Search
Close this search box.

Belangrijk nieuw hoogtepunt bij 10e editie Adamello Ultra Trail

Belangrijk nieuw hoogtepunt bij 10e editie Adamello Ultra Trail

De Adamello Ultra Trail viert zijn tiende editie van 20 tot 22 september 2024 in de adembenemende Italiaanse Alpen. Deze mijlpaal wordt gekenmerkt door de introductie van een nieuwe 60 km afstand en de opname in het prestigieuze TORX eXperience-netwerk. Sinds de oprichting heeft dit evenement zijn roots behouden door langs de loopgraven en militaire wegen uit de Eerste Wereldoorlog te lopen, wat bijdraagt aan de unieke charme en historische waarde van de race.

Vanaf de eerste voorbereidingen voor deze speciale editie heeft het organiserend comité van Adamello Ultra Trail ASD grootse plannen gekoesterd. Met nog drie maanden te gaan, blijkt dat de organisatoren hun eigen verwachtingen hebben overtroffen. De race, die plaatsvindt in de Pontedilegno-Tonale regio, biedt twee belangrijke nieuwigheden om het decennium te vieren: de nieuwe 60 km afstand en de opname in het internationale TORX eXperience-netwerk, wat de passie voor trailrunning naar een hoger niveau tilt.

Bijzondere aankondiging in Milaan

Tijdens de persconferentie in de Pirelli-toren in Milaan waren prominente figuren aanwezig, waaronder de president van de Lombardije Regionale Raad Federico Romani, de Lombardije Regionale Raadslid Claudia Carzeri, en de vicevoorzitter van Adamello Ultra Trail ASD Luigi Sterli. Deze bijeenkomst benadrukte de groeiende invloed en het belang van de Adamello Ultra Trail binnen de trailrunning gemeenschap.

Een breder bereik en meer mogelijkheden

Het doel van de tiende editie is om de kernwaarden en kenmerken van de race verder te versterken, terwijl het aanbod voor lopers van alle leeftijden en ervaringsniveaus wordt uitgebreid. De honderden vrijwilligers, de late septemberperiode om het zomerseizoen te verlengen, en de unieke locatie zijn slechts enkele van de aspecten die de Adamello Ultra Trail onderscheiden. De route doorkruist de Alta Val Camonica en Alta Val di Sole, op de grens tussen Lombardije en Trentino, en blijft zich elk jaar ontwikkelen.

Belangrijk nieuw hoogtepunt bij 10e editie Adamello Ultra Trail

In de afgelopen drie jaar is de 30 km race uitgegroeid tot 35 km, is de 90 km route omgekeerd en verlengd tot 100 km, en is een volledig programma van nevenevenementen, de Adamello Series, geïmplementeerd.

De Adamello Series en bijzondere gasten

De Adamello Ultra Trail begint op zondag 15 september met de Adamello Series. Het programma start ’s ochtends met de Adamello Vertical Kilometer (3,7 km en 1.000 m hoogteverschil), beschikbaar in drie versies: competitief, langzaam en junior (15-18 jaar). ’s Middags kunnen kinderen en tieners deelnemen aan de Adamello Trail Junior, op paden die zijn ontworpen naar leeftijd en ervaring, tot 4,5 km lang.

Bijzondere gasten en topfavorieten voor de medailles zijn de atleten van het Italiaanse Skyrunning Nationale Team, die de debuuteditie van 2023 domineerden. De sterke band met de Italiaanse Skyrunning Federatie (FISKY) is sinds die tijd gegroeid, zoals blijkt uit het trainingskamp dat eind mei op de racepaden werd gehouden.

Dankzij deze nauwe samenwerking met de Nationale Federatie is de Adamello Vertical Kilometer snel gestegen in de ranglijst en is nu opgenomen in de “CRAZY Vertical Italy Cup 2024”, terwijl de Adamello Vertical Junior zich heeft aangesloten bij de “Coppa Italia Giovani YOUTH A en B 2024” ondersteund door de Loacker-serie.

Nieuwe afstanden

Op 20-22 september is het eindelijk tijd voor het hoofdevenement. Op vrijdagmorgen start de Adamello Trail 100 km vanuit het hoofdkantoor van Vezza D’Oglio (Brescia) om 7:00 uur, gevolgd door de nieuwe Adamello Half Trail 60 km om 8:00 uur, en de koningsafstand Adamello Ultra Trail 170 km om 9:00 uur. Op zaterdag om 14:00 uur start vanuit het nabijgelegen dorp Monno de Adamello Short Trail 35 km, eindigend in Vezza d’Oglio zoals alle andere afstanden.

