Het begon allemaal met een expeditie naar Groenland, enkele ontevreden ontdekkingsreizigers en de pioniersgeest van Åke Nordin. De beste manier om de jassen en parka’s van Fjällräven te introduceren, is om het verhaal van de allereerste Fjällräven-jas ooit te schetsen.
In de zomer van 1996 landde een expeditie van Zweedse en Noorse alpinisten en gletsjeronderzoekers in het ruige bergdorp Kulusuk, gesitueerd in het zuidoosten van Groenland. Anderhalf jaar lang hadden ze zich secuur voorbereid op de extreme uitdagingen die het Noordpoolgebied hen zou voorschotelen. Een van de initiatiefnemers, een ervaren alpinist genaamd Per Åke Sjöman, had Åke Nordin, de oprichter van Fjällräven, enkele jaren eerder voor het eerst ontmoet. Sjöman droeg schetsen voor tentontwerpen aan en Åke maakte op zijn beurt op maat gemaakte tweepersoonstenten van versterkt nylon voor de expeditie. Fjällräven voorzag de groep ook van rugzakken en drie kleinere thermotenten voor de expeditie.
Toen ze zes weken later thuis kwamen, diende de expeditie een schriftelijk rapport in waarin werd bevestigd dat de tenten en rugzakken met succes waren getest in “extreem zware omstandigheden”. De Fjällräven-gear had de expeditie stresstest “verrassend goed” doorstaan. Er was echter één aspect waar de groep ontevreden mee was – de kleding die aan het team was verstrekt. De kleding kwam van andere leveranciers dan Fjällräven en had niet geheel aan de verwachtingen voldaan. Ze bespraken dit met Åke, die meteen de kans zag om een nieuwe uitdaging op het gebied van outdoor op te lossen. Hij ging een jas maken.
Hij herinnerde zich een stof, die hij ooit had overwogen te gebruiken voor een tent, maar voor die functie te zwaar was gebleken. Het bleek het perfecte materiaal voor een jas te zijn, het enige dat moest worden verbeterd was de waterbestendigheid van het materiaal. Hij dacht terug aan zijn tijd als skischansspringer op Paradiskullen en herinnerde zich hoe hij aan de start bovenop de heuvel op zijn beurt wachtte. Terwijl hij met de andere skiërs wachtte, waxten ze niet alleen hun ski’s, maar ook hun zitvlak om vocht en kou te weren en zo het gure winterweer op afstand te houden. Waarom niet hetzelfde proberen met het materiaal voor zijn jas? Het befaamde G-1000 materiaal, de Greenland Jacket en de Greenland Wax waren geboren.
Greenland Re-Wool Jacket M Greenland Winter Parka W