Informatie testcondities
De inlegzolen zijn getest tijdens een poolexpeditie naar 69 graden Noorderbreedte, in het hart van de winter. Buitentemperaturen tot onder de -30 graden. Gedragen in B/C categorie bergschoenen, zowel op ski’s als op sneeuwschoenen, gedurende 5 dagen. Daarna ook gedragen bij wandelingen in Nederland, onder relatief warme omstandigheden.
Review Superfeet REDhot
Het is heel moeilijk om een product als inlegzolen onderling te vergelijken. Het draagcomfort is erg afhankelijk van de omstandigheden, het terrein en de persoon die ze draagt.
De eerste indruk van het product is heel goed. De zolen worden op de persoon en in de juiste schoen persoonlijk door een specialist aangemeten en op maat gemaakt. Er worden ook heldere instructies gegeven. Dit is belangrijk, want de zool moet zich duidelijk aanpassen aan voet en schoen. Pas na een korte inloop-periode zitten ze echt comfortabel. Op dat moment is ook het verschil met de standaardzool uit de schoen goed merkbaar. De hak wordt optimaal in een ronde vorm ondersteund, terwijl de kenmerkende ‘bobbel’ in de middenvoet juist veel minder duidelijk aanwezig is. Volgens de specialist een veel betere pasvorm, die bovendien is aangepast op de voet terwijl deze onbelast is. In tegenstelling tot andere producten, die gevormd zijn naar de voet onder belasting.
Dit voor het gevoel subtiele verschil merk je pas op het moment dat het er op aan komt. Op moeilijk en oneven terrein merk je dat de voet minder geneigd is te zwikken, terwijl harde klappen, ook onder een hoek, goed worden opgevangen en doorgegeven aan het onderbeen. De kans op blessures van de voet en de hiel lijkt hierdoor kleiner.
De REDHot lijn van Superfeet is speciaal gemaakt voor winterse omstandigheden. Isolatie en het vasthouden van warmte zijn dan belangrijke eigenschappen. Uiteraard is een keuze voor geschikt schoeisel een allereerste vereiste, maar de zool kan zeker bijdragen aan een goed warmte comfort. De zool beschikt voor dit doel over twee kenmerken die het tot een echte winterzool maken: ten eerste een laag folie die koude naar beneden en warmte naar de voet weerkaatst. En ten tweede een laag Outlast®, dat high-tech materiaal bevat dat warmte vasthoudt op het moment dat dat kan en deze warmte afgeeft op het moment dat het nodig is (als de huidtemperatuur daalt).
In de praktijk zijn deze eigenschappen van de zool niet direct merkbaar. Je voelt er niets van, wat waarschijnlijk precies de bedoeling is. Het materiaal doet ongemerkt zijn werk. Het loopcomfort is – na inlopen – erg goed en voorkomt blessures door verzwikking en het opvangen van harde klappen. Onder zeer koude omstandigheden is de extra isolatie van de zool natuurlijk maar erg klein. Het kan koude voeten of bevriezingen natuurlijk niet voorkomen, daar spelen veel meer factoren een rol. Maar het is zeker een comfort verhogende factor, die er voor zorgt dat je net iets minder snel koude voeten krijgt.