je streams wilt bekijken van de NPO of andere Nederlandse omroepen, die in het buitenland niet uitgezonden worden.