Van de vele klimaat problemen die we als mensheid hebben gecreëerd is het probleem van single-use/wegwerp plastic en de manier waarop plastic in het water van de wereld terecht is gekomen, misschien wel de meest tot de verbeelding sprekende. Beelden van rivieren van weggeworpen plastic flessen in Indonesië, of zeeschildpadden die vast zetten in visnetten komen vrijwel elke dag voorbij.
Bekend onderaan andere van de inspanningen van Boyan Slat, is de ” Great Pacific Garbage Patch” ofwel de “Plastic Vortex” dat zich bevindt in het gebied tussen Hawaï en California.
Het beeld van een enorme drijvende is niet helemaal correct, volgens Ben Lecomte, een zee zwemmer die een afstand van 300 zeemijlen (ongeveer 450 kilometer) door deze Plastic Vortex gaat zwemmen. Het zijn natuurlijk ook de grote stukken plastic, maar met name de kleinere, tot micro plastics waarvan het water vol zit, die vissen verteren en die op de manier ook in ons voedsel terecht kan komen. Een deel van die microplastics zijn micro-vezels, afkomstig van kleding gemaakt van synthetische stoffen, die vooral tijdens het wassen los van de kleding komen en in het water terecht komen, tot wel 700,000 vezels per volle wasbeurt, lezen we op de website die over dit project gaat.
Een reden ook voor het Nieuw Zeelandse kledingmerk Icebreaker om het project van Ben te ondersteunen. Icebreaker is vooral groot geworden met hun Merino wolen base-layer kleding, en met hun “Move to Natural” platform, ijveren ze ook om synthetische vezels in hun eigen kleding uit te bannen en hiermee ook een goed voorbeeld te geven aan de (outdoor) kleding industrie.
Waarbij het niet alleen over aandacht en bewustwording gaat. Tijdens zijn zwemtocht zullen Ben en zijn team monsters nemen en data verzamelen zodat onderzoekers een nog beter beeld kunnen krijgen van de situatie in deze Vortex. Meer informatie en het volgen van Ben en zijn team kan je vinden, en doen op movetonatural.com.
Wij wensen iedereen betrokken bij dit mooie project heel veel succes!