For the English version of this review, click here.
Testomstandigheden
De TomTom bandit hebben we gedurende een periode van 4 weken getest bij verschillende activiteiten tijdens een actieve vakantie in Spanje. Veel mountainbiken, canyoning, paardrijden (stoffig), snorkelen en de Bandit is meegegaan tijdens een aantal bergwandelingen.De Review
Sinds de introductie van de eerste GoPro nu alweer 10 jaar geleden is de markt voor action camera’s aardig volgelopen. Allerhande traditionele en minder traditionele merken hebben action cams in de markt gezet met grote verschillen in kwaliteit en in prijs. Er is zeer veel keus. Daarbij is het gebruik van action cams ook wel erg verbreed; waar het eerst de radicale of op zijn minst fanatieke action sporters waren die zo’n ding hadden, is de action cam veel meer mainstream geworden, en kan je soms misschien eerder spreken van een vakantie cam. Met zoveel concurrentie maar ook een andere behoefte van de potentiële doelgroep, moet je als merk dus goed nadenken wat jouw camera nu uniek gaat maken, zodat het gaat opvallen, en belangrijker nog, verkocht gaat worden. TomTom heeft twee functies toegevoegd die de Bandit uniek kunnen maken:- de integratie van gps data (waarbij ik meteen moet zeggen dat ze hierin niet helemaal uniek zijn, o.a. de Garmin Virb heeft deze functionaliteit, maar marktleider GoPro bijvoorbeeld nog steeds niet)
- de mogelijkheid om via een app eenvoudig en snel een leuke montage in elkaar te draaien. Daarin zijn ze, zover ik weet, op het moment van testen wel uniek. Veel merken bieden wel desktop montage software, en bijna alle ook bijgaande apps, maar dus niet montage in een app.
Video
De videospecificaties zijn keurig op orde. Ik vind dat de minimale specificaties 1080p (pixels) 60fps (frames per seconde) moet zijn. (wil je weten waarom? check dan de Actioncam GearGuide), en dat heeft de Bandit. Ook kan je filmen met 2.7K bij 30fps en 4K bij 15 fps, maar ik heb daar nooit behoefte aan en heb het ook niet gebruikt. Er zijn mensen die menen dat de norm voor action cams wel 2.7 en 4K is maar zolang je geen 60fps kan schieten (dus goede basic slomos kunt maken) heeft dat wat mij betreft voor actions sports niet heel veel zin. Daarnaast is het bewerken van 4K bestanden (hele zware videobestanden) voor meeste PC’s al erg moeilijk en 4K ready schermen zijn ook nog niet wijdverbreid. In de toekomst zal dat zeker de norm gaan worden dus het is goed dat de Bandit het ook aanbiedt. Maar action sports bij 4K en 15fps filmen is redelijk nutteloos. Je krijgt een enorm schokkerig beeld.Audio
Gebruiksvriendelijkheid
Mounts en accessoires
De TomTom heeft zijn eigen serie mounts die we helaas nog niet ter beschikking hadden tijdens de test. Alleen de GoPro adapter mount hadden we mee waardoor we toch de Bandit op een aantal verschillende manieren hebben kunnen testen. Als we hands-on ervaring krijgen met de mounts zullen we die nog toevoegen aan deze review. Mocht je nieuwsgierig zijn naar line-up van mounts en accessoires, check hier.Edit / Montage / App
Zoals gezegd onderscheidt de Bandit zich vooral op editing gebied. Ook de focus van hun marketing: “Just shake to edit”. Voordat we daarover iets kunnen zeggen moeten we even naar het principe van “highlights”. TomTom gaat er vanuit dat elk stuk video bepaaldeJust Shake to Edit.
In principe kan je dus een filmpje monteren door te schudden aan je camera. De Bandit maakt zijn eigen willekeurige keuze in highlights en plakt die aan elkaar. Heel eenvoudig en snel, je hebt zo een filmpje van iets meer dan een minuut. Je kunt vervolgens nog highlights weghalen of toevoegen. Wat ik gauw merkte is dat de gps highlights die de Bandit markeert, niet altijd natuurlijke momenten zijn. Als je gesproken tekst in je filmpje wilt klopt het eigenlijk zelden (of toevallig een keer wel). Spraak is ook geen GPS info. Dus dat is logisch. Maar ook vreemde tilts in je camera (bv je draait je hoofd met de helmet cam), kan een highlight opleveren. Daarnaast, als je veel clips nog hebt staan, kan hij highlights bij elkaar gooien die qua onderwerp niks met elkaar te maken hebben. En dan moet je toch heel veel achteraf corrigeren. Dus ik ben snel van het shaken afgestapt. Na een beetje oefening vond ik toch een manier om snel een video te monteren. Wat ik deed:Stap 1: Eerst ga ik door mijn library van clips. Ik bekeek alle clips, of de highlights goed stonden en of ik zelf highlights wilde toevoegen. Sommige highlights haalde ik weg of wijzigde ik in lengte van de highlight of plaatsing ervan in een clip. Ik moest wel via google uitvinden hoe dat moest. In deze stap gaat de meeste tijd zitten, maar terugkijken van je beelden is ook gewoon leuk. En je kunt dus ook snel naar elke highlight scrollen op de timeline van de clip.
