Even kijken, welke sporten beoefen ik? Sportklimmen, mountainbiken, skiën, klettersteig, slacklinen, bergbeklimmen, boulderen,… Dat is het wel, denk ik. Met de meeste sporten die ik noemde ben ik niet opgegroeid. Maar hoe ben ik er dan in gerold?
Ik ben in het sportklimmen gerold via klettersteig (ook wel via ferrata). Een sport die mijn broer reeds beoefende in de Alpen. Dat klettersteigen zag er gaaf en vrij toegankelijk uit en kwam dichtbij mijn wens om te leren bergbeklimmen. Van klimmen of bergbeklimmen had ik nog geen kaas gegeten. Hoewel het bergbeklimmen mij wel lonkte maar ik wist simpelweg niet hoe en waar te beginnen en daarbij zag dat eruit als iets dat nooit voor mij was weggelegd. Te moeilijk, te technisch, onbereikbaar. De eerste zomer die zich aandiende besloten mijn partner en ik om samen een laagdrempelige klettersteig te doen onder begeleiding van een gids in de Dolomieten, Italië. Het was een fantastische ervaring en we kregen het idee dat deze sport goed toegankelijk was voor ons maar we vonden wel dat we daarvoor (voor de volgende zomer) betere kennis van het gebruik van ons verplichte materiaal (klimgordel, klettersteigset, helm) moesten hebben en sterker moesten worden om langere tochten te kunnen ondernemen. Tja, dat betekent dat je moet gaan sportklimmen omdat daarmee vergelijkbaar materiaal gemoeid is én je een sterker bovenlichaam krijgt. In Nederland betekent dat eigenlijk maar een ding: gaan klimmen in indoor klimhallen, maar om zelfstandig te mogen klimmen moet je wel een vaardigheidsbewijs hebben. Dus in de winter de noodzakelijke cursus gevolgd. Sindsdien train ik wekelijks in een indoorhal. Vanuit het klimmen in een indoorhal kwam ik vanzelf in aanraking met boulderen. Door jaarlijks met mijn broer op te trekken en hem uit te nodigen om samen nieuwe tours te ondernemen leer ik iedere keer weer ontzettend veel. Zodoende breid ik mijn vaardigheden langzaam uit naar het bergbeklimmen.De tip is om klein te beginnen en in je omgeving te kijken naar mensen die deze sport al beoefenen. Misschien kan je mee? Een andere mogelijkheid is onder begeleiding van een gids de sport te ondernemen. Die gids kun je dan de oren van zijn hoofd vragen over technieken, materiaal en noem maar op. Vaak ga je niet alleen met een gids op pad, maar met een groep andere nieuwelingen. Zo kom je met andere mensen in contact die misschien wel dezelfde wensen hebben. Of wellicht is er een Nederlandse vereniging waarmee je onder begeleiding op pad kan? Dan ontmoet je meteen gelijkgezinden! Blijf wel realistisch in je wensen. Bijna alle sporten zijn in essentie veilig om te beoefenen maar het is belangrijk dat je goed kan inschatten wanneer situaties onveilig (dreigen te) worden. Om dat inzicht te krijgen moet je ervaring opdoen in de sport en gecorrigeerd worden.
Wat mij ook veel geholpen heeft is het lezen over de sport, de materialen en de technieken en die zo mogelijk thuis na te bootsen. Zo kun je bijvoorbeeld prima knopen thuis oefenen. Dan kom je toch iets minder onbeslagen ten ijs en kun je gerichtere vragen stellen aan professionals en experts in hun vakgebied.