Informatie testcondities
De Ricoh WG-20 is getest op normale dagen in het bos en in een buiten zwembad.
In deze eerste test hebben we gekeken naar de basis performance van het toestel. Ten eerste is er de 5x optische zoom van 28mm naar 140mm. Optische zoom betekend in dit geval dat de resolutie ook bij inzoomen goed blijft. De Ricoh heeft 16 voorinstellingen voor allerlei verschillende situaties, van automatisch, tot kinderen in beweging tot het fotograferen van rapporten en verslagen. Dit laatste is voor een action achtige camera natuurlijk wel wat vreemd.
De voorinstellingen zijn makkelijk in te stellen en functioneren over het algemeen goed. Ik ben persoonlijk geen liefhebber van zoveel verschillende instellingen, normaliter zal je 2 of maximaal drie gebruiken. In het geval van deze test is gekeken naar het fotograferen en filmen, zowel buiten als onderwater. Dit staat ook gelijk aan de eerste 4 instellingen. Maar de gemiddelde gebruiker wil niet bij elke foto nadenken over welke instelling geschikt is voor een bepaalde situatie, maar gewoon richten en schieten. Minder instellingen voor een breder scala aan omstandigheden: de basisinstelling die erop zit is hiervoor niet goed genoeg.
Wat daarbij opviel is dat in lage lichtomstandigheden, bijvoorbeeld in het bos overdag, het lastig is om scherpe foto’s te kijken met een rijke contrast in de kleuren. De reactie op de sluiterknop is goed, alhoewel scherpstellen sneller kan.
Het fotograferen onder water met goede lichtomstandigheden is goed. Heldere kleren en goede scherpte. Het filmkwaliteit vond ik onder de maat. Geen full-HD resolutie, maar niet meer dan 1280-720, en dan is de beeldkwaliteit nog niet indrukwekkend te noemen. Daarnaast vertoonde het beeld bij de instelling filmen onder water, op de momenten dat ik boven moest komen voor adem, verticale strepen op het beeld (zie foto hieronder). Een iPhone in een waterdichte hoes zou veel beter beelden opleveren.
Wat betreft de hardware en software bij de camera enkele opmerkingen. De Camera wordt geleverd met een CD-rom met beeldbewerkingssoftware. Deze is niet bekeken in de test. Daarnaast is er de mogelijkheid om via een HDMI uitgang de foto’s op je TV te bekijken en is er een (niet standaard) USB kabel bijgeleverd. De batterij, die zeer goede batterijduur geeft, is niet in de camera op te laden maar alleen met bijgeleverde lader (niet kwijtraken dus!)
Dit gezegd hebbende is het ook belangrijk om de prijs van het toestel in de gaten te houden. Met een prijs rond de 180 euro is het geen duur toestel en levert het wel veel gebruiksgemak voor snelle kiekjes en films waar de productiewaarde niet heel hoog hoeft te zijn. Als liefhebber van fotografie en videografie (vooral action sports) ben ik wel gewend aan een hoge beeldkwaliteit. Daarbij moet wel gezegd worden dat dit ook een veel hogere investering vraagt, behalve als je je smartphone met een waterdichte hoes zou uitrusten.
Review
De Ricoh is een mooi, slank robust toestel. Water proof, dust proof en shock proof, zo staat op het toestel te lezen. En dat klopt in ieder geval. Ongeveer ter grootte van een iPhone (iets dikker wel), 166 gram licht, past het goed in je hand, en de gebruikte materialen, met veel rubber geeft het een goed action achtig gevoel. Met een zeer ruime 2,7 inch LCD scherm dat ook onder water goed te zien is, is het makkelijk schieten.Pluspunten
- Gewicht en afmetingen
- Optische zoom
- Waterproof, sust proof en schok proof (bij val van 1,5 m)
- Bedieningsgemak
- Prijs
Minpunten
- Beeldresolutie filmen zwak
- Teveel instellingen
- Geen echte action camera