- Stap 2: Als ik tevreden was met de highlights koos ik de optie om een film te maken, maar vervolgens niet de “shake to edit” methode maar de groene knop met “voeg een highlight toe”. Dan ga je naar de library van highlights, en daar koos ik handmatige de highlights uit die ik wilde hebben. Vervolgens ging ik naar het montage schermpje en checkte of alles goed stond.
- Stap 3: Het is mogelijk om te kiezen uit het toevoegen van drie metrics, snelheid, g-krachten en als je het opgenomen, hartslag. Je krijgt dan over je beelden een graphic met km/h, g-kracht of hart rate, Helaas is het niet mogelijk om meerdere metrics toe te voegen een een gecombineerde graphic data overlay. Ook is er maar een design van de data overlay die je kunt kiezen. Ongetwijfeld zal TomTom in de toekomst hier wel meer variëteit in gaan aanbrengen. Uiteindelijk ook kwestie van app-updates en kost je als consument daardoor natuurlijk niks. Leuk om naar vooruit te kijken. Let wel op dat de graphic overlay op elke highlight wordt gezet, ook die waar het minder relevant is (als je stil staat, shot van een mooie omgeving enz). Dit kan je wel nog verwijderen.
- Stap 4: Je kunt ook nog een muziek track toevoegen. Daarbij maak de Bandit gebruik van je muziekbibliotheek op je telefoon. Daarbij twee opmerkingen: als je eenmaal een track hebt toegevoegd kan je die wel wisselen voor een andere, maar je kunt niet meer terug op je keuze om überhaupt muziek te gebruiken. Dat is wel een gemis. Want soms kom je tot de conclusie dat zonder muziek het filmpje beter is. Temeer de luidheid van de muziek niet kan worden aangepast, en de geluiden van je film niet meer of heel slecht hoorbaar zijn. Daarnaast: let op dat je muziek gebruikt waar rechten op rusten, en dat Youtube soms films blokkeert met dit soort muziek.
- Stap 5: Het opslaan en delen is heel eenvoudig. Als je filmpje af hebt, dan schrijft de Bandit de highlights naar de telefoon en maakt de app het filmpje af. Dan pas staat ook het bestand op je telefoon. Je kunt het dan bewaren naar je camera roll of delen via o.a Facebook of Vimeo.
Conclusie:
Met de Bandit heeft TomTom zich mijns inziens gericht niet alleen op de action sporter maar ook de sportende of actievere vakantieganger. En aan die doelgroep bieden ze echt een hele goede keus die mijns inziens met vertrouwen de concurrentie aan kan met de GoPro. Vooral vanwege de editting mogelijkheid die de GoPro niet levert. Ik zou me zelfs kunnen voorstellen dat het zo eenvoudig kunnen monteren, voor sommige mensen een reden kan zijn om voor het eerst een action cam te kopen. Daarbij is het dus wel cruciaal dat de onhandigheden in de app worden aangepakt. Ik zou TomTom ook aanraden een tutorial toe te voegen aan de app zodat de gebruiker niet via google hoeft te zoeken hoe de editting werkt, wat de highlight iconen betekenen enzovoorts. Volgens mij een simpele stap die veel frustratie gaat schelen. We komen zelf ook nog met een tutorial die je binnenkort hier kunt bekijken. Waarbij ik tot slot ook wil melden dat ik de “looks” van de camera leuk vond. Handzaam, mooi ontworpen, lekker opvallend, maar door de witte kleur wel wat besmettelijk. Maar who needs a clean action cam anyway? Voor een eerste generatie action cam is de TomTom Bandit een indrukwekkend product. Goed, origineel, en bovenal lost het echt een probleem voor veel mensen op die met bakken ruwe beelden terug komen van vakantie of hun action sport avontuur en er dan nog een film van moeten breien achter de PC of laptop. Met de Bandit monteer je gewoon ’s avonds na je activiteit meteen je film en deelt het met je vrienden en familie. Tomtom mag wat mij betreft trots zijn op dit product en dat ook uitstralen. TomTom zou bv ook kunnen zorgen dat elke edit die uit de Bandit komt herkenbaar is (doet de concurrentie ook en wordt ook gebruikt; mensen willen ook vertellen dat ze een action cam hebben, en welke). Zorg dat de gebruiker kan kiezen om een kleine bumper toe te voegen voor of na de video met: Made with the TomTom Bandit. Gewoon doen, het is een gave camera namelijk!In Nederland kost de TomTom Bandit rond de € 429,-.
Ik zou dit product aanbevelen bij mijn vrienden.
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