Alle afstanden van het hoofdevenement zijn geldig voor de Ultra-Trail du Mont-Blanc ranking (UTMB Index Race) en belonen lopers met respectievelijk 100M voor de 170 km, 100K voor de 100 km en de 60 km, en 50K voor de 35 km. Daarnaast zijn er punten te verdienen voor de International Trail Running Association (ITRA Index Race), met respectievelijk 6, 5, 3 en 2 punten, evenals voor de ITRA National League. Dit project streeft naar een duurzamer trailrunning wereld, waarbij atleten worden beloond die aan minstens drie evenementen in hetzelfde land deelnemen.

Belangrijk nieuw hoogtepunt bij 10e editie Adamello Ultra Trail

De toekomst van trailrunning

Het hoogtepunt van de Adamello Ultra Trail 2024 is de opname in het internationale TORX eXperience-netwerk, met als doel de promotie van trailrunning wereldwijd te bevorderen. Om dit partnerschap vanaf de eerste editie te stimuleren, krijgen 15 finishers van #AUT (10 voor de 170 km race en 5 voor de 100 km race) de kans om deel te nemen aan de TOR330 van Tor des Géants 2025 zonder door de loterij te hoeven gaan. Het systeem werkt volgens het principe “wie het eerst komt, het eerst maalt”: zodra de inschrijving voor TOR330 opent, hebben alle finishers van de twee langste afstanden van de Adamello Ultra Trail de kans om een plek te bemachtigen.

De tiende editie van de Adamello Ultra Trail belooft een spektakel te worden, waarbij traditie en innovatie hand in hand gaan om een onvergetelijke ervaring te bieden aan alle deelnemers en toeschouwers. Mis deze kans niet om deel uit te maken van dit historische moment in de wereld van het trailrunning.

Belangrijk nieuw hoogtepunt bij 10e editie Adamello Ultra Trail

Het programma

Zondag 15 september (ochtend):

  • Adamello Verticale Kilometer
  • Adamello Verticaal Junior
  • Adamello Langzaam

Zondag 15 september (middag):

  • Adamello Trail Junior

Vrijdag 20 september

  • Adamello Trail (100 km)
  • Adamello Half Trail (60 km)
  • Adamello Ultra Trail (170 km)

Zaterdag 21 september

  • Adamello Kort Parcours (35 km)
Picture of Reno de Jager

Reno de Jager

Mijn grootste passies zijn hiken, mountainbiken en fitness, daarnaast mag ik graag reizen. Zowel actieve als culturele - liefst een combinatie van beiden - hebben mijn voorkeur.
Picture of Reno de Jager

Reno de Jager

Mijn grootste passies zijn hiken, mountainbiken en fitness, daarnaast mag ik graag reizen. Zowel actieve als culturele - liefst een combinatie van beiden - hebben mijn voorkeur.

Gerelateerd

Doe mee met de legendarische Peli International Photo Contest

Peli Products, de wereldwijde marktleider in het ontwerpen en produceren van hoogwaardige…

Belangrijk nieuw hoogtepunt bij 10e editie Adamello Ultra Trail

De Adamello Ultra Trail viert zijn tiende editie van 20 tot 22 september 2024 in de adembenemende…

Ook dit jaar weer een subliem EOFT programma 

De EOFT is terug met avontuur, sport en een flinke dosis emotie. Een van de hoogtepunten is het…

Succesvolle Mammut Mountain Days in Zermatt afgelopen september

In het prachtige Zwitserse Zermatt vonden afgelopen september de succesvolle Mammut Mountain Days…

Timothy Olson is het nieuwe gezicht van de Ocean Outdoor Film Tour

De European Outdoor Film Tour 2022 komt er weer aan! De avonturenrugzak is propvol met nieuwe…

Trail & Hike event voor trailrunners en bergsportliefhebbers in Doorn

Op 21 & 22 mei zal Landgoed Zonheuvel in Doorn het toneel zijn van het nieuwe Trail & Hike…

Lejog 2022 | van Land’s End in Cornwall naar John O’ Groats

Volg Gearlimits’ redacteur Albin Bronkhorst van 20 tot en met 30 april. Hij fietst op de…

Lejog 2022 | from Land’s End in Cornwall to John O’ Groats

Follow Gearlimits’ contributor Albin Bronkhorst from 21-30 April, cycling solo across the…

Eerste Equip Sustainability Summit door Rab en Lowe Alpine

Afgelopen week organiseerden Rab en Lowe Alpine een zeer succesvolle eerste editie van…

Gearlimits in actie: Geld inzamelen op de gravelbike door Engeland en Schotland voor de Amazone

Van 20-30 april zal Gearlimits redacteur Albin Bronkhorst op de gravelbike in 10 dagen solo het…