Mijn eerste gedachte bij het bericht dat de GoPro 4 uitkwam was: “Hebbe, wille, nu!” Ik ben een groot fan van GoPro en met de nieuwe loot aan de stam van hun camera line-up verheft de moeder der action camera merken zich weer boven de concurrentie.
Zonder de camera in handen te hebben gehad (hopelijk volgt dat snel) en puur op basis van de specs zijn er wel ook nog bijkomende gedachtes die door mijn hoofd speelde. Die gingen over een aantal vernieuwingen waarvan misschien het meest in het oog springende, en daardoor ook beetje een valkuil- het LCD scherm achterop de camera. Deze zit – typisch genoeg – overigens alleen op de Silver edition van de GoPro en niet op de Black edition (de duurste in de line-up). Een interessant onderscheid. Nu heb ik wat ervaring opgedaan met het schermpje die ik voor mijn Hero 3 ooit kocht (€99,-). Dit is een losse LCD die je kon koppelen aan de GoPro 3 en ook de 4. Wat ik heb gemerkt is dat ik het scherm eigenlijk heel weinig heb gebruikt en wel om drie redenen:
- De GoPro is een action camera die ik bij actie sporten (windsurfen, MTB en snowboarden) monteer of draag, aanzet en vervolgens niet naar omkijk. Ogen op een schermpje tijdens action sport betekend dat ze niet zijn waar ze horen te zijn, op het water, de track of piste. Boem doet het dan heel gauw. Schermpje is dus daarin redelijk overbodig.
- De keren dat ik het wel gebruikte, met name bij het filmen van anderen -daar kan het wel handig zijn- merkte ik dat de LCD erg veel stroom trok, met als gevolg dat de al niet denderende accu van de Hero 3 snel leeg was. Met de Hero 3+ is al een grote stap gemaakt met de duur van de accu en ik ben dus heel benieuwd hoe dat gaat werken bij de Hero 4. Dat en LCD scherm veel power gaat trekken is duidelijk.
- Het mooie van de GoPro is dat je field of Vision zo breed is, dat het framen van een shot een piece of cake is. Alles staat er wel zo’n beetje op als je in de algemene richting van je onderwerp richt. Schermpje voegt daar weinig aan toe.
- De Hero 3+ stond niet meer dan een frame rate van bij 15 frames per seconde toe gefilmde (standaard is dat bij 1080p kwaliteit 30fps). Hierdoor wordt o.a. gebruiken van slomo’s onmogelijk zijn.
- De bestanden die 4k oplevert (4x zo groot als bij 1080) zijn zo groot dat je bij montage echt een stevige computer nodig hebt om een beetje vlot te kunnen editten (laat staan hoe snel je harde schijf vol slibt met enorme video bestanden. Bij 30fps seconde is 1 minuut 4k footage 9GB bij Prores422 HQ (Apple video compressie format, o.a. gebruikt in Apple’s Finale Cut Pro editing software). Dit is bij dezelfde instelling op 1080 slechts 1,7 GB. Bij gebruk van andere compressie formats is dit verschil vergelijkbaar.