Het was groot nieuws afgelopen week. De Hillary Step, de bekende rotswand die het bijna bereiken van de top van de Mount Everest op 8.848 meter hoogte aangeeft, is niet meer. Waarschijnlijk zou dit gebeurd zijn bij de grote aardbeving in 2015, maar het nieuws werd pas afgelopen week naar buiten gebracht na observaties van een Britse klimmer.
Het bericht is echter inmiddels tegengesproken door Nepalese klimmers, dus helemaal zeker weten doen we het niet.
Hillary Step, hoe zat het ook al weer?
Sir Edmund Hillary was de eerste persoon die in 1953 de top van de Mount Everest bereikte. Of in ieder geval, de eerste waarvan documentatie is gemaakt. Hij deed dat overigens niet alleen, de sherpa (lokale gids en hulp) Tenzing Norgay verdient minstens zo veel lof. Het beroemde herkenningspunt dat nu verdwenen is, werd naar Hillary vernoemd.
Ingestort en verdwenen
Al vorig jaar berichtten Amerikaanse bergbeklimmers van het verdwijnen van de Hillary Step, maar nu is het op 17 mei 2017 door een Britse klimmer bevestigd. Het bereiken van de top is hiermee nog moeilijker en gevaarlijker geworden dan het al was. Nog steeds laten veel bergbeklimmers op de flanken van de Mount Everest het leven, al dan niet na het bereiken van de top.
Op het verkeerde been door sneeuwval?
Nepalese klimmers, waaronder de voorzitter van de Nepalese klimvereniging, hebben een paar dagen laten gereageerd op het bericht. Zij spreken het nieuws tegen; volgens hen is de Hillary Step nog gewoon intact. De reden die zij geven voor de verwarring is de flinke berg sneeuw die er gevallen is, en het feit dat klimmers daardoor een andere route moeten kiezen. Vanuit die hoek is de Hillary Step een heel stuk minder herkenbaar.
Het is dus wachten op de eerste duidelijke foto’s van het al dan niet instorten van de Hillary Step, tot die tijd blijft het gissen.
Bron: MOUNTAINREPORTERS.nl en NOS.nl