Search
Close this search box.
Action Sports Clothing

Review: Patagonia Northwall softshell broek

Afgelopen zomer ben ik op klimexpeditie naar het Pamir Alai-gebergte in Kirgizië geweest. Doel van de trip: eerstbeklimmingen maken! En enkele maanden na de expeditie kan ik – gelukkig- zeggen: dit is gelukt. We hebben een mooie en bijzondere expeditie gehad, waarin we in totaal zes nieuwe bergen en routes hebben bedwongen.

Enkele maanden voor vertrek kreeg ons team vanuit Footedness de vraag of wij reviews van producten wilden schrijven. Aan mij de taak om de Patagonia Northwall Pant onder de loep te nemen. Tijdens de expeditie heb ik hem regelmatig gedragen. Ik hoop jullie lezers een goed beeld te geven van mijn bevindingen.

Toen ik de broek thuis uit de doos haalde was mijn eerste gedachte: deze broek is in de eerste plaats voor winterklimmen en expedities gemaakt. De Northwall Pant is zwaar fleecegevoerd en voelt erg warm. Softshell materiaal zorgt voor een goede bewegingsvrijheid (in tegenstelling tot de waterdichte regenbroeken). Het gaat om een soort van salopettemodel, met bretels en een rits bij je achterwerk voor een grote sanitaire stop. Technisch gezien zeer mooi afgewerkt, en het is me direct duidelijk dat het gaat om een product van hoogwaardige kwaliteit.

In mijn optiek draag je speciale klimkleding om voor een goede temperatuurhuishouding te zorgen. Hoe zwaarder de omstandigheden, hoe moeilijker het is om je comfortabel te voelen. Ervaren alpinisten zullen het weten: het hebben van een goede temperatuurhuishouding is lang niet eenvoudig. Want enerzijds lever je soms grote inspanning (lopen met grote rugzak, moeilijke touwlengte klimmen) waarbij je sterkt transpireert. Anderzijds sta je ook veel stil (pauze, zekeren van medeklimmer) waarbij je afkoelt. Wie te lang doorloopt in een warme jas, gaat algauw ontzettend zweten en verliest teveel vocht. Gevolg: energieverlies. Wacht je daarentegen tijdens een pauze te lang met het aantrekken van een kledingstuk, dan krijg je het koud. Gevolg: wederom energieverlies.

Het verschil tussen activiteit en passiviteit binnen het klimmen is daarom zo groot dat je hier constant mee bezig moet zijn. Alle ademende materialen ten spijt: de enige manier om een comfortabele lichaamstemperatuur te hebben is het continue aan- en uittrekken van kleding – afgestemd op activiteit of passiviteit. Daarbij kies ik voor een basiskledingset dat ik gedurende dag sowieso draag en een set dat gedurende inspanning in mijn rugzak zit. In rust haal ik de extra kleren uit mijn rugzak. De materiaalkeus stem ik uiteindelijk af op de omstandigheden van de dag door mezelf vragen te stellen: hoe koud wordt het? Komt er regen? Hoe groot is de kans op een noodbivak? Het is daarbij fijn om als klimmer een brede collectie klimkleding te hebben: want voor een winterbeklimming gebruik ik logischerwijs behoorlijk andere kleding dan zomers.

Waarom deze uitleg? Welnu, waar ik met de Northwall Pant praktisch gezien tegen aan liep was het feit dat hij in veel situaties simpelweg te warm was. Tijdens onze expeditie waren de temperaturen alleen in de nacht onder de 0 graden, en veelal scheen de zon tijdens het klimmen. In rust is het lekker om een dikke broek te hebben, maar tijdens het klimmen voel je soms het zweet langs je kuiten lopen. Transpireren moet je zoveel mogelijk voorkomen, en daarom was ik niet geheel gelukkig met het gegeven dat ik juist deze broek van Patagonia had gekregen. Ik kan het niet anders zeggen: deze broek komt eigenlijk pas onder het vriespunt tot zijn recht.

Dat neemt niet weg dat het om een zeer goede broek gaat. Watervalklimmers, winteralpinisten en expeditiegangers boven de 5000m zullen er werkelijk blij mee zijn. De stof is echt ontzettend soepel waardoor je goed kan klimmen. Ook is de versterking bij de broekspijpen welkom, dit helpt tegen de scherpe punten van je stijgijzers. De rits bij de heupen werkt goed voor als je moet poepen. Eigenlijk kan ik dan ook geen negatief punt als het gaat om de kwaliteit van de broek. Het feit dat de broek voor mij te warm was ligt dan ook niet aan het product zelf. Hoogstens kan ik waarschuwen voor het relatief beperkte inzetsveld, maar als je dan eenmaal in dit soort terrein actief bent zal je de broek zeker kunnen waarderen. En zou het best weleens een favoriet kledingstuk kunnen worden.

Pluspunten

  • hoogwaardige kwaliteit
  • zeer goed in zijn soort

Ik zou dit product ook adviseren aan mijn vrienden.

Related

We tested how waterproof Cortazu’s jackets are

Aesthetics and hype aside, how can you tell if a particular outdoor or ski jacket suits your…

Review: Coleman Kobuk Valley 3 plus tent

The great thing about sleeping in a tent is that you can basically sleep anywhere you want, at…

Video review: Urge Gringo de la Pampa Hybrid MTB helmet

Within a few hundred meters the sound of cars on the 261 has died away. I just left this road that…

Winter is Coming! Trailer Snowsport Reviews 2020

Today it’s raining almost non-stop here in the Netherlands, but of course rain is nothing…

Review: Vaude AM Moab syn Flat MTB Shoe

How important are shoes for mountain biking? An almost rhetorical question; Everyone who has ever…

Review Hanwag Belorado II TubeTec GTX

The German shoe brand Hanwag has a shoe that is very interesting for the Dutch terrain, the…

Video review: Canyon Spectral:ON 7.0 e-Mountainbike

The Canyon Spectral: ON is an e-MTB that is similar to its regular non-electric brother, but is…

Review: Royal Robbins Men’s Bug Barrier Tech Travel Long Sleeve

In the Netherlands, where we are based, Royal Robbins, is not that well known. I hadn’t…

Swedish Adventures, #2: Climbing in Kullaberg

Hi, This is Mark, we spoke earlier about climbing Thursday. Would love to hear what the…