Search
Close this search box.

In twee etmalen door Marokko tijdens de Mazda Epic Drive

In twee etmalen door Marokko tijdens de Mazda Epic Drive

De Mazda Epic Drive is een unieke rijervaring. Deze drive geeft autorijders de kans om Mazda’s nieuwste modellen uitgebreid te testen. Maar niet in een standaardomgeving. Nee, Mazda kiest een uitdagende en adembenemende setting. Voor de meest recente editie van deze epische tocht is gekozen voor de Mazda CX-60, een luxueuze en krachtige SUV. Eerder had ik het genoegen om de CX-60 in het ruige en onvoorspelbare klimaat van Schotland te testen. Nu biedt zich een geheel andere uitdaging aan: een episch avontuur met een groep journalisten 1200 kilometer door de prachtige en gevarieerde landschappen van Marokko. En dat in slechts twee dagen. Deze reis belooft niet alleen een ultieme test van de CX-60 te worden, maar ook een avontuur om nooit te vergeten.

Elk jaar organiseert Mazda het geweldige evenement genaamd de Epic Drive. Een bijzondere rit in een van de nieuwste Mazda modellen: Eentje vol avonturen waarin je de Mazda echt leert kennen. Zo zijn ze bijvoorbeeld ook al door Noorwegen, Turkije, IJsland, Kazachstan en Siberië georganiseerd. Dus verschillende locaties die allen een overeenkomstig feit hebben. En dat is dat ze altijd over iconische routes leiden, ver weg van de gebaande paden. Gearlimits en Menquiry zijn dit jaar uitgenodigd om mee te rijden door de ruige en avontuurlijke binnenlanden van Marokko.

Etappe 1: Van Marrakesh naar Ouarzazate door het Atlasgebergte

Onze reis begint nabij het iconische Djema el-Fna-plein in Marrakesh, het bruisende hart van de stad waar straatartiesten, marktkooplui en eetkraampjes samenkomen in een symfonie van geluiden, geuren en kleuren. 

De Tizi n’Test-pas

In twee etmalen door Marokko tijdens de Mazda Epic Drive

Op ongeveer twee uur rijden van Marrakesh bereiken we het gebied dat het zwaarst getroffen is door de aardbeving van september 2023. Overal zijn de gevolgen zichtbaar: ingestorte gebouwen en provisorische tentenkampen waar ontheemden noodgedwongen verblijven. De aardbeving, die aan duizenden mensen het leven heeft gekost, heeft diepe sporen nagelaten. Toch is ook te zien dat de bewoners hard werken om hun dorpen weer op te bouwen en het normale leven te hervatten.

De R203 slingert over rode, bijna paarse, rotsformaties omhoog naar de Tizi n’Test-pas en het landschap wordt steeds ruiger. De beroemde Tizi n’Test-pas is een van de meest spectaculaire bergpassen van Marokko. Deze pas, die de stad met de Sahara verbindt, bereikt een hoogte van 2.093 meter en biedt adembenemende uitzichten over de omliggende bergen en valleien. De weg is smal en bochtig, met steile kliffen aan één kant, wat een ware test is voor de stabiliteit en het rijcomfort van de CX-60. De geavanceerde vierwielaandrijving en het adaptieve veersysteem van de Mazda bewijzen hier hun waarde, terwijl we soepel en veilig de kronkelende wegen bedwingen.

In twee etmalen door Marokko tijdens de Mazda Epic Drive

Door de Soussvlakte naar Ouarzazate

Tijdens de afdaling heb je een magnifiek uitzicht op de Soussvlakte en op de heuvels die bedekt zijn met arganiabomen. Hier verandert het landschap drastisch; de weelderige groene bergen maken plaats voor een dor en woestijnachtig vlakgebied. De CX-60 toont zijn veelzijdigheid en rijcomfort op de lange rechte wegen. Dankzij de efficiënte motor verbruiken we minder brandstof, wat essentieel is gezien de lange afstanden en de beperkte beschikbaarheid van tankstations in deze regio.

Aankomst en overnachting in Ouarzazate

Onze eerste etappe eindigt in Ouarzazate. Wat nu een vredig provinciestadje is, was ooit de garnizoensstad van het Franse Vreemdelingenlegioen. En ondanks de rust in deze omgeving, is de belangrijkste industrie hier, de filmindustrie. Honderden films zijn in deze regio opgenomen. Om er een paar te noemen: Jewel of the Nile, The Living Daylights, Gladiator, Kingdom of Heaven, de hitserie Game of Thrones en zo kan ik nog wel even doorgaan. 

In twee etmalen door Marokko tijdens de Mazda Epic Drive

We overnachten in de Ecolodge & Spa Ouednoujoum, een oase van rust en luxe in de woestijn. Na een dag vol rijavonturen is het genieten van de serene omgeving en zijn de uitstekende faciliteiten van de ecolodge een welkome verademing.

Etappe 2: Van Ouarzazate terug naar Marrakesh

Voor we aan onze terugreis beginnen, zorgen we ervoor dat de tank van de CX-60 goed gevuld is. Tankstations zijn in deze afgelegen gebieden schaars en het plannen van tankbeurten is essentieel. Met een volle tank en een gecontroleerde routekaart zijn we klaar voor de tweede etappe van onze epische rit.

In twee etmalen door Marokko tijdens de Mazda Epic Drive

De Dadèskloof

Vanuit Ouarzazate vertrekken we naar één van Marokko’s meest spectaculaire natuurwonderen: de Dadèskloof. De nauwe weg kronkelt door de kloof, geflankeerd door hoge kliffen en diepe afgronden. Onderweg zien we de overblijfselen van oude Kasbahs, hoog op de rotsen gebouwd.

In twee etmalen door Marokko tijdens de Mazda Epic Drive

Vervolgens begint een andere schitterende route, die ons via geasfalteerde en onverharde wegen naar een hoogte van meer dan 3048 meter (10.000 voet) brengt – de hoogste weg in het Atlasgebergte. Hier wordt het rijden opnieuw een uitdaging die precisie en controle vereist. Gelukkig biedt de Mazda CX-60 met zijn uitstekende handling en sterke motor een veilige en comfortabele rit door dit ruige landschap.

Via Ben Mellal naar Marrakesh

Na de Dadèskloof vervolgen we onze weg door het Atlasgebergte. De route gaat via Ben Mellal, een stad bekend om zijn levendige markten en de omliggende vruchtbare landbouwgebieden. De variërende wegomstandigheden en het wisselende landschap maken deze rit een perfecte gelegenheid om de veelzijdigheid en het aanpassingsvermogen van de CX-60 te ervaren. De moderne veiligheidsvoorzieningen en het luxueuze interieur zorgen ervoor dat zelfs na vele uren rijden, het comfort en de rijervaring van topniveau blijven.

Aankomst in Marrakesh

Na twee dagen en 1200 kilometer arriveren we weer in Marrakesh. De Mazda Epic Drive door Marokko heeft bewezen dat de CX-60 niet alleen geschikt is voor de ruige Schotse hooglanden, maar ook voor de gevarieerde en uitdagende wegen van Marokko. De combinatie van kracht, comfort en technologie maakt de Mazda CX-60 een uitmuntende keuze voor avontuurlijke rijders die geen compromis willen sluiten tussen prestaties en luxe.

In twee etmalen door Marokko tijdens de Mazda Epic Drive

Final thoughts

De Mazda Epic Drive door Marokko was een onvergetelijke ervaring die de veelzijdigheid en capaciteiten van de Mazda CX-60 op indrukwekkende wijze heeft gedemonstreerd. Van de bruisende straten van Marrakesh tot de serene woestijnlandschappen van Ouarzazate en de uitdagende bergpassen van het Atlasgebergte. Deze reis bood een perfecte mix van avontuur en rijplezier. De Mazda CX-60 heeft zich – net als in Schotland – ook in de woestijn opnieuw bewezen als een betrouwbare en luxueuze reisgenoot, klaar om elk klimaat en elke uitdaging aan te gaan.

Nog even specs

  • Model: CX-60 e-Skyactiv PHEV
  • Motor: 2,5 viercilinder + elektromotor Vermogen: 327 pk (gecombineerd vermogen)
  • Koppel: 500 Newtonmeter Acceleratie 0-100: 5,8 sec
  • Topsnelheid: 200 km/u Gewicht: 1.995 kg
  • Vanaf: €56.690
In twee etmalen door Marokko tijdens de Mazda Epic Drive

Meer weten over de Mazda CX-60? Kijk op Mazda.nl of lees eerst onze autotest.

Picture of Hayco Volkers

Hayco Volkers

I have practiced a multitude of sports since my youth to the present. My first sports as a child were judo and athletics. Cycling, hiking, mountain biking, kyokushin karate, diving, baseball, golf and windsurfing, rowing and krav maga were added later.
Picture of Hayco Volkers

Hayco Volkers

I have practiced a multitude of sports since my youth to the present. My first sports as a child were judo and athletics. Cycling, hiking, mountain biking, kyokushin karate, diving, baseball, golf and windsurfing, rowing and krav maga were added later.

Gerelateerd

5 epische outdooravonturen in de wildernis van Småland

De grootste schat van het Zuid-Zweedse Småland is de natuur. Als je weg van de massa op vakantie…

In twee etmalen door Marokko tijdens de Mazda Epic Drive

De Mazda Epic Drive is een unieke rijervaring. Deze drive geeft autorijders de kans om…

5 avontuurlijke tips om je te verbinden met de zee op World Ocean Day

Op 8 juni vieren we World Ocean Day, een dag die helemaal in het teken staat van de oceaan….

Outdoor op zijn best: De Jordan Trail

De Jordan Trail biedt cultuur en adembenemende landschappen, voor avonturiers de kans om op een…

La Grande Odyssée in Isère: Een geweldige ervaring voor outdoor fans

Afgelopen zomer reisde ik al eens per trein naar de Franse Alpen. Nu ben ik uitgenodigd om in de…

Helly Hansen eert Ski Patrollers op de International Ski Patrol Day 2024

Morgen, op 10 februari 2024, is het weer zover: International Ski Patrol Day wordt voor de derde…

Op outdoor-avontuur in Morzine-Avoriaz: Mountainbiken, planten zoeken en meer

Een reisverslag over een bezoek aan het gebied van Morzine-Avoriaz in de Franse Alpen. Van…

Krachtige must-reads voor zelfontwikkeling 

Dat zelfontwikkeling niet altijd hoeft te smaken naar groene smoothies, wierook en meditatiesessies…

Leer langlaufen in de Tiroler Zugspitz Arena

Waarom zou je jezelf beperken tot alleen skiën of snowboarden als er ook nog langlaufen is? Het is…

Interview met natuur illustrator Jack Spowart

Vorig jaar maakten we kennis met Jack Spowart toen Rab en Banff op zoek waren naar